Μπορεί να έχουν περάσει 200 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά η σκέψη του Μαρξ ακόμη επηρεάζει, αναλύεται και ερευνάται. Πλέον, στις συνθήκες του 21ου αιώνα, με τα νέα δεδομένα όσον αφορά την εξέλιξη του καπιταλισμού (νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, ψηφιακές τεχνολογίες κ.ά.), «χρειάζεται να ξαναδούμε πτυχές της μαρξιστικής θεωρίας και τις διαδικασίες κίνησης των κοινωνιών προς το “ιστορικά αναγκαίο” στις σημερινές συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γιάννης Τόλιος (πρ. γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης). Πρόκειται για το βιβλίο «Αντέχουν οι ιδέες του Μαρξ;», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τόπος.
Σε αυτό το συλλογικό συγγραφικό εγχείρημα συμμετέχουν καθηγητές, οικονομολόγοι και διανοητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα γράφουν οι: Jean Batou, Ανδρέας Ζαφείρης, Δημήτρης Καλτσώνης, Ανδρέας Λύτρας, Γιώργος Μανιάτης, José Oriol Marrero Martinez, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Τόλιος, Georgy Tsagolov. Ολοι οι παραπάνω έχουν ως κοινό τόπο αφετηριακές ιδέες του Καρλ Μαρξ. Αναστοχάζονται πάνω στο έργο του επαναστάτη διανοητή και εκθέτουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις του καπιταλισμού και τις επιπτώσεις τους στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Οπως, εξάλλου, αναφέρεται και στο βιβλίο, «Οι αναλύσεις και η κριτική αποτίμηση των αποτυχημένων εγχειρημάτων υπέρβασης του κυρίαρχου συστήματος αναδεικνύουν ταυτόχρονα και τις κυριότερες “σταθερές” για μια νέα ελπιδοφόρα πορεία της κομμουνιστικής περιπέτειας στον 21ο αιώνα» - γεγονός που από μόνο του χρήζει όχι μόνο συζήτησης αλλά και εκτενούς μελέτης.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια καλή βάση αναφοράς, καθώς σε αυτό αναλύονται ζητήματα όπως: Η ιστορική τάση της καπιταλιστικής συσσώρευσης και τα εναλλακτικά μέλλοντα (Γ. Τόλιος), Ο Μαρξ στον 21ο αιώνα (Γιάννης Μανιάτης), Λαϊκή εξουσία και δημοκρατία - Η εμπειρία των επαναστάσεων του 20ού αιώνα (Δημήτρης Καλτσώνης), Ο Μαρξ και ο σύγχρονος καπιταλισμός στη Ρωσία (Georgy Tsagolov) κ.ά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας