Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοιξε αυλαία με... φούντα, τσαρούχι και (φόβο για) φέσι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιξε αυλαία με... φούντα, τσαρούχι και (φόβο για) φέσι

  • A-
  • A+
Να ’τανε το 2004; • Στενότητα πόρων, μοντέλο Wikipedia και έμμεση ιδιωτικοποίηση του επίσημου εορτασμού των 200 χρόνων από το Εικοσιένα, με κάθε φορέα να του προσδίδει το δικό του χρώμα σε βαθμό ευθέως ανάλογο με την οικονομική ισχύ του • Φτωχή η σοδειά από τους δωρητές, οι εθελοντές ο «άγνωστος Χ» και το εγχείρημα των αναμνηστικών νομισμάτων.

Η σκιά της μοιραίας Ολυμπιάδας του 2004 πλανιόταν χθες πάνω από την παρθενική εμφάνιση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», του οργανισμού που δημιούργησε πέρυσι ο πρωθυπουργός, με πρόεδρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.

Λιγότερο ως έμπνευση, όμως, και περισσότερο ως πηγή απαισιόδοξων συγκρίσεων και μιας περιρρέουσας έντασης. Σε αντίθεση με τα χρόνια της ψευδεπίγραφης «ισχυρής Ελλάδας» που καταξοδεύτηκε αφειδώς για τους Ολυμπιακούς (και βούλιαξε εξαιτίας τους), η τωρινή διοργάνωση φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα. Για το ξεπέρασμα των οποίων, μολονότι έχει ως καταστατική αποστολή «τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας», η Επιτροπή καταφεύγει σε πρακτικές που θυμίζουν την αυτόματη γραφή της Wikipedia.

Ψωνίστε και σώστε

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η πανδημία όμως του κορονοϊού επέβαλε την αναβολή της. Δεν ήταν η μόνη κακοτυχία. Στις απροσδόκητες εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου οι διοργανωτές απέδωσαν χθες και την ανεπάρκεια των επιζητούμενων χορηγιών.

Θέλοντας προφανώς να αποσείσει τις αρνητικές αναφορές στο 2004, η Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε χθες ότι «τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία». Εννοούσε μάλλον τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί μέχρι στιγμής τον μοναδικό «χρυσό χορηγό» του εγχειρήματος.

Εξίσου φτωχή ήταν η σοδειά και στα κατώτερα κλιμάκια δωρητών: από τους τρεις όλους κι όλους «υποστηρικτές», τα ΕΛ.ΠΕ. πρόσφεραν τα γραφεία της Επιτροπής στον Πύργο των Αθηνών, μια ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ αδιευκρίνιστη παρέμεινε η συμβολή μιας δικηγορικής εταιρείας. Στον πάτο της κλίμακας, ως μόνος «δωρητής» καταγράφεται η «Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος». Με δεδομένη αυτή την απροθυμία σε κεντρικό επίπεδο, η Επιτροπή αποφάσισε να καταφύγει στην αναζήτηση περιφερειακών «χορηγών δράσης», διατεθειμένων να χρηματοδοτήσουν κάποιες «δράσεις σε τοπικό επίπεδο».

Οι συνέπειες αυτής της στενότητας αποτυπώθηκαν στα στοιχεία που παρέθεσε ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής του εγχειρήματος (και παλιό ηγετικό στέλεχος του «2004»), Μάρτον Σίμιτσεκ: η Επιτροπή απασχολεί σήμερα 27 στελέχη με σύμβαση εργασίας, τα οποία μάλιστα φέρονται να «αποδέχθηκαν οριζόντια μείωση 40% -με όριο τα 600 € τον μήνα- όταν, λόγω των συνθηκών, το χορηγικό πρόγραμμα βρέθηκε σε δυσκολία». Εκτός από τους εργαζόμενους, υπάρχουν βέβαια και οι απλήρωτοι εθελοντές, που έκαναν θαύματα το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Σίμιτσεκ, οι σχετικές αιτήσεις στον ιστότοπο της Επιτροπής ανέρχονται σε 731, «ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει» -άγνωστο πώς ακριβώς- «πάνω από 6.000».

Ολες οι ελπίδες έχουν έτσι προς το παρόν επενδυθεί στη σχεδιαζόμενη έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων για όλα (;) τα βαλάντια, «από απλό μέταλλο, ασημένια και χρυσά», με «θεματολογία που παραπέμπει σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας».

Χορηγός είναι και εδώ η Τράπεζα της Ελλάδος, η παραγωγή θα γίνει από το Εθνικό Νομισματοκοπείο και τα έσοδα από τις πωλήσεις αναμένεται να αποτελέσουν «τον κορμό των εσόδων της Επιτροπής». Εξ ου και το δεδηλωμένο άγχος των επικεφαλής για τη διαφήμιση του εγχειρήματος, με προκαταβολικές διαβεβαιώσεις πως τα αναμνηστικά αυτά κέρματα «θα αποκτήσουν έτσι μεγάλη συλλεκτική αξία για όσους τα αγοράσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Κάν’ το όπως η Wikipedia

Η οικονομική αυτή στενότητα εξηγεί και τη στρατηγική επιλογή της Επιτροπής να προσδώσει στην επέτειο του Εικοσιένα τη μορφή ενός κολάζ αυτοσχέδιων πρωτοβουλιών, αντιγράφοντας το μοντέλο με το οποίο συγγράφεται (από τους αναγνώστες) η γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

«Επιδιώξαμε με κάθε τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Ελληνες, στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα δράσεων της Επιτροπής», εξήγησε χθες η Γιάννα Αγγελοπούλου, καλώντας «κάθε συμπολίτη μας που πιστεύει ότι έχει μια καλή ιδέα να μη διστάσει να την καταθέσει».

Η μεθοδολογία αυτή αφορά κατ’ αρχάς τις προτεινόμενες «δράσεις», που όπως διευκρινίστηκε μπορούν να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες (με την Επιτροπή να εισφέρει μόνο την αιγίδα της), ημιχρηματοδοτούμενες ή και εξ ολοκλήρου στηριγμένες σε κονδύλια του «2021»· η ακριβής αναλογία αυτών των μορφών θα κριθεί στην πράξη από τους διαθέσιμους πόρους. Ουσιαστικά, δηλαδή, ο εορτασμός των 200 χρόνων ελληνικού εθνικού κράτους ιδιωτικοποιείται, με κάθε φορέα ή ιδιώτη να του προσδίδει το δικό του χρώμα, σε βαθμό ευθέως ανάλογο με την οικονομική ισχύ και τις συνακόλουθες επιλογές του.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν δύο από τις προγραμματισμένες «δράσεις» που περιέγραψε η πρόεδρος της Επιτροπής, με τη διευκρίνιση πως «την ενθουσίασαν»:

● Αποστολή 200 εφήβων σε πέντε «διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση» (Φιλική Εταιρεία, Φιλελληνισμός, Καποδίστριας, Ελληνική Διασπορά, Ελληνική Επανάσταση), με τελικό στόχο την παραγωγή «ντοκιμαντέρ, με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ιστορικών οδοιπορικών». Το πρόγραμμα «θα συνδιαμορφωθεί με το υπουργείο Εξωτερικών», τρεις υπάλληλοι του οποίου έχουν ήδη εγκατασταθεί στα γραφεία της Επιτροπής.

● «Παραγωγή μιας σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν τη δραστηριότητα των Ελλήνων εμπόρων από την ύστερη Τουρκοκρατία έως την Επανάσταση του 1821». Την ιδέα εισηγήθηκε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και «θα υλοποιηθεί σε συνεργασία» μαζί του.

Εκτός από τις «δράσεις», στη λαϊκή πρωτοβουλία επαφίενται ωστόσο ακόμη και τα πραγματολογικά λήμματα του επίσημου ιστότοπου του «2021», τα σχετικά με την ελληνική ιστορία και πολιτική των 200 τελευταίων χρόνων. Ως ηθικό κίνητρο για την υποβολή των σχετικών κειμένων (αλλά και ιδεών για το τι πρέπει να περιλαμβάνεται εκεί), η κυρία Αγγελοπούλου ανέφερε την αναγραφή του ονόματος του αντίστοιχου συντάκτη.

Για τους νέους 18-21 ετών υπάρχει όμως και υπόσχεση υλικής επιβράβευσης: «η συνεισφορά περιεχομένου θα αποτελέσει πρόκριμα συμμετοχής» (ακριβέστερα: ενδεχόμενης επιλογής για συμμετοχή) στον ιστορικό τουρισμό των 200 του Υπ.Εξ. Πριν από την ανάρτηση κάθε συμβολής, αυτή θα περνά φυσικά από το φίλτρο της ολομέλειας του «2021».

Από τον Κολοκοτρώνη στον Κυριάκο

Το Εικοσιένα δεν αποτελεί, όμως, παρά μία μονάχα πτυχή του εορτασμού. Οπως εξαρχής επισημάναμε («Εφ.Συν», 30/7/2019), ο τελευταίος αποβλέπει σ’ έναν πολύ στρατηγικότερο στόχο από τη συζήτηση για μια υπόθεση τόσο παλιά όσο η παλιγγενεσία: την κατάθεση ενός ερμηνευτικού σχήματος όχι μόνο για το (συνολικό) παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού έθνους-κράτους.

Εξ ου και η δραστηριότητα της Επιτροπής επιμερίζεται σε τέσσερις διαφορετικούς θεματικούς άξονες, ένας μόνο από τους οποίους αφορά το 1821 ως ιστορικό γεγονός (ακριβέστερα, όλη την περίοδο 1870-1832). Οι υπόλοιποι είναι «Η Ελλάδα σήμερα», «Ελληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια» και «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Εκτός από την ιστορία, εξήγησε η πρόεδρος με ύφος κυβερνητικού εκπροσώπου, «θα μιλήσουμε και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις. Να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση την ώρα της παγκόσμιας τραγωδίας». Γι’ αυτό και «από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021” [μόνο] το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση».

Την προαναγγελία αυτή επισφράγισαν παραστατικότατα τα τέσσερα παραδείγματα «δράσεων» που παρέθεσε το Power Point της παρουσίασης: «ψηφιακό Ιστορικό Πάρκο σε όλη την πόλη του Ναυπλίου», «καλλιτεχνικό φεστιβάλ στο Καστελόριζο», «δρομολόγηση ανάπτυξης μεγάλης βάσης ψηφιακών δεδομένων στο Ηράκλειο της Κρήτης προς χρήση πολιτών, επιχειρήσεων και του δήμου» και «δημιουργία ενεργειακής κατασκήνωσης στην Κοζάνη» − «καθότι», διευκρινίστηκε, «η πόλη είναι συνδεδεμένη με τη ΔΕΗ»...

Μεταξύ 2004 και του τωρινού άγχους της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας ισορρόπησε και το κλείσιμο της βασικής εισήγησης: «Να τους καλέσουμε όλους το 2021 να έρθουν στην Ελλάδα. Να δουν από κοντά μια χώρα που θα φοράει τα γιορτινά της».

Η σκιά της «ουδετεροπατρίας»

Αντιμέτωπη με τις γνωστές γκρίνιες των καθαρόαιμων εθνικιστών, η Γιάννα Αγγελοπούλου υποστήριξε εμφατικά πως «η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της Ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την Ιστορία». Δεν απέφυγε, ωστόσο, να δώσει τη δική της (αποκλειστική) ερμηνεία, επικαλούμενη -τι άλλο;- τις πηγές: το Εικοσιένα «είναι πόλεμος εθνικός, πόλεμος ιερός, πόλεμος του οποίου η μόνη αιτία είναι η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής».

Εξίσου σαφής ήταν και όσον αφορά το ιδεολογικό περίγραμμα του εορτασμού: προβολή της Ελλάδας «ως σύγχρονη δημοκρατική Πολιτεία, αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης». Από κει και πέρα, δήλωσε ανοιχτή στην «όποια κριτική», που «μπορεί να είναι και χρήσιμη» εφόσον δεν «γίνεται με όρους συγκρουσιακούς» και δεν «αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε».

Η πρώτη ερώτηση που της απευθύνθηκε, από τον Στέλιο Καλόγηρο (ιδιοκτήτη του «Βεργίνα TV» και συνδιοργανωτή των προπέρσινων εθνικιστικών συλλαλητηρίων), διατυπώθηκε με κατεξοχήν «συγκρουσιακούς όρους»: «Πώς απαντάτε και πώς αντιδράτε στην επιθυμία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζητά να παραιτηθείτε από τη θέση στην οποία ηγείσθε, καθώς θεωρεί ότι είστε υπεύθυνη κατ’ αρχήν για το σποτ το οποίο κυκλοφορήσατε και στο οποίο έλειπε και η σημαία και ο σταυρός;»

Μολονότι η απάντηση ήταν τόσο εύκολη, όσο να κλέβει κανείς εκκλησία, η πρόεδρος ένιωσε υποχρεωμένη να διακηρύξει τα εθνοπρεπή φρονήματά της: «Εχουμε σημαία. Μας συγκινεί η σημαία μας, η σημαία μας έχει σταυρό, ριγούμε όταν τη βλέπουμε από συγκίνηση».

Από κει και πέρα, εμφανής ήταν η ανησυχία της μήπως θίξει κάποια ευαίσθητη πατριωτική χορδή: επιτίμησε δημόσια στενό συνεργάτη της επειδή αναφέρθηκε σε «Ελληνες των 200 χρόνων», χαρακτήρισε «λάθος» την ανάρτηση στο σάιτ της Επιτροπής ενός «απομονωμένου κομματιού από παλιότερο άρθρο» του καθηγητή Χατζή με αρνητικές κρίσεις για τον Καποδίστρια και αντιμετώπισε με έκδηλη αμηχανία μια ερώτηση περί «ουδετεροπατρίας». Η «ευαισθησία του κόσμου», υποστήριξε, καθιστά τα 200χρονα του Εικοσιένα «πολύ πιο δύσκολη υπόθεση» από το πάρτι της Ολυμπιάδας...

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τιμά το ’21 με εκδήλωση κατά του διχασμού
Με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συναντήθηκε η Φώφη Γεννηματά καταθέτοντας την πρόταση του κόμματός της για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση.
Τιμά το ’21 με εκδήλωση κατά του διχασμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνάντηση Αγγελοπούλου-Τσίπρα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων της «Ελλάδας 2021»
Συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Συνάντηση Αγγελοπούλου-Τσίπρα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων της «Ελλάδας 2021»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Για το 2021...
Ας το καταλάβουν τα μέλη της Επιτροπής της: το μνημείο της Ελλάδας δεν είναι ο Ελληνικός λαός, αλλά ο εαυτός της.
Για το 2021...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»
Η «Εφ.Συν.» προσθέτει δίπλα στον τίτλο της τη φράση του Ρήγα Βελεστινλή «Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά». Ετσι ο σύγχρονος ελληνικός Τύπος τιμά την πνευματική κληρονομιά της Επανάστασης.
«Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ενας μαρξιστής μοναρχοφασίστας
Η άγνωστη ιστορία του Εικοσιένα από τον νεαρό Παναγιώτη Πιπινέλη ● Tο βιβλίο που καθόρισε τη δημόσια συζήτηση για το Εικοσιένα τα τελευταία εκατό χρόνια δεν γράφτηκε από επαγγελματία ιστορικό, αλλά από έναν...
Ενας μαρξιστής μοναρχοφασίστας
ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Την επίσημη έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κήρυξαν χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Σώματος...
Πρεμιέρα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας