Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε πόλεμο με... λιανοντούφεκα το Eurogroup

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Μάριο Σεντένο, στην τηλεδιάσκεψη

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ EUROGROUP (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε πόλεμο με... λιανοντούφεκα το Eurogroup

  • A-
  • A+
Παρά τους δραματικούς τόνους των ηγετών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιορίστηκαν σε έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για μέγιστη ευελιξία στο Σύμφωνο. ● Εκτακτο πακέτο ενισχύσεων 37 δισ. ● «Εφεδρεία» τα 410 δισ. του ESM.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε κινούμενη άμμο βαδίζει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις ηγετών, υπουργών, διαγγέλματα σε δραματικό τόνο του Εμ. Μακρόν και της Φον ντερ Λάιεν και μια σειρά από δηλώσεις με στόχο τον καθησυχασμό των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σήμερα αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής.

Το Παρίσι καταδικάζει τη λήψη μονομερών μέτρων από ορισμένα κράτη-μέλη, ανακοινώνει μέτρα που αφορούν τόσο το εσωτερικό της χώρας (αναβολή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών) όσο και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απευθύνει έκκληση για «ευρωπαϊκό συντονισμό», η Γερμανία αποφάσισε την πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα με 5 χώρες.

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν παντού και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν (εσωτερική αγορά) προβλέπει ύφεση το 2020 για την Ε.Ε. 2%-2,5%. Ολα αυτά ενώ αναμένεται εμβόλιο για τον κορονοϊό μετά από μήνες.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ευρωζώνης κατέληξε σε έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής (ευελιξία στο γερμανικής έμπνευσης Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τη χρήση της ρήτρας περί «εξαιρετικών περιστάσεων, χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις ύψους 37 δισ. ευρώ.).

Κάθε χώρα γνωστοποίησε τα προβλήματά της και τις ανάγκες των τομέων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακούστηκαν μια σειρά από ιδέες, όπως η χορήγηση υπό τη μορφή δανείων ενός ποσού 410 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), του οποίου ηγείται ο κατ' εξοχήν άνθρωπος του Βερολίνου, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Μ. Σεντένο, παρομοίασε την κατάσταση με «πόλεμο». Το ίδιο είπε και ο Εμ. Μακρόν: «Είμαστε σε πόλεμο». Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών, πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Μ. Σεντένο έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών και υποσχέθηκε πόρους ίσους με το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στη δράση κατά της πανδημίας. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε έμμεσα το δημοσίευμα του Reuters, γενικά και αόριστα.

Ως προς την Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, ο Κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της λέγοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια», διότι πέρασε μία μεγάλη κρίση και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεύτερη λόγω κορονοϊού.

Τέλος στο πλεόνασμα του 3,5%

«Η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν ισχύει φέτος για την Ελλάδα». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup για ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και για την περίπτωση της Ελλάδας, που ακολουθεί πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό σημαίνει:

  1. Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη για όλα τα κράτη-μέλη στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
  2. Οι επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
  3. Τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας μεταξύ άλλων στη λήψη δημοσιονομικών –κυρίως φορολογικών– μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου
Η μικρή επανάσταση των «9» απέναντι στη Γερμανία δεν κράτησε πολύ, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ άνοιξε τη βεντάλια των συμμαχιών της, επέβαλε τις απόψεις της και εν όψει του σημερινού Eurogroup τράβηξε με το μέρος...
Μπαλώματα αντί κορονο-ομολόγου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πικρή η γεύση των αποφάσεων του Eurogroup
Επί της ουσίας, διαμορφώνονται δυο γραμμές χρηματοδότησης από τον ESM: μία με χαλαρούς όρους, που θα χορηγεί έντοκα δάνεια στα εθνικά συστήματα Υγείας, και μία δεύτερη με αυστηρές δεσμεύσεις για...
Πικρή η γεύση των αποφάσεων του Eurogroup
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φιλικές συμβουλές» στην Ιταλία
Tι μπορεί να περιλαμβάνει ένας «εποικοδομητικός διάλογος» μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους εταίρους της ευρωζώνης, μετά τις απειλές από τη μία πλευρά και τις όχι και τόσο...
«Φιλικές συμβουλές» στην Ιταλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι θεσμοί ξανάρχονται
Το Eurogroup αποφάσισε να επιστρέψει το κουαρτέτο σήμερα στην Αθήνα ώστε να προχωρήσουν και να δοθεί ένα τέλος το συντομότερο δυνατόν στην αξιολόγηση. Επίσης αποφασίστηκε να αρχίσουν τον Απρίλιο και οι...
Οι θεσμοί ξανάρχονται
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιμένουν την επιστολή μας και το... νεύμα του
Το ιδανικό σενάριο που συνίσταται στην επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, τόσο στη μορφή όσο και στην ουσία, αναζητούν από χθες οι εταίροι και δανειστές, αναμένοντας την επιστολή...
Περιμένουν την επιστολή μας και το... νεύμα του
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα χαμόγελα επιστρέφουν
Μετά την πρώτη στείρα αναμέτρηση, έρχεται η ηρεμία και ο απολογισμός της κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε πεδίο συμβιβασμού... Το πνεύμα αυτό αρχίζει και κερδίζει έδαφος, έστω γλιστερό, στις Βρυξέλλες...
Τα χαμόγελα επιστρέφουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας