• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.6°C / 15.1°C
  4 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.0°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  5 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  4 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI

Άνοιξε η συζήτηση για μειώσεις μισθών στο δημόσιο

 • A-
 • A+
Η επιστροφή στη νέα πραγματικότητα δεν είναι όπως όλα δείχνουν ρόδινη με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να ακουμπούν και εργαζόμενους που δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα στο προσκήνιο. Οι αποκαλύψεις για το κυβερνητικό σχέδιο επέκτασης της επιδότησης μερικής απασχόλησης με το πρόγραμμα SURE και στους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα προκαλεί αντιδράσεις με το υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει να «σβήσει» τις φωτιές αρνούμενο πως σχεδιάζει μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τις «μισθολογικές μεταβολές στο Δημόσιο» επικαλούμενη σημερινά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και των «Νέων» ενώ την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής εκτιμά πως «η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την κρίση, για να επιβάλλει παντού το δόγμα της: Μισός μισθός για μισή δουλειά και πελατειακό κράτος».

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και αφορά κυρίως συμβασιούχους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ και γενικά φορείς της γενικής κυβέρνησης στους οποίους υπάρχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, προβλέπει επιδότηση του μισθολογικού κόστους στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα με την εκ περιτροπής εργασία, που σημαίνει ότι τα μισά λεφτά της σύμβασης θα δίνει το κράτος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και τα άλλα μισά θα καλύπτονται από τα κονδύλια του SURE. Εξετάζεται παράλληλα και οι ασφαλιστικές εισφορές να καλύπτονται από τους πόρους της ΕΕ για το διάστημα που θα ισχύσει η κρατική επιδότηση θέσεων εργασίας.

Διάψευση του ΥΠ.ΟΙΚ.

«Ουδέποτε το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση σχεδίασε μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Ούτε σχεδιάζει. Αυτά είναι ''ευσεβείς πόθοι'' της αντιπολίτευσης» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΥΠ.ΟΙΚ. που θέλησε με τον λακωνικό τρόπο αυτό να σβήσει τη φωτιά που έχει ανάψει μια ενδεχόμενη μείωση μισθών και σίγουρα άνοιξε μια συζήτηση που θα απασχολήσει και στο μέλλον.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. επικρίνουν την κυβέρνηση 

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης, έσπευσε να σχολιάσει πως τα δημοσιεύματα «δείχνουν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του πρόσφατου παρελθόντος» κάνοντας λόγο για «σχέδιο βγαλμένο απευθείας από τα νεοφιλελεύθερα εγχειρίδια του ΔΝΤ περί εσωτερικής υποτίμησης» που «θα οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης όλων των μισθωτών και, κατά συνέπεια, στην κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης (...).

Το Κίνημα Αλλαγής με τη σειρά του, καλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην χρησιμοποιήσει πόρους από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για να προσλάβει συμβασιούχους στο Δημόσιο, αλλά και να ξεχάσει τις μεθοδεύσεις.

Το γραφείο Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει πως «η Ν.Δ. χρησιμοποιεί την κρίση, για να επιβάλλει παντού το δόγμα της: Μισός μισθός για μισή δουλειά και πελατειακό κράτος» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «χρησιμοποιεί τους ευρωπαϊκούς πόρους, για να κάνει τα ρουσφέτια της, αλλά και να εφαρμόσει παντού τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
SURE: με τι μοιάζει και τι πραγματικά είναι
Μοιάζει με πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας. Αλλά όλα δείχνουν ότι οι μειώσεις αμοιβών που θα το συνοδεύσουν -από 20% έως 50%- θα οδηγήσουν σε οριζόντια πτώση της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων που...
SURE: με τι μοιάζει και τι πραγματικά είναι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«H κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος»
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το κυβερνητικό σχέδιο επέκτασης της επιδότησης μερικής απασχόλησης με το πρόγραμμα SURE και στους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα...
«H κυβέρνηση είναι προσκολλημένη στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Nα ξεχάσει η Ν.Δ. τις μεθοδεύσεις μέσω του προγράμματος SURE
Tο Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μην χρησιμοποιήσει πόρους από το SURE που αφορά στη στήριξη των θέσεων εργασίας που επλήγησαν από την πανδημία, για να προσλάβει συμβασιούχους στο...
ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Nα ξεχάσει η Ν.Δ. τις μεθοδεύσεις μέσω του προγράμματος SURE
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πολιτικές αντιδράσεις για τις κυβερνητικές παλινωδίες
Τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν εκ νέου οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας. Αιτία, αυτή τη φορά, οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο.
Πολιτικές αντιδράσεις για τις κυβερνητικές παλινωδίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας