• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.5°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.0°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 24.3°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα πανεπιστήμια μπορούν να κάνουν διαγνωστικά τεστ γρήγορα και φτηνά

 • A-
 • A+
Ακούει κανείς; Μέγα σκάνδαλο. Η κυβέρνηση δίνει 30 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και έχει αφήσει έξω από το βασικό εθνικό σχέδιο συντονισμού ιατρικές σχολές και ερευνητικά εργαστήρια που έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μεθόδων εξέτασης σε μαζική κλίμακα με χαμηλό κόστος.

Oλες οι ιατρικές σχολές της χώρας μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Στην περιφέρεια, ορισμένες ήδη το κάνουν σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της περιοχής τους. Δεν ρωτήθηκαν, ούτε περίμεναν την κυβέρνηση.

Εκείνη, έχοντας, μέχρι τώρα, αφήσει απ’ έξω πανεπιστημιακές σχολές και ερευνητικά εργαστήρια από το βασικό εθνικό σχέδιο συντονισμού, εδώ και αρκετές ημέρες έχει στο τραπέζι το πόρισμα της επιτροπής με επικεφαλής τον Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και πρόεδρο του Κέντρου Ερευνας και Καινοτομίας. Προτείνεται σχέδιο που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μεθόδων εξέτασης σε μαζική κλίμακα και φτηνά. Δηλαδή, αυτό που κάνουν ήδη οι ιατρικές σχολές.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης σε αυτό το στοίχημα σε συνδυασμό με τα αστραπιαία ανακλαστικά που επέδειξε για την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα οδηγούν σε κρίσιμα στοιχήματα για τη δημόσια υγεία. Το κυριότερο όμως είναι πως ο χαμένος χρόνος κινδυνεύει να μετατραπεί σε κρίσιμη ολιγωρία, ειδικά αν ο κ. Τσιόδρας αποφασίσει ότι ο μαζικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος επιδημιολογικά. Κανένα σκληρό μέτρο πολιτικής προστασίας δεν θα μπορέσει να βοηθήσει.

Σε Ιωάννινα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ηράκλειο, οι ιατρικές σχολές ήδη κάνουν διαγνωστικά τεστ. Κάποιες αποφάσισαν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι μπορούν να προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους (το ΑΠΘ το δήλωσε δημόσια), ενώ άλλες χρειάζονται μικρή ενίσχυση για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πολύ μικρότερη από τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αρκούν λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Διαχείριση κρίσης

Στα Ιωάννινα ο τρόπος οργάνωσης και διαχείρισης της κατάστασης θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο διαχείρισης της κρίσης σε επίπεδο αυτοδιοίκησης αλλά με εφαρμογή και σε εθνικό επίπεδο. Οπως μας λέει ο αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ιατρικής και διεθνούς κύρους βιολόγος, Σπύρος Γεωργάτος: «Εμείς ήδη πραγματοποιούμε τεστ. Είχαμε τον χώρο και την πιστοποίηση κι έτσι η ομάδα της Μικροβιολογίας έφτιαξε (με την αρωγή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου) το εργαστήριο. Συνεργαζόμαστε στενά με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, αλλά και με όλες τις άλλες νοσοκομειακές δομές του νομού». Στην ερώτηση αν χρειάστηκαν χρήματα για τον απαραίτητο εξοπλισμό, μας απαντά αφοπλιστικά: «Ναι, χρειάστηκε υποστήριξη. Οχι όμως μεγάλη.

Ηρθαμε σε επαφή με τον περιφερειάρχη κι εκείνος μας χορήγησε περί τις 40.000 που απαιτούνταν ώστε να αγοραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός». Το αποτέλεσμα; «Μέχρι να φτιαχτεί το εργαστήριο όλα τα δείγματα αποστέλλονταν στη Θεσσαλονίκη ή στο Παστέρ, στην Αθήνα, και ο χρόνος αναμονής για τη διάγνωση ήταν δύο με τρεις ημέρες. Τώρα έχουμε τα αποτελέσματα μέσα στην ημέρα ή το αργότερο την επομένη» .

Δεν περίμεναν κανέναν, δεν ρωτήθηκαν από κανέναν, δεν έμειναν αμέτοχοι. Να συμπληρώσουμε ότι το ίδιο γίνεται στην Πάτρα (και μάλιστα με δύο εργαστήρια), στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στο Ηράκλειο. Πού ήταν σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Σε ποιο σχέδιο υπάρχει αυτή η σοβαρή παράλειψη;

Πριν σκεφτεί αν τα ιδιωτικά νοσοκομεία χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να συνεισφέρουν (με το αζημίωτο, τόσο από το κράτος όσο και από τον πολίτη), ρώτησε όλες τις ιατρικές σχολές της χώρας αλλά και τα όποια κατάλληλα ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια, αν και ποια βοήθεια χρειάζονται ώστε να βοηθήσουν τη χώρα; Δωρεάν;

Πρόκειται για ζήτημα που συνδέεται αυτομάτως με τον εθνικό συντονισμό και κατ’ επέκταση με την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και τη δημόσια υγεία, ζήτημα σαφώς πιο ζέον από την κάλυψη των ιδιωτικών νοσοκομείων για την ίδια δουλειά, για την οποία πληρώνονται κιόλας.

Το σκάνδαλο είναι πολλαπλό.

Α) Δεν είναι μόνον ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο συντονισμού, ξεκινώντας από τα προφανή (βλ. ιατρικές σχολές και ερευνητικά κέντρα), εύκολα σκέφτηκε και έδωσε στα ιδιωτικά νοσοκομεία 30 εκατ. ευρώ. Είναι σκανδαλοδέστερο το γεγονός ότι δεν χρειαζόταν καν. Τα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να αγοράζουν τα απαραίτητα περιβόητα κιτ της εξέτασης γιατί, πολύ απλά, πληρώνονται για να την κάνουν. Μην ξεχνάμε, 300 ευρώ έκαστη.

Β) Βασική και ακόμη πιο σκανδαλώδης παράμετρος της απόφασης για την ενίσχυση των ιδιωτικών νοσοκομείων είναι το γεγονός ότι έτσι δημιουργείται ένας αχρείαστος και κυρίως επιζήμιος για τη δημόσια υγεία ανταγωνισμός με τα δημόσια νοσοκομεία και τα ερευνητικά εργαστήρια σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των ακριβών και ολοένα και περισσότερο δυσεύρετων κιτ εξέτασης.

Γ) Εστω και καθυστερημένα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι καταρτίστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την επιτροπή Δερμιτζάκη. Βασικός άξονας του σχεδίου, η δυνατότητα ανάπτυξης σε μικρό χρονικό διάστημα μεθοδολογίας εξέτασης με βασικά αντιδραστήρια. Προφανής σκοπός, η υποστήριξη και η αύξηση των εξετάσεων για τον κορονοϊό και συνεπώς ο έλεγχος της διάδοσης με παράλληλη μείωση του κόστους των εξετάσεων αυτών.

«Ολες οι ιατρικές σχολές μπορούν να κάνουν τα τεστ. Αλλες είναι έτοιμες και άλλες χρειάζονται το κιτ ή επιμέρους αντιδραστήρια. Εξαρτάται από τις υποδομές τους» διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο κ. Γεωργάτος. Συνεπώς, το ζήτημα της σοβαρής αντιμετώπισης της κρίσης αυτής δεν περιορίζεται στα τρία πανεπιστήμια τα οποία, όπως αποκάλυψε το TVXS, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό, δήλωσαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν και μάλιστα δωρεάν στην κρίσιμη μάχη που δίνει η χώρα.

Αφορά όλη την πανεπιστημιακή ιατρική και ερευνητική κοινότητα τις οποίες άφησε μόνες τους να δράσουν (ή και όχι) η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της επιτροπής Δερμιτζάκη έχει γίνει δεκτή και μένει να εγκριθεί το απαιτούμενο κόστος. Πρόκειται πράγματι για παρέμβαση σοβαρή και πολύτιμη για μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης στη δημόσια υγεία καθώς αναμένεται να είναι στη διάθεση του ΕΣΥ.

Ομως, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και χωρίς πολλή σκέψη από τον ίδιο τον ΕΟΔΥ, είναι αδιανόητο να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Τι περιμένει η κυβέρνηση; Πού είναι τα ανακλαστικά της; Αυτά που επέδειξε με τα 30 εκατ. προς τον ιδιωτικό τομέα και τα 11 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι» μέσω των ΜΜΕ, η οποία έπρεπε να προβάλλεται δωρεάν.

Δ) Τέλος, αποδεικνύεται σκανδαλωδώς φιλελεύθερη η τακτική από τη μια να αναζητείς και να εφαρμόζεις (να το αναγνωρίσουμε) εθνικά σχέδια που συμπεριλαμβάνουν ενεργοποίηση δυνάμεων του δημόσιου τομέα και από την άλλη να εντάσσεις στις πρώτες κιόλας δέσμες μέτρων ενίσχυσης το πακέτο των 30 εκατ. ευρώ προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Μοιάζει αντιφατικό, αλλά δεν είναι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Ο ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιόδρας θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως επικοινωνιακά αντηχεία του υπουργείου Υγείας και να εγκύψουν στην επιστημονική εκτίμηση των κινδύνων, χωρίς να κάνουν αβάσιμες υποθέσεις με...
Στην κόψη του ξυραφιού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αυθεντική η διατριβή μου», λέει ο Γ. Πατούλης, που στέλνει εξώδικο στην «Αυγή»
Η αξιολόγηση του ειδικού μέρους τής διδακτορικής διατριβής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πρωτότυπη και αυθεντική σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Αττικής, παραπέμποντας σε...
«Αυθεντική η διατριβή μου», λέει ο Γ. Πατούλης, που στέλνει εξώδικο στην «Αυγή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
Δίνοντας ένα σαφές στίγμα των επιδιώξεών του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για ένα κόμμα του προοδευτικού ρεαλιστικού λόγου, το οποίο μέσα από την αναδιάταξη του δημοκρατικού χώρου θα επιχειρήσει να...
«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΚΝΕ: Αντιεπιστημονική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα πανεπιστήμια όπως ακριβώς έκλεισαν
«Αντί για πρόσληψη υγειονομικών και καθηγητών, επιμένει να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία δεν πρόκειται να μπει στις σχολές, παρά τα κυβερνητικά σχέδια».
ΚΝΕ: Αντιεπιστημονική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα πανεπιστήμια όπως ακριβώς έκλεισαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας