Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καμπανάκι» για την υγειονομική κατάσταση σε καταυλισμούς Ρομά
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Καμπανάκι» για την υγειονομική κατάσταση σε καταυλισμούς Ρομά

  • A-
  • A+

Να αναλάβει επειγόντως δράση ο δήμος φυλής για την κατάσταση στους καταυλισμούς Ρομά εν μέσω πανδημίας και εν τη απουσία θωράκισης σε αυτή την υγειονομική και ταυτόχρονα κοινωνική πρόκληση ζητά η οργάνωση μελών Χασιάς-Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σήμερα «οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή μας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και την ευρύτερη δημόσια υγεία. Και αν οι πράξεις και οι παραλείψεις κρατικών και τοπικών αρχών χρονολογούνται από πολύ παλιά, το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ήρθε πλέον η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και να πάψουν κάποιοι να κρύβονται πίσω από τοπικές μικρο-ιδιοτέλειες, να ποντάρουν στην λήθη και την παραπληροφόρηση και να εμφανίζονται άμοιροι ευθυνών».

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι «την περίοδο 2015-2017, η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έκρουε καμπανάκι για την κατάσταση σε περιοχές διαβίωσης Ρομά που μεταξύ άλλων έθετε και ζητήματα δημόσιας υγείας. Στο κάλεσμα της Περιφέρειας για κοινωνική έρευνα - απογραφή, κατάρτιση τοπικού σχεδίου κοινωνικής ένταξης και λειτουργίας κρίσιμων υγειονομικών υποδομών, ο Δήμος Φυλής «σφύριζε αδιάφορα», ενώ αρκέστηκε να διαχειρίζεται το θέμα με όρους πολιτικής επικοινωνίας και μόνο.  

»Την περίοδο 2017-2019, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, σχεδίασαν συγκεκριμένες δράσεις με πρόβλεψη χρηματοδότησης τόσο για τις μετεγκαταστάσεις και διάλυση των παραγκών, όσο και για την κοινωνική και υγειονομική θωράκιση των περιοχών διαβίωσης των Ρομά. Την ίδια στιγμή που Δήμοι, όπως τα Μέγαρα, ο Ασπρόπυργος και το Χαλάνδρι, έκαναν χρήση αυτών των δυνατοτήτων, ο Δήμος Φυλής συνέχιζε το μονότονο και ψευδές τροπάρι περί αστυνομικής προσέγγισης του θέματος και έλλειψης αρμοδιότητας».

Η οργάνωση καλεί τη δημοτική αρχή «μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να κατανοήσει επιτέλους ότι η υγειονομική και κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι προς όφελος όλων και να προχωρήσει άμεσα στα ακόλουθα άμεσα αλλά και βραχυπρόθεσμα μέτρα: 

  • »1. Κατάρτιση τοπικού σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού τομέα με προτεραιότητα στις περιοχές Λίμνη και Αγ. Ιωάννη/Αγ. Γεώργιο Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου. Η κίνηση αυτή θα έδινε στον Δήμο μας τη δυνατότητα επιλεξιμότητας σε μια σειρά σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
  • 2. Κατάθεση αιτήματος στην Περιφέρεια Αττικής για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής της ίδρυσης και λειτουργίας δομής βελτίωσης υγειονομικών συνθηκών διαβίωσης στις παραπάνω περιοχές. Το σχετικό πρόγραμμα που «έτρεχε» η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση με ύψος χρηματοδότησης 11 εκ. € περίπου, παραμένει στη μεγάλη πλειοψηφία του σχεδόν ανέγγιχτο από την προκλητική ακινησία των Δήμων που έχουν στην επικράτειά τους καταυλισμούς Ρομά (πέραν ελαχίστων κονδυλίων που κατάφεραν να αποσπάσουν για σχετικές δράσεις οι Δήμοι Χαλανδρίου και Μεγαρέων). Οι 60.000 € για τα οποία αυτο-διαφημίζεται ο Δήμος Φυλής ότι χρηματοδοτήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη για απολυμάνσεις κλπ., στην περίπτωσή μας είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη για να γιατρέψεις μια κακοήθεια.  
  • 3. Άμεση σύσταση και λειτουργία Δημοτικού Ιατρείου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τα παραδείγματα άλλων περιοχών της Δυτικής Αττικής (όπως το επιτυχημένο παράδειγμα της ΔΕ Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας). Με την τρέχουσα ενίσχυση της Περιφέρειας, αλλά και το αποθεματικό του Δήμου, η πρόταση αυτή είναι εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη, για μια δημοτική αρχή που νοιάζεται, θέλει και μπορεί… Θα μπορούσε μάλιστα μια τέτοια δομή να παραμείνει σε λειτουργία και μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και να αποτελέσει μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά της περιοχής. 
  • 4. Άμεση επικοινωνία του Δήμου με τον ΕΟΔΥ για διεκδίκηση για την περιοχή μας (που έχει ευάλωτους πληθυσμούς και δεν έχει ΠΦΥ) μιας Κινητής Ομάδας Υγείας Ειδικού Σκοπού για λήψεις δειγμάτων βιολογικού υλικού κατ' οίκον και παροχή φροντίδας. Σημειωτέον ότι μόλις χτες 6-4-2020 δημοσιεύτηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση - ΚΥΑ (ΦΕΚ 1177Β), ενώ είναι προφανές ότι οι ομάδες αυτές θα συσταθούν με προτεραιότητα εκεί που θα ζητηθούν σθεναρά από τις τοπικές αρχές. 
  • Η συνολική πάντως υγειονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί συνδημότες μας έχουν ανάγκη δημόσιας στήριξης, δεν επιτρέπουν να μην λειτουργεί στον Δήμο μας μια δημόσιου χαρακτήρα δομή πρωτοβάθμιας υγείας, επτά (7) μέρες την εβδομάδα, είκοσι τέσσερις (24) ώρες τη μέρα! Ένας τέτοιος στόχος δεν είναι καθόλου αυτονόητος για μια κυβέρνηση που κορυφαίοι της Υπουργοί σήμερα ήταν αυτοί ακριβώς που ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το 2103 εξαφάνισαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και απέλυσαν τους 2.500 γιατρούς της».
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται η Ν.Δ. και απορρίπτει τους ανώτατους εισαγγελείς που προτείνουμε;
Με δήλωσή τους, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή για τυχόν εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, καταγγέλλουν την πλειοψηφία για «ακόμη ένα πραξικόπημα».
ΣΥΡΙΖΑ: Τι φοβάται η Ν.Δ. και απορρίπτει τους ανώτατους εισαγγελείς που προτείνουμε;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολές Μητσοτάκη προς Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με τελευταίο δείγμα τις αξιώσεις για έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θέτει ο πρωθυπουργός με επιστολές του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου...
Επιστολές Μητσοτάκη προς Βρυξέλλες για την τουρκική προκλητικότητα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρεμιέρα με πράσινη ανάπτυξη
Το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων που θα προετοιμάσουν πολιτικά και θα οδηγήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πολιτική και ιδεολογική Συνδιάσκεψη πραγματοποιεί σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, με τη διεξαγωγή της...
Πρεμιέρα με πράσινη ανάπτυξη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δ. Κουτσούμπας: «Στηρίζουμε εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας»
Υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στο χώρο της Υγείας τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, με αφορμή την Ημέρα Πανελλαδικής Κινητοποίησης στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
Δ. Κουτσούμπας: «Στηρίζουμε εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιξε αυλαία με... φούντα, τσαρούχι και (φόβο για) φέσι
Από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2021» [μόνο] το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα...
Ανοιξε αυλαία με... φούντα, τσαρούχι και (φόβο για) φέσι
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να στηριχθούν ουσιαστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι»
Συναντήσεις με καταστηματάρχες των οποίων τα καταστήματα παραμένουν κλειστά, εν αναμονή της έναρξης της τουριστικής περιόδου είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στο νησί της...
«Να στηριχθούν ουσιαστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας