Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΛΑΡΚΟ ξεψυχά, οι εργάτες αντιστέκονται

Από την απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου

ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΛΑΡΚΟ ξεψυχά, οι εργάτες αντιστέκονται

  • A-
  • A+
Οι πρακτικές της κυβέρνησης, τις οποίες καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε συλλαλητήριο το Σάββατο 13/6, οδηγούν την εταιρεία σε απαξίωση και τους υπαλλήλους της στον δρόμο της ανεργίας.

Με μεγάλο συλλαλητήριο και συναυλία στο κέντρο της Αθήνας το μεθεπόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου (11.00 π.μ.) κλιμακώνουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ τους «ανυποχώρητους» αγώνες των τελευταίων έξι μηνών με σκοπό να καταγγείλουν τις πρακτικές της κυβέρνησης, η οποία απαξιώνει τα εργασιακά τους δικαιώματα οδηγώντας τους, όπως λένε, στη φτωχοποίηση και την ανεργία.

Για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ η δικαστική απόφαση υπαγωγής της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης άνοιξε ουσιαστικά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της, την οποία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπερψηφίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην τροπολογία, στόχος είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που προβλέπει τον διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και τη διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών την ίδια ημέρα, για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο, ώστε να υπάρξει ένας επενδυτής που θα συνάψει νέες συμβάσεις με τους εργαζομένους, αποφασίζοντας ο ίδιος ποιους και πόσους θα πάρει. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι πιθανότητες να περάσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας σε ιδιώτη επενδυτή, ειδικά μετά την κρίση της πανδημίας, την πτώση της τιμής εξαγωγής του νικελίου και το υψηλό κόστος παραγωγής, θεωρούνται -από πηγές της αγοράς αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους- εξαιρετικά μειωμένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός ενδιαφερόμενος σχεδιάζει να «χτυπήσει» σε διαγωνισμό μόνο τα μεταλλεία της Καστοριάς, με σκοπό να εξάγει το μετάλλευμα σε εργοστάσιο της Βόρειας Μακεδονίας, δικών του συμφερόντων. Αν υλοποιηθεί το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης, απειλείται με λουκέτο η ΛΑΡΚΟ, η μοναδική βιομηχανία νικελίου εντός Ε.Ε. και μία από τις δύο που λειτουργούν στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο εκτός Ρωσίας.

Υπολειτουργεί

Παράλληλα με την άμεση εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης, η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε περαιτέρω απαξίωση: Τα εργοστάσια δουλεύουν πλέον μόλις στο 20% των δυνατοτήτων τους (μία από τις πέντε υψικαμίνους είναι σε λειτουργία), παραγγελίες απορρίπτονται, ενώ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής έχουν χάσει μέσα σε μόλις λίγους μήνες περίπου το 30% των καθαρών αποδοχών τους, το επίδομα άδειας είναι κομμένο, ενώ δεν εισέπραξαν και δώρο Πάσχα. Σε μηνιαία βάση, από τις καθαρές αποδοχές 1.200 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται νύχτες, αργίες, κυλιόμενα κ.λπ.) οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πέσει στα 1.000 ευρώ.

Επιπλέον τα μεταλλεία Καστοριάς, με το πιο πλούσιο κοίτασμα σιδηρονικελίου στη χώρα, έχουν σταματήσει να λειτουργούν και μια τεράστια ποσότητα τριμμένου ετοιμοπαράδοτου μεταλλεύματος παραμένει στις αποθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός εκκαθαριστής σκοπεύει να προχωρήσει σε εισαγωγή μεταλλεύματος, επειδή παραμένουν απλήρωτοι οι μεταφορείς μεταλλεύματος από την Καστοριά (ενώ έχουν καταβάλει και ΦΠΑ) και έχουν σταματήσει να εφοδιάζουν το εργοστάσιο.

«Τουλάχιστον τρία αρβανιτοχώρια και 1.500 οικογένειες ζουν άμεσα από τη ΛΑΡΚΟ. Ζητάμε την επαναλειτουργία της επιχείρησης, την ακύρωση της εκκαθάρισης και την απόσυρση του νόμου που ουσιαστικά διαλύει τη ΛΑΡΚΟ, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας, που μπορούν να αποφέρουν άμεσα δισεκατομμύρια στα κρατικά ταμεία. Θα δοθούν 50 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, γιατί όχι στη ΛΑΡΚΟ που μπορεί να προσφέρει τόσες θέσεις εργασίας;», υποστηρίζει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι εργαζόμενοι εξηγούν πως «ο ειδικός εκκαθαριστής, ο οποίος αμείβεται μαζί με την Deloitte με 1,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο, κάνει λόγο για δήθεν υψηλόμισθους εργαζομένους και καταχρηστικά επιδόματα, μας πετάνε λάσπες για δήθεν αμοιβές 5.000 ευρώ, ενώ οι πραγματικές αμοιβές μας πλέον δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ».

Τα χρέη

Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης άγγιζαν τον Ιανουάριο τα 470 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος (351,2 εκατ.) είναι οφειλές προς τη ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως ενώ οι περισσότερες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στην Ευρώπη χρεώνονται με 28-30 ευρώ/MW, η ΛΑΡΚΟ, λόγω «εγκληματικών χειρισμών» που κορυφώθηκαν μετά το 2006, έχει φτάσει να χρεώνεται πλέον με 72 ευρώ/MW και γι’ αυτό απαιτούν άμεσα επανυπολογισμό του κόστους και διακανονισμό των οφειλών.

Οι εργαζόμενοι, που έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διήμερες απεργίες το τελευταίο διάστημα, προχώρησαν τη Δευτέρα σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και προς το παρόν δεν επιλέγουν ως μορφή αγώνα την απεργία διαρκείας, καθώς θεωρούν ότι αυτή θα εξυπηρετούσε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

● Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συγκέντρωση-συζήτηση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 8 μ.μ., στο πάρκο «Θεόδωρος Μαλέρδος» στη Λάρυμνα, με θέμα τον αγώνα των εργαζομένων και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στο Παλαιό Φάληρο
Εργοδοτικό έγκλημα με δύο νεκρούς αλλοδαπούς εργάτες χθες το μεσημέρι στο Παλαιό Φάληρο. Σε ελλιπή μέτρα προστασίας και κακή συντήρηση των φρένων του αναβατορίου οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο...
Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στο Παλαιό Φάληρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διπλή μετεγγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη
Oι παράλληλοι δρόμοι του επαγγελματία πολιτικού ερευνητή Τάκη Θεοδωρικάκου με τον εκδότη και κατασκευαστή Χρήστο Καλογρίτσα. Τα φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η κατάληξή τους στην «ομάδα» της Ν.Δ.
Η διπλή μετεγγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Lamda και λίγο... Ελληνικό 
Όσοι έχουν την υπομονή να διαβάσουν το 220 σελίδων ενημερωτικό δελτίο της Lamda για το ομολογιακό των 320 εκατ. που «τρέχει» μέχρι τις 17 του μηνός,...
Lamda και λίγο... Ελληνικό 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει γρήγορη και «χωρίς γραφειοκρατία» επένδυση των 32 δισ.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα κεφαλαία αυτά να πιάσουν τόπο. Είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία» είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Θέλει γρήγορη και «χωρίς γραφειοκρατία» επένδυση των 32 δισ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Βαρουφάκης: «Στοχεύουν να χαρίσουν τη ΛΑΡΚΟ σε συγκεκριμένα συμφέροντα»
Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ΛΑΡΚΟ, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «στοχεύουν στο να χαρίσουν τη ΛΑΡΚΟ σε συγκεκριμένα...
Γ. Βαρουφάκης: «Στοχεύουν να χαρίσουν τη ΛΑΡΚΟ σε συγκεκριμένα συμφέροντα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας