Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην ατζέντα Τσίπρα – Σακελλαροπούλου

Συνάντηση της ΠτΔ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην ατζέντα Τσίπρα – Σακελλαροπούλου

  • A-
  • A+

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις είχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων με την ΠτΔ να αναγνωρίζει πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια «σημαντική πρόκληση» καθώς «οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση»

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού τόνισε πως «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη συνθήκη» δεν έκρυψε το φόβο του ότι η κατάσταση «είναι λίγο δυσκολότερη από ό,τι σε άλλες χώρες του πλανήτη καθώς, ναι μεν ήταν συμμετρική η κρίση, ωστόσο δεν θα είναι συμμετρικές οι επιπτώσεις τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο, τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την λειτουργία των θεσμών και υπογράμμισε πως «οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε».

Ο πρώην πρωθυπουργός εκτίμησε πως η ύφεση θα είναι βαθιά και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα προστασίας που έλαβε για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις λέγοντας ότι «είναι και ανεπαρκή και καθυστερημένα».

»Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων έκτακτων συνθηκών, η εκ περιτροπής εργασία, η de facto μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας, που διαμορφώνει μια δύσκολη συνθήκη για τους εργαζόμενους, καθώς δεν είναι εύκολο κανείς να μπορεί να ελέγξει τον χρόνο εργασίας τους, αν έχουν υπερωριακή απασχόληση ή όχι. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Βεβαίως η χώρα μας έχει μάθει, και ο λαός μας, να αγωνίζεται», το λόγια του Αλ. Τσίπρα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη συνθήκη, δυσκολότερη σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου. Οι ανισότητες θα διογκωθούν και αυτό θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις και στη χώρα μας, που βγήκε μετά από πολλά χρόνια από την οικονομική κρίση. Οι επιπτώσεις θα είναι δύσκολες στο οικονομικό πεδίο, στις εργασιακές σχέσεις, στις κοινωνικές σχέσεις, στις ατομικές ελευθερίες, στη λειτουργία των θεσμών, και οφείλουμε να τις εντοπίσουμε και να τις παλέψουμε. Η ύφεση θα είναι βαθιά ενώ τα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιχειρήσεων θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκή και αποφασίστηκαν με καθυστέρηση. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μονιμοποίησης κάποιων εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση των μισθών, η καθιέρωση της τηλεργασίας. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον. Η χώρα μας και και ο λαός μας έχει μάθει να αγωνίζεται. Πρέπει να αξιοποιήσουμε, σωστά και έγκαιρα, τα πλεονεκτήματα που έχουμε, όπως είναι η παρακαταθήκη ρευστότητας από τα προηγούμενα χρόνια. Προσβλέπουμε σε μια ουσιαστική συνεργασία με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Katerina Sakellaropoulou. Είναι κρίσιμη η ανάδειξη καίριων προβληματισμών, πάντοτε με στόχευση την εξομάλυνση των ανισοτήτων.

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 22. Mai 2020

«Περάσαμε σχεδόν τρεις πολύ δύσκολους μήνες, αλλά θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση τώρα δείχνει ότι αρχίζει να εξομαλύνεται. Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα σημαντική υπευθυνότητα και αυτό έχει αναγνωριστεί από όλους. Έτσι είχαμε και αυτά τα πολύ θετικά, μέσα στην πρωτοφανή πανδημία, αποτελέσματα» ήταν τα πρώτα λάγια της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η ΠτΔ εξήρε τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλε «στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης» και τόνισε πως τώρα βρισκόμαστε «μπροστά σε μια καινούργια σημαντική πρόκληση» διότι εκτός από τις κοινωνικές, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ σημαντικές για την απασχόληση, για τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες, τον τουρισμό. Και βεβαίως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που υπέστησαν αρκετό βάρος.

«Κατανοώ ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης. Άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Θέλω όμως να πιστεύω, και είμαι βέβαιη, ότι θα συνεχίσουμε όλοι με την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για συνεργασία, διότι ο στόχος είναι κοινός: η προκοπή και η ευημερία των Ελλήνων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι ώστε, πράγματι, πέρα από την οικονομία, τον τουρισμό και όλα τα προφανή μεγέθη, να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και θυσίες σε αυτήν τη φάση και να μπορέσουμε πάλι να ξεπεράσουμε, όπως το είπατε κι εσείς, αυτήν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινωνικό σύνολο» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν το σύντομο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από τις κάμερες.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
Την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού, νευραλγικού τομέα για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της...
«Αποσπασματικά και πολύ αργά βήματα για τον τουρισμό»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Στηρίξτε την οικονομία, χρησιμοποιήστε το μαξιλάρι»
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την επιχειρηματικότητα και την εργασία, αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των 37 δισ. ευρώ.
«Στηρίξτε την οικονομία, χρησιμοποιήστε το μαξιλάρι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η «επόμενη μέρα» στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ
Η αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και οι προτεραιότητες που προκύπτουν στην τρέχουσα περίοδο, ενόψει επανόδου σε μια στοιχειώδη κανονικότητα συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους τομεάρχες του κόμματος.
Η «επόμενη μέρα» στην τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Το λάθος
Οι εμπνευστές και εκτελεστές των παρόντων μέτρων, στην οικονομία και την εργασία (σε βάρος των πιο αδύναμων), παραβλέπουν τώρα ότι η μη ορθότητά τους θα αποδειχθεί αργότερα με νηφαλιότητα, ψυχραιμία...
Το λάθος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα, για να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση»
Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει εγκαίρως σε οριζόντια μέτρα με προληπτικό χαρακτήρα ♦ Πλεονέκτημα το μαξιλάρι ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως με την πολιτική που ακολουθεί η Ν.Δ. υπάρχει...
«Εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα, για να αποφύγουμε τη βαθιά ύφεση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία
«Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης, αφού υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά οι δυνατότητες για στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την...
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας