Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημόσιο χρήμα σε... Πέτσινα ΜΜΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημόσιο χρήμα σε... Πέτσινα ΜΜΕ

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατάει κρυφή τη λίστα με τα ποσά που μοιράστηκαν για τις καμπάνιες κατά του κορονοϊού ● Αντιπαράθεση χτες στη Βουλή αλλά χωρίς κουβέντα για την ταμπακέρα από τον πρωθυπουργό ● Ποια είναι μερικά από τα απίθανα σάιτ και μπλογκ που πήραν μερίδιο από την πίτα των 20 εκατ. ευρώ

Ποιος είδε χθες τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και δεν τον φοβήθηκε (απάντηση: κανένας). Εδειχνε θυμωμένος και θιγμένος ο πρωθυπουργός, επειδή ο κ. Τσίπρας τού είπε για τα 20 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν στα ΜΜΕ χωρίς να ξέρουμε πού ακριβώς πήγαν αυτά.

«Για άλλη μία φορά επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι η εικόνα την οποία έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση και για τη συνολική πορεία της χώρας είναι αποτέλεσμα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπατε, "μπουκώνουμε" με κρατικό χρήμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Λες και η καμπάνια, η οποία έγινε, ενημέρωσης για τον κορονοϊό ήταν πεταμένα λεφτά. Οχι, πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ τις οποίες βάζατε εσείς επί δικής σας κυβέρνησης για να στηρίζετε μόνο εφημερίδες που στήριζαν εσάς».

Η ερώτηση που του έκανε ο κ. Τσίπρας ήταν απλή: γιατί δεν βγάζουν στη δημοσιότητα τη λίστα με τα χρήματα που έδωσαν στα ΜΜΕ; Αυτονόητη ερώτηση μια και μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Γιατί επιμένει η κυβέρνηση να κρατάει κρυφή αυτή τη λίστα; Μήπως επειδή κάποιο σάιτ, κάποιου παρουσιαστή της τηλεόρασης, μπορεί να πήρε 1 εκατομμύριο ευρώ όπως γράφτηκε;

Ή μήπως επειδή μία εφημερίδα με μικρότερη κυκλοφορία από την «Εφημερίδα των Συντακτών» πήρε τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα από όσα η «Εφ.Συν.»; Είναι προφανές γιατί η κυβέρνηση και ο Στέλιος Πέτσας δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη λίστα: γιατί (θα) έχουν γίνει όργια. Ανέφερε βέβαια ο κ. Πέτσας κάποια αριστερά ΜΜΕ που μπήκαν στο πρόγραμμα. Οπως την «Αυγή». Ναι, πήρε 10 χιλιάδες ευρώ. Τον «105.5 Στο Κόκκινο». Ναι, πήρε 5 χιλιάδες ευρώ, ακόμα λιγότερα. Μην ξεχνάτε πως τα 20 εκατομμύρια ευρώ τα διαχειρίστηκε η Initiative Media, μια διαφημιστική εταιρεία που πήρε τη δουλειά με απευθείας ανάθεση.

Τη λίστα με τα ΜΜΕ που μπήκαν στο συγκεκριμένο διαφημιστικό πρόγραμμα μπορείτε να τη δείτε στην efsyn.gr. Μέσα σε αυτήν, όπως σας είπαμε και χθες, ανακαλύψαμε πράματα και θάματα. Καταρχάς υπάρχουν περισσότερα από 250 σάιτ που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media του υπουργείου, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο. Δεν μπορεί να λαμβάνει κρατικό χρήμα σάιτ που είναι εκτός Μητρώου. Προφανώς μπορεί τον κ. Πέτσα να τον καλύπτει νομικά κάποια από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που βγήκαν μέσα στην πανδημία, αλλά ηθικά και πολιτικά είναι απόλυτα εκτεθειμένος.

Αγνωστοι ιδιοκτήτες

Είδαμε σάιτ που δεν είναι σάιτ αλλά μπλογκ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη. Ολα τα σάιτ που είναι εκτός Μητρώου βέβαια μπορεί να έχουν άγνωστο ιδιοκτήτη. Είδαμε σάιτ που έχουν να ανανεωθούν από πέρσι, όπως ένα αγροτικό paragogi.net.

Είδαμε σάιτ όπως το argolikianaptiksi.gr που έχουν «πέσει». Είδαμε φυσικά και το σάιτ του δημοσιογράφου Ηλία Κανέλλη, το booksjournal.gr. Υπάρχουν και σάιτ με μηδενική επισκεψιμότητα. Αλλά και σάιτ της ομογένειας. Ενα diavouleusi.gr δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και ανανεώνεται αραιά και που. Φυσικά στη λίστα υπάρχει και ο Μένιος Φουρθιώτης με τουλάχιστον δύο σάιτ. Το ένα μάλιστα δεν είχε καμία ανανέωση και άρχισε να ανανεώνεται με ειδήσεις από το παρελθόν και το... μέλλον μόλις πιάστηκε στα πράσα. Είδαμε και σάιτ που δεν υπήρχαν. Αλλά στη λίστα της χρηματοδότησης υπήρχαν.

Είναι προφανές και το καταλαβαίνουμε: στη λίστα υπάρχουν κάποια απλά λάθη, ορθογραφικά ή μη. Παράδειγμα το askmen.gr που είναι gr.askmen.com το σωστό. Από ένα από αυτά τα λάθη «πιάστηκε» ο Στέλιος Πέτσας προκειμένου να δώσει απάντηση για όσα τον κατηγορούν: «Είναι προφανές, για όποιον έχει καλή διάθεση, ότι πρόκειται για ένα ορθογραφικό λάθος. Πρόκειται για έναν πολύ γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό και ένα γνωστό σάιτ. Το σωστό είναι menta88.gr. Οποιος έχει καλή διάθεση, θα μπορούσε αυτό να το δει από την πρώτη στιγμή».

Τα... κριτήρια

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως τα χρήματα δόθηκαν σε ΜΜΕ με «κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας» και αποκλείστηκαν εκείνα τα ΜΜΕ που δεν «λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό». Ναι, τα λέει αυτά ο υπουργός που πριν από έξι μήνες πήγε να δώσει 200 χιλιάδες ευρώ στο «Μακελειό».

Το ερώτημα είναι ένα και παραμένει: γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία; Τι φοβάται και τι θέλει να κρύψει; Το δήλωσε χθες και ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής: «Χρήματα προς τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να δίνονται μόνο με απόλυτη διαφάνεια και διαύγεια».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεθνής διασυρμός: Επιστολή-κόλαφος σε Μητσοτάκη για τη λίστα Πέτσα
Εκτεθειμένη και διεθνώς η κυβέρνηση για το σκάνδαλο με το μοίρασμα 20 εκατομμυρίων ευρώ σε ημέτερους και αυλοκόλακες στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» για τα ΜΜΕ.
Διεθνής διασυρμός: Επιστολή-κόλαφος σε Μητσοτάκη για τη λίστα Πέτσα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ή λέει ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή του λένε ψέματα (ας διαλέξει)
Βγαίνει λοιπόν σήμερα ο πρωθυπουργός και δίνει μία συνέντευξη αγάπης στον ΣΚΑΪ 100.3, στον ΣΚΑΪ του ενός εκατομμυρίου ευρώ στα ταμεία του για να μείνουμε εμείς σπίτι μέσα στην πανδημία.
Ή λέει ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή του λένε ψέματα (ας διαλέξει)
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγαίνει από την «καραντίνα» η λίστα
Ετοιμη να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα ποσά που δόθηκαν για τις αμαρτωλές καμπάνιες της πανδημίας δηλώνει η κυβέρνηση ● Εν αναμονή για να δούμε επιτέλους με ποια… ποιοτικά κριτήρια μοιράστηκαν τα 20 εκατ....
Βγαίνει από την «καραντίνα» η λίστα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχη σιωπή για τα 20 εκατ. ευρώ
Παρά το αίτημα που έχουν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και στελέχη της ίδιας της Ν.Δ., η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει τι ποσό δόθηκε σε κάθε ΜΜΕ για τις καμπάνιες του κορονοϊού.
Ενοχη σιωπή για τα 20 εκατ. ευρώ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέχρι και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες μοίρασε λεφτά ο Πέτσας
Εκθετος για τη διαχείριση των 20 εκατ. ευρώ που αφορούσαν τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μέχρι και σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες μοίρασε λεφτά ο Πέτσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας