Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση

Aπό την έκτακτη συνέντευξη των αρμόδιων υπουργών στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας στο Χαλάνδρι, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας 

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση

  • A-
  • A+
Από σήμερα το πρωί απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Η απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, και η οποία εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί, δεν περιλαμβάνει όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αυστηρά και μόνο για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Η κυκλοφορία επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

■ Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και μόνο.

■ Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

■ Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

■ Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

■ Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

■ Μετάβαση σε τελετή, π.χ. κηδεία γάμος βάπτιση ή ανάλογες τελετές υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος και μόνο.

■ Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας, στην τελευταία αυτή περίπτωση, την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

■ Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

■ Σε κάθε όχημα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης επιτρέπεται να επιβαίνουν μόνον ο οδηγός και έως ένα άτομο. Δηλαδή δύο άτομα στο κάθε όχημα.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τους κ.κ. Χαρδαλιά, Πιερρακάκη και Οικονόμου, από σήμερα οι πολίτες πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και την απαραίτητη βεβαίωση κίνησης, ενώ για κάθε παράβαση που θα εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Για τη μετακίνησή τους θα υπάρχουν δύο φόρμες που καλούνται να συμπληρώσουν.

1. Βεβαίωση Τύπου Α: αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων. Συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

2. Για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη Βεβαίωση Τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας τους και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησής του. Επίσης, από Δευτέρα 23 Μαρτίου δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Εξειδικεύοντας τις οδηγίες, η κυβέρνηση ενεργοποίησε χθες τον ιστότοπο forma.qov.gr, όπου όλες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τους δυο τύπους εγγράφων. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις (Τύπου Β) έχουν προβλεφθεί τρεις εναλλακτικές διαδικασίες. Η πρώτη αφορά μια βεβαίωση, της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών (είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα), η οποία κωδικοποιεί έξι λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να έχει κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ένα λευκό χαρτί, στο οποίο κάποιος μπορεί να γράψει απλώς μια δήλωση με το ονοματεπώνυμό του και ο τρίτος τρόπος αφορά την αποστολή ενός SMS σε έναν πενταψήφιο αριθμό: 13033. Εκεί γράφει κανείς έναν από τους έξι αριθμούς, κενό και μετά το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του.

Η αποστολή του μηνύματος είναι δωρεάν και αυτό χρησιμοποιείται σαν απόκομμα, αντί για χαρτί.

Επιτήρηση από αέρος

Τέλος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει και από αέρος επιτήρηση, με drones και ελικόπτερα. Επίσης, στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθούν να κινηθούν χωρίς να προβλέπεται θα κάνουν αναστροφή και θα υποχρεώνονται σε επιστροφή, πέραν της επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Την έκανε διά της αναβαθμίσεως»
Ως επισημοποίηση του μπάχαλου που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ακόμη μία κίνηση εντυπωσιασμού από την κυβέρνηση χωρίς ουσία, κρίνουν την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά ως υφυπουργού...
«Την έκανε διά της αναβαθμίσεως»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συστάσεις για να μην περάσει στον «πορτοκαλί» συναγερμό η Θεσσαλονίκη
Ανησυχία για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης εκφράστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κ. Μητσοτάκη, με τις αρχές της περιφέρειας και της πόλης. Το τελευταίο 24ωρο στην...
Συστάσεις για να μην περάσει στον «πορτοκαλί» συναγερμό η Θεσσαλονίκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Νίκη για τη δημοκρατία οι προτάσεις επιβολής ποινών στα μέλη της Χρυσής Αυγής»
«Τεράστια νίκη για τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη» είναι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, τόσο η «καταδίκη ως εγκληματικής οργάνωσης των νεοναζί» όσο και οι προτάσεις επιβολής ποινών...
«Νίκη για τη δημοκρατία οι προτάσεις επιβολής ποινών στα μέλη της Χρυσής Αυγής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΛΑ.Ε.: Η κυβέρνηση χτυπάει υγειονομικούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς
Την ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και η εκπαίδευση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία διασφαλίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας επισημαίνει η Λαϊκή Ενότητα, η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει...
ΛΑ.Ε.: Η κυβέρνηση χτυπάει υγειονομικούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υγεία και οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες
Αγωνία για τις εξελίξεις της πανδημίας αλλά και για την οικονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Την ίδια ώρα, αν και οι πολίτες αξιολογούν θετικά το έργο της...
Υγεία και οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας