Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα στην εποχή του κορονοϊού
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση, Βουλή και κόμματα στην εποχή του κορονοϊού

  • A-
  • A+
Πώς αντιμετωπίζουν τη νέα κατάσταση σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ● Τι μέτρα έλαβαν για προσωπικό και στελέχη και με ποιους τρόπους οργανώνουν πλέον τη λειτουργία τους εξ αποστάσεως ● Τα μέτρα που πήραν στο Κοινοβούλιο.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και η μετατροπή του σε πανδημία είχε άμεσο αντίκτυπο στις ζωές όλων των πολιτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από την απότομη και ώς ένα βαθμό βίαιη αυτή αλλαγή στην καθημερινότητα, τις συνήθειες και τον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς του καθενός δεν εξαιρέθηκαν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας, τα οποία υποχρεώθηκαν με τη σειρά τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις απαγορεύσεις που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξ αποστάσεως εργασία, συσκέψεις είτε διά τηλεφώνου είτε με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων στο διαδίκτυο, διακοπή λειτουργίας των πολιτικών γραφείων όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, ακόμη και συστάσεις προς βουλευτές και στελέχη να παίρνουν μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές μόνο μέσω τεχνολογικών εφαρμογών όπως το skype.

Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τις τελευταίες ημέρες και είναι πολύ πιθανό κάποια να συνεχιστούν και μετά την ομαλοποίηση της σημερινής έκτακτης κατάστασης. Τα δικά της μέτρα έλαβε ασφαλώς και η Βουλή. Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα και κατέγραψε τη νέα πραγματικότητα στην εποχή του COVID-19.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μόνο οι απολύτως απαραίτητοι βρίσκονται πλέον καθημερινά μέσα στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εφαρμόζει βέβαια και το ίδιο, όπως όλη η χώρα, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Το προσωπικό εργάζεται εκ περιτροπής, τα αντισηπτικά βρίσκονται παντού, ενώ οι τηλεδιασκέψεις αποτελούν πια βασικό εργαλείο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Αλλωστε μέσω τηλεδιάσκεψης μετέχει κάθε μέρα στον πρωινό καφέ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς η σύζυγός του διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. Με τον ίδιο τρόπο δίνουν εξ αποστάσεως το «παρών» στον πρωινό καφέ και άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ όσοι βρίσκονται στο Μαξίμου τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις, αφήνοντας κενές καρέκλες ανάμεσά τους.

Και μόλις τελειώνει ο πρωινός καφές, τα παράθυρα της τηλεδιάσκεψης παραμένουν ανοιχτά και μάλιστα γίνονται περισσότερα, καθώς στις 9.30 το πρωί ξεκινά η καθημερινή σύσκεψη του μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Υγείας. Στην τηλεδιάσκεψη, από την πλευρά του Μαξίμου, πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετέχουν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Eργου, Ακης Σκέρτσος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης.

Από το υπουργείο Υγείας μετέχουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετέχει συνήθως από το γραφείο του. Και στις 5 το απόγευμα, μία ώρα δηλαδή πριν ανακοινωθούν τα όποια νέα μέτρα, τα οποία εισηγούνται οι επιδημιολόγοι ανάλογα με τα δεδομένα, το Μαξίμου ξαναμιλάει με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά που ετοιμάζονται να προχωρήσουν στις ανακοινώσεις.

Παράλληλα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e:Presence -η οποία προορίζεται για τη διευκόλυνση της τηλεργασίας στο Δημόσιο- ο Κυρ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί τηλεδιασκέψεις με τους υπουργούς, για τα θέματα που άπτονται των υπουργείων τους.

Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία έχει αναστείλει τη λειτουργία όλων των γραφείων των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) και των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ) ανά την Ελλάδα, ενώ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς δεν δέχεται κόσμο και για τους υπαλλήλους εφαρμόζει πρόγραμμα τηλεργασίας.

Οι επιτελείς του κόμματος έχουν ακυρώσει τις πολυπληθείς προγραμματισμένες συναντήσεις που αφορούσαν προγραμματισμό έργου και εφαρμόζουν το «Μένουμε Σπίτι», ωστόσο παραμένουν επί ποδός, παρακολουθώντας την επικαιρότητα και συνομιλώντας καθημερινά τηλεφωνικά ή και με skype.

Ετσι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Γαϊτάνης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ. Γιώργο Στεργίου, τον γεν. διευθυντή Γιάννη Μπρατάκο, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Νίκο Ρωμανό και άλλους συνεργάτες του. Οσο για τις εσωκομματικές εκλογές για εκπροσώπους στις ΝΟΔΕ και τις ΔΗΜΤΟ, που είχε εξαγγείλει η Ν.Δ. για τον Μάιο, και αυτές τώρα αναστέλλονται.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ δεν θα το έλεγες ένα «ψηφιακό» κόμμα. Ισα ίσα, οι συγκεντρώσεις και οι συλλογικές κινητοποιήσεις είναι συνδεδεμένες στενά με τη λειτουργία του. Ωστοσο, εξαιτίας της πανδημίας και εγκαίρως (πριν ακόμη εξαγγείλει η κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα), το κόμμα ανέστειλε όλες τις εκδηλώσεις των κομματικών οργανώσεων και της ΚΝΕ. Πήρε μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα γραφεία του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Τόσο στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό, όσο και στα γραφεία των οργανώσεών του, μερίμνησε για την απολύμανσή τους, την παροχή αντισηπτικών κ.λπ.

Ελαβε ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, που μένουν σπίτι, όπως η διάταξη νεαρών συντρόφων που θα φροντίζουν για τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων (προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων κ.λπ.).

Επιπλέον, εξασφάλισε για τους εργαζόμενους στα γραφεία του να εργάζονται -όσοι μπορούν- από το σπίτι τους και έδωσε άδεια, με πλήρεις αποδοχές κι ασφάλιση, σε όσους το χρειάζονται αυτή την περίοδο. Ο ίδιος ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπας πηγαίνει κανονικά ακόμα στον Περισσό, αποφεύγοντας ωστόσο όσο γίνεται συνεδριάσεις και συναντήσεις και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, χρησιμοποιώντας πολύ και τις βιντεοκλήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεδιασκέψεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας και εξ αποστάσεως για τον Αλέξη Τσίπρα

Εδώ και μερικές ημέρες στην Κουμουνδούρου επικρατεί ερημιά. Στο κεντρικό κτίριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που άλλοτε δεν μπορούσαν να στρίψουν, λόγω της στενότητας χώρου, το τοπίο πλέον εμφανίζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ελάχιστοι άνθρωποι, άδεια γραφεία και τα τηλέφωνα χτυπούν με εκτροπή στα σπίτια των υπαλλήλων.

Κι αυτό διότι η ανάγκη περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού και η γενική σύσταση «Μένουμε Σπίτι» οδήγησε την ηγεσία και τα στελέχη να στραφούν σε δραστικές εναλλακτικές λύσεις για την αδιατάρακτη συνέχιση της κομματικής δραστηριότητας.

Το νέο πειραματικό μοντέλο λειτουργίας εφαρμόζουν άπαντες με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το παράδειγμα, αφού έχει μετατρέψει το σπίτι του στην Ανω Κυψέλη σε στρατηγείο και από εκεί συντονίζει όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του κόμματος. Το δε γραφείο του, στην Κουμουνδούρου, το επισκέπτεται λιγοστές φορές κι αυτό όταν υπάρχει ειδικός λόγος, όπως συνέβη την περασμένη Πέμπτη, στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων με τους προέδρους του ΕΒΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ για τα μέτρα θωράκισης της οικονομίας και στήριξης των εργαζομένων.

Οι νέες τεχνολογίες αναμφισβήτητα αποτελούν σύμμαχο στην προσπάθεια εξ αποστάσεως συντονισμού των στελεχών. Οπως εκτιμούν ορισμένοι, μάλλον ήταν προφητική η ίδρυση της ψηφιακής πλατφόρμας isyriza που είχε τεθεί σε εφαρμογή πολύ πριν την εμφάνιση του CΟVID-19.

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα, η ημέρα για τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά με μια τηλεδιάσκεψη τύπου «πρωινού καφέ» μέσω Skype. Σε αυτή συμμετέχουν συνήθως εκτός από τον πρόεδρο, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Νίκος Ανδριόπουλος και λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό αυτό το διάστημα οι αρμόδιοι τομεάρχες Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας αλλά και οι πρώην υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, όπως οι Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Εφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. Ακολουθεί μια δεύτερη παρόμοια σύσκεψη το απόγευμα και ανάλογα με το ζήτημα στη συζήτηση συμμετέχουν κάθε φορά ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης και οι ανάλογοι κομματικά υπεύθυνοι.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις προς τα ΜΜΕ αυτές γίνονται από τα ίδια τα στελέχη, που αν και ερασιτέχνες υποχρεώνονται να χειρίζονται την κάμερα στο κινητό ή στον υπολογιστή τους ως επαγγελματίες. Εξυπακούεται ότι σε όλα τα κομματικά κτίρια γίνονται τακτικές απολυμάνσεις, ενώ σε περίοπτη θέση βλέπει κανείς αντισηπτικά υγρά, έστω κι αν η κίνηση σε αυτά είναι μέχρι νεωτέρας περιορισμένη.

ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή η πρώτη δόση μέτρων που είχε ανακοινωθεί προ δυο εβδομάδων ξεπεράστηκε από την ίδια την πραγματικότητα πολύ γρήγορα. Ο περιορισμός του αριθμού των παρόντων βουλευτών και των συνεδριάσεων, ειδικά σε επιτροπές χαμηλού πολιτικού βάρους, επεκτάθηκε, ενώ πλέον από αυτή την εβδομάδα οι μόνες προγραμματισμένες συνεδριάσεις αφορούν τις κυρώσεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκαν και αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις διαρκείς επιτροπές που θα συνεδριάζουν έως δυο φορές για κάθε νομοσχέδιο (αντί για τέσσερις) θα παρίσταται ένας βουλευτής από κάθε κόμμα, ενώ στην Ολομέλεια, που θα συνεδριάζει πλέον μόνο κάθε Πέμπτη, θα υπάρχει μόνο ο εισηγητής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, δηλαδή οι ερωτήσεις βουλευτών προς τους υπουργούς, θα γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη, και όχι τρεις φορές, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Τα γραφεία των βουλευτών είναι κλειστά, οι περισσότεροι είναι στο σπίτι τους στην Αθήνα ή στην εκλογική τους περιφέρεια, ενώ και οι υπηρεσίες της Βουλής δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας που συνήθως φέρει μάσκα και γάντια μιας χρήσης. Τα υπόλοιπα νομοσχέδια που εκκρεμούν, όπως και η προανακριτική επιτροπή κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για την ώρα, έχουν «παγώσει».

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

 Φωτογραφία Αρχείου

Ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στην υλοποίηση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ και την κεντρική κατεύθυνση «Μένουμε Σπίτι» έδειξαν στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Με επιμέλεια του γενικού διευθυντή του κόμματος, Νίκου Σαλαγιάννη, οι υπάλληλοι χωρίστηκαν σε βάρδιες επιφυλακής, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη παρέμεινε μόνο το προσωπικό ασφαλείας, αφού η εντολή είναι σαφής: όχι συνωστισμός, όχι συγχρωτισμοί και επαφές. Η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά επιλέγει να δουλεύει από το σπίτι της στη Βούλα, ενώ όποτε χρειάζεται μεταβαίνει στη Βουλή, ιδίως αν πρέπει να μιλήσει στην Ολομέλεια όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα.

Η δραστηριότητα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπό τις νέες έκτακτες συνθήκες δομείται στη βάση των νέων τεχνολογιών και των τηλεδιασκέψεων. Με τη διαφορά ότι αντί για τη Χαριλάου Τρικούπη το κάθε στέλεχος βρίσκεται στο σπίτι του. Στον «πρωινό τηλε-καφέ» παίρνουν μέρος μεταξύ άλλων οι δυο στενοί συνεργάτες της προέδρου, Μανώλης Οθωνας και Χρήστος Πρωτόπαπας, ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο διευθυντής της Κ.Ο. Δημήτρης Μάντζος, ο γραμματέας Επικοινωνίας Παναγιώτης Βλάχος και λόγω της ειδικότητάς του ως γιατρός και ο υπεύθυνος οργανωτικού του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης, που ενημερώνει για τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορονοϊό.

Παρόμοιες συσκέψεις διεξάγουν και οι υπόλοιποι τομείς του κόμματος, ενώ αυτές τις ημέρες το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει προσθέσει κάτω από το έμβλημά του στις ανακοινώσεις που εκδίδει και το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», συμβάλλοντας και συμβολικά στην εκστρατεία αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού. Τέλος, όσοι εκπροσωπούν το κόμμα της Κεντροαριστεράς στην τηλεόραση, έπειτα από ευγενική παράκληση του γραμματέα Επικοινωνίας, συνδέονται από το σπίτι τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών. Πρώτη διδάξασα η κ. Γεννηματά που δίνει συνεντεύξεις με έδρα την οικία της.

ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 ίσως είναι το μόνο κόμμα που εκ της ιδρύσεώς του «αγκάλιασε» την τεχνολογία και από την αρχή ήδη υιοθέτησε πρακτικές ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ψηφοφορίας κ.ά. Οπότε, το να περάσει σε πλήρη ηλεκτρονική λειτουργία είναι το αμέσως επόμενο βήμα. Ηδη έχουν ξεκινήσει τις τηλεδιασκέψεις, καθώς τα γραφεία του κόμματος έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το ΜέΡΑ25 ετοιμαζόταν για το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό του στα τέλη Μαΐου, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει και ήδη έχει μετατεθεί για αργότερα (συζητούν ακόμη και για τέλη της χρονιάς -η τελική ημερομηνία είναι προς συζήτηση και θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις). Ωστόσο, όσο πλησιάζαμε προς το συνέδριο είχαν προγραμματιστεί περιφερειακές προσυνεδριακές εκδηλώσεις, οι οποίες πλέον θα πρέπει να γίνουν ψηφιακά (κάτι που ήδη οργανώνεται από το κόμμα, ψάχνοντας ειδικά «εργαλεία» τηλεδιασκέψεων, ψηφοφοριών κ.λπ. -μία διαδικασία που τώρα στήνεται ουσιαστικά).

Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη θα γίνει ηλεκτρονική πλέον συζήτηση για την ανάπτυξη, στη Θράκη για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, στη Ρόδο για τη νησιωτικότητα κ.λπ. Σταδιακά, στο ΜέΡΑ25 επιδιώκουν να περάσουν με πλήρη ψηφιακή λειτουργία, με την ψηφιακή πλατφόρμα (που ήδη λειτουργεί) να γίνει ανοιχτή για όλα τα μέλη του κόμματος και ήδη έχουν προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας. Οσο για τους βουλευτές του πάνε εκ περιτροπής στη Βουλή, όταν κρίνεται απαραίτητο και μόνο.

ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρόταση του πρωθυπουργού βρίσκει σύμφωνους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής,...
Με ευρεία πλειοψηφία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΒΟΥΛΗ
Συναίνεση σε άδεια έδρανα για την κρίση του κορονοϊού
Βουλή: πρωτόγνωρο το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας ● «Ο Απρίλιος θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε...» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός ● «Στηρίζουμε δεν σημαίνει...
Συναίνεση σε άδεια έδρανα για την κρίση του κορονοϊού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα στην Εκκλησία
Βουλευτές όλων των κομμάτων με την πρόσθετη ιδιότητα του γιατρού σχολιάζουν στην «Εφ.Συν.» την άρνηση των εκκλησιαστικών αρχών να πειθαρχήσουν με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.
Καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα στην Εκκλησία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιδημία παραπληροφόρησης ή τα fake news του κορονοϊού»
Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός, στο πλαίσιο ενός νέου βιβλίου που ετοιμάζει για τα fake news, καθώς και μιας σχετικής έρευνας που διεξάγει στο ΕΚΠΑ, μας μιλάει πολύ συγκεκριμένα για το τι συνέβη με την ελευθερία...
«Επιδημία παραπληροφόρησης ή τα fake news του κορονοϊού»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Καπιταλισμός και ζωή είναι έννοιες ασύμβατες»
Είναι γιατρός, είναι και ενεργός πολιτικός ακτιβιστής, καθώς και γ.γ. του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος – ΕΕΚ. Ο Σάββας Μιχαήλ καταθέτει τόσο την επιστημονική όσο και την πολιτική του άποψη για την πανδημία.
«Καπιταλισμός και ζωή είναι έννοιες ασύμβατες»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσακαλώτος: Με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πολύ μικρότερη η ανάγκη για αναστολές
Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορεί να εξηγήσει στον πρωθυπουργό «γιατί είναι ζωτικής σημασίας η επόμενη μέρα να μην βρει νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα σε ένα βουνό χρέους»
Τσακαλώτος: Με εμπροσθοβαρές πρόγραμμα πολύ μικρότερη η ανάγκη για αναστολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας