Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πλημμυρίδα μέτρων στήριξης στον πλανήτη

Πρόσθετες δαπάνες 30 δισ. λιρών προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου

AP Photo/Frank Augstein
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πλημμυρίδα μέτρων στήριξης στον πλανήτη

  • A-
  • A+
Μικρό πανόραμα των εξαγγελιών κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη και στις άλλες ηπείρους για την αντιμετώπιση των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας

Επιστροφή στο κράτος, φτηνό χρήμα και αποφασιστική αύξηση των δημόσιων δαπανών είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι αποφάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας -και επίσημα πλέον- του Covid-19.

Ο κορονοϊός στην πράξη κατεδάφισε τις νεοφιλελεύθερες βεβαιότητες και τη δημοσιονομική ορθοδοξία της λιτότητας και των μηδενικών ελλειμμάτων, υποχρεώνοντας ακόμη και τις πιο συντηρητικές κυβερνήσεις να... γλείφουν εκεί όπου έφτυναν. Χθες προστέθηκε ένας ακόμη ορυμαγδός ανακοινώσεων μέτρων ενίσχυσης δεκάδων δισ. ευρώ σε όλες τις ηπείρους, που προδίδουν περισσότερο αγωνία –ενδεχομένως και πανικό–, παρά προσπάθεια πραγματικού παγκόσμιου συντονισμού. Εδώ, παραθέτουμε ένα μικρό πανόραμα των μέχρι στιγμής ανακοινώσεων:

Πανδημία Covid-19

«Επιστροφή στο κράτος, φτηνό χρήμα και αύξηση δημόσιων δαπανών», το κοινό μήνυμα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ενώ οι σημαντικότερες αποφάσεις αναμένονται την προσεχή Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα καθοριστούν τα όρια απόκλισης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, πράγμα στο οποίο ούτε η Γερμανία φαίνεται να έχει πια τεράστιες αντιρρήσεις, στη τηλεδιάσκεψη που έκαναν προχθές οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε γενικές γραμμές στην εισήγηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για πακέτο επενδύσεων 25 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του covid-19».

Οι επενδύσεις αφορούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης,τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις αγορές εργασίας και άλλα ευάλωτα τμήματα των οικονομιών της Ε.Ε. Εντός των ημερών θα αποδεσμευτούν 7,5 δισ. ευρώ, εφόσον συμφωνήσουν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο πρωθυπουργός της χώρας που έχει πληγεί δραματικά από την πανδημία, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει συνολικά 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κορονοϊό.

Η ιταλική κυβέρνηση θα περιμένει και τα αιτήματα των βόρειων περιφερειών της χώρας που έχουν πληγεί περισσότερο, αλλά αύριο θα παρουσιάσει πώς θα διατεθούν τα πρώτα 12 δισ. ευρώ του πακέτου για τη στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας. Εννοείται ότι οι δαπάνες αυτές απογειώνουν τον στόχο για το έλλειμμα πολύ πάνω από το 3% του ΑΕΠ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο φοροελαφρύνσεων και ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές ύψους 12 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία, ενώ την Παρασκευή σε συνάντηση των κορυφαίων τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς θα συζητηθούν τρόποι χαλάρωσης των κανόνων για να στηριχθούν οι τράπεζες.

ΓΑΛΛΙΑ: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αναστολή πληρωμών ορισμένων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, ενώ επιδοτεί μείωση ωραρίων εργασίας. Η κρατική επενδυτική τράπεζα ενθαρρύνεται να εγγυάται δάνεια για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων ταμειακών προβλημάτων, ενώ ο δημόσιος τομέας καλείται να επιδείξει ανοχή σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να εκτελέσουν εμπρόθεσμα συμβάσεις και προμήθειες.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Καθυστέρηση στην πληρωμή δανειακών δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά 6 έως 12 μήνες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα ανακούφισης που ανακοίνωσε η Ενωση Τραπεζών της χώρας, με την κάλυψη βεβαίως των κρατικών εγγυήσεων που έχει δώσει η κροατική κυβέρνηση. Επίσης, η Κροατική Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ανοίγει ειδικές πιστωτικές γραμμές για εξαγωγείς και τουριστικές επιχειρήσεις.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αιφνιδίασε χθες ανακοινώνοντας μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25%, ο Μπορίς Τζόνσον κατέθεσε τον πρώτο εκτός Ε.Ε. προϋπολογισμό της χώρας με θεαματική αύξηση δαπανών. Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε ότι 5 δισ. λίρες από τις δαπάνες αυτές δεσμεύονται για την ενίσχυση του βρετανικού ΕΣΥ.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο για έκτακτες δαπάνες ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού και την ανάπτυξη εμβολίων, ενώ χθες αναμενόταν να ανακοινώσει πρόσθετο πακέτο μέτρων. Εχει προηγηθεί η μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μισή μονάδα από τη Fed, ενώ δεν αποκλείεται συνέχεια.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε και δεύτερο πακέτο δαπανών 4 δισ. δολαρίων για τη στήριξη μικρών και μεσαίων εταιρειών, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε για περισσότερη φθηνή ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, αλλά και για την ενθάρρυνση αγορών περιουσιακών στοιχείων.

ΚΙΝΑ: Ενώ η επαρχία Χουμπέι, «γενέτειρα» της πανδημίας του κορονοϊού, επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα με άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις και κρίσιμες υπηρεσίες, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων που αφορούν κυρίως υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη της επιδημίας, μείωση του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης, μείωση τιμών σε ιατρικές υπηρεσίες και μείωση ΦΠΑ. Συνολικά έχει διαθέσει 15,9 δισ. δολάρια για τη στήριξη των περιοχών που επλήγησαν.

ΙΝΔΙΑ: Η κεντρική τράπεζα της χώρας σχεδιάζει να διοχετεύσει πρόσθετη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ρέπος. Η κυβέρνηση πιέζει τις κρατικές τράπεζες να εγκρίνουν δάνεια έως 600 δισ. ρουπίες μέχρι το τέλος του μήνα.

ΚΑΝΑΔΑΣ: Η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 1,25% από 1,75%. Ο υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό υποσχέθηκε ανακοίνωση μέτρων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 9,8 δισ. δολαρίων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που έχουν πληγεί, ενώ προωθεί συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το σύστημα υγείας, τη φροντίδα των παιδιών και τις υπαίθριες αγορές.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Πακέτο 1,56 δισ. δολαρίων θα διατεθεί για την οργάνωση των κλινικών αντιμετώπισης του ιού και των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Προσβλέπουν σε χαλάρωση κανόνων

EUROKINISSIΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αύξηση του ορίου ενίσχυσης ανά επιχείρηση από τα 200.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ σε βάθος τριετίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορoνοϊού διεκδικεί το υπουργείο Ανάπτυξης από την Ε.Ε. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια διαχείριση ανάλογη με αυτήν που εφάρμοσε η Ε.Ε. στην κρίση του 2008, οπότε υιοθετήθηκε κανονισμός που επέτρεπε τη χορήγηση ενισχύσεων έως 500.000 ευρώ.

Ακόμη, η κυβέρνηση προτείνει την τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας (άρθρο 50 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού), ώστε να απαλλάσσεται η κυβέρνηση από την υποχρέωση κοινοποίησης στην Επιτροπή των ενισχύσεων όχι μόνο για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, αλλά και για την αντιμετώπιση ζημιών από άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως πανδημίες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει επίσης χαλάρωση των κανονισμών του ΕΣΠΑ, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που διαχειρίζονται και τους σημαντικότερους κοινοτικούς πόρους, ώστε για περιορισμένο χρονικό διάστημα να είναι δυνατή η χρηματοδότηση όχι μόνο δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και δράσεων που καλύπτουν τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης ότι ο έκτακτος δανεισμός στον οποίο θα αναγκαστούν πολλά κράτη-μέλη να προσφύγουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα προσμετράται στο χρέος τους.

«Ζούμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση και σε έκτακτες συνθήκες», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας ότι ως υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει επίσημα την άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν πόροι του ΕΣΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους μειώνεται λόγω της πανδημίας. Ανάλογες δηλώσεις για χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για το ΕΣΠΑ και τις κρατικές ενισχύσεις έκανε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Γρήγορα που εξανεμίστηκαν οι κυβερνητικές βεβαιότητες και οι υπουργικές αλαζονείες για απογείωση της ανάπτυξης με μερικά νομοσχέδια και δυο-τρεις υπουργικές αποφάσεις...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαγορεύουν τα πανηγύρια, ανοίγουν τα σύνορα για Βρετανούς και Σουηδούς
Εισηγήσεις για απαγόρευση των πανηγυριών την ίδια ώρα που ανοίγουν τα σύνορα για τους πολίτες της Βρετανίας και της Σουηδίας.
Απαγορεύουν τα πανηγύρια, ανοίγουν τα σύνορα για Βρετανούς και Σουηδούς
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Τράπεζα Αγγλίας θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση, αν δεν βρει χρήμα στις αγορές
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) επαναφέρει ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ώστε να μπορέσει η βρετανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ρευστότητα εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.
Η Τράπεζα Αγγλίας θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση, αν δεν βρει χρήμα στις αγορές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τριμελής task force για την πανδημία
Σε task force αντιμετώπισης των οικονομικών παρενεργειών της πανδημίας κορονοϊού εξελίσσεται η τριανδρία των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης. Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Βρούτσης και Αδωνις...
Τριμελής task force για την πανδημία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Πόσο θα μας στοιχίσει αυτή η κυβέρνηση;
Ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η κυβέρνηση και της γυρίζει την πλάτη. Αυτό φαίνεται στις έρευνες. Ταυτόχρονα όμως την πληρώνει. Πόσο ακριβά, αυτό θα φανεί σύντομα.
Πόσο θα μας στοιχίσει αυτή η κυβέρνηση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας