• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.4°C / 32.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 32.7°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.5°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 29.0°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 25.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.1°C / 31.1°C
  0 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.1°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 32.0°C
  1 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 29.4°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  63%

Τα μέλη της προανακριτικής, ενώ βγαίνουν από τον Αρειο Πάγο

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πηγαινέλα Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να ξεχαστεί το σκάνδαλο Novartis

 • A-
 • A+
Παραβιάζοντας τη διασφάλιση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και τη διάκριση των εξουσιών, η πλειοψηφία της προανακριτικής επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με διευρυμένη ατζέντα κατά της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο προστατευομένων.

Το σίριαλ της προανακριτικής συνεχίστηκε και χθες με αμείωτη ένταση και πηγαινέλα στον Αρειο Πάγο, αυτή τη φορά από τους βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του Κ. Βελόπουλου. Την προηγούμενη ημέρα είχαν επισκεφτεί τον Αρειο Πάγο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αίτημα τη διασφάλιση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος -σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος- την οποία παραβιάζει συστηματικά η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, όπως παραβιάζει κατάφωρα και τη διάκριση των εξουσιών παρεμβαίνοντας στο έργο των εισαγγελέων που διεξάγουν τις έρευνες.

Το αίτημα της πλειοψηφίας διευρύνθηκε χθες και με πρόσθετα αιτήματα, ειδικά όταν έγινε κατανοητό τόσο από τις απαντήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. όσο κυρίως από την καθαρή απάντηση του εποπτεύοντος την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Π. Μπρακουμάτσου, ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί ο νόμος για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Σας διαβιβάζουμε αντίγραφο της από 19.2.2020 αναφοράς των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρας Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Σπυρίδωνος Λάππα, Θεοφίλου Ξανθόπουλου, Παύλου Πολάκη, Ιωάννη Ραγκούση και Δημητρίου Τζανακόπουλου και παρακαλούμε για γνώση σας και τις επιβαλλόμενες από τις οικείες προβλέψεις της υπ’ αρ. ΥΑ 429/2019 (ΥΑ 42926 οικ. ΦΕΚ Β’ 2194/2018), επί του θέματος, όσον αφορά τη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, ενέργειές σας.

Κατά τα λοιπά δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιας προσαγωγής».

Η υπογράμμιση

Παρά το γεγονός ότι η απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε στη δημοσιότητα με υπογράμμιση (!) της τελευταίας παραγράφου από «άγνωστο» χέρι, το κείμενο δεν αφήνει περιθώρια «παρεξηγήσεων», όσο κι αν αυτό το προσπάθησαν στη συνέχεια διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενό του τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο κ. Μπρακουμάτσος αναφέρεται στις «επιβαλλόμενες ενέργειες» που οφείλει να κάνει η επιτροπή με βάση τις προβλέψεις όπως διατυπώνονται στο αναφερόμενο ΦΕΚ του 2018.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία παράγραφο της απάντησης ήδη είχε εξίσου ξεκάθαρα απαντήσει η υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Αλλωστε η μη προσέλευση προστατευόμενων μαρτύρων για κατάθεση στο στάδιο της προανακριτικής ασφαλώς δεν συνιστά λόγο για την άρση προστασίας τους, πολύ περισσότερο όταν καλούνται για μια υπόθεση (ενοχής ή μη του Δ. Παπαγγελόπουλου) για την οποία δεν έχουν απολύτως καμία γνώση. Αλλοι ήταν βέβαια οι λόγοι που οι βουλευτές της πλειοψηφίας ήθελαν αυτές τις καταθέσεις προκειμένου να καταφέρουν εκβιαστικά να αποκαλύψουν τα ονόματα των «κουκουλοφόρων» προκειμένου να στηρίξουν τις θεωρίες περί σκευωριών.

Η χθεσινή επίσκεψη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπό τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Μπούγα εμπλουτίστηκε και με τις συνήθεις κατηγορίες για την Ελένη Τουλουπάκη που -όπως υποστηρίζουν- δεν δίνει τα έγγραφα στα μέλη της προανακριτικής παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζαχαρή. Θυμίζουμε ότι η επισήμανση αυτή του κ. Ζαχαρή έγινε ύστερα από δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» σχετικά με τα έγγραφα που χαρακτηρίστηκαν απόρρητα από το FBI.

Βέβαια το άρθρο 263 του ΚΠΚ το οποίο επικαλείται ο κ. Ζαχαρής δεν αναφέρεται στο τι προβλέπεται στις περιπτώσεις ανοιχτής διαδικασίας δικαστικής συνδρομής και ειδικά αν οι αρχές της άλλης χώρας χαρακτηρίζουν απεσταλμένα έγγραφα στην Εισαγγελία Διαφθοράς ως απόρρητα. Θα συνέχιζε άραγε το αυστηρό FBI την αποστολή κρίσιμων στοιχείων που προκύπτουν στο στάδιο της δικής τους προανάκρισης αν στο μεταξύ όλα αυτά γίνουν φύλλο και φτερό στην Ελλάδα;

Η εμπλοκή

Ζητούν, τέλος, οι βουλευτές της πλειοψηφίας να εξεταστεί αν, λόγω και των αντιρρήσεων που προβάλλουν οι μάρτυρες, είναι ενδεχόμενο να είναι και εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία. Είναι όμως δεδομένο ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως και οι μάρτυρες που ήδη έχουν επωνύμως καταθέσει με σωρεία στοιχείων για τις πρακτικές της φαρμακευτικής, προφανέστατα με κάποιον τρόπο εμπλέκονται στη διαδικασία. Δεν έπεσαν από κανέναν ουρανό των μαρτύρων! Επιπλέον μοιάζει να μην έχουν για τους βουλευτές της πλειοψηφίας καμιά σημασία τα πορίσματα ελέγχων που έχουν στα χέρια τους και πιστοποιούν την ύπαρξη σκανδάλου. Γιατί άραγε;

Η πλειοψηφία της επιτροπής όμως με τη βεβαιότητα που επιδεικνύει για το πώς κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οδηγεί και σε σκέψεις για παράξενα κανάλια ενημέρωσης που κανείς δεν θέλει να σκεφτεί καν ότι είναι δυνατό να υπάρχουν. Παράλληλα ο νόμος ορίζει ότι ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων μπορούν να είναι εκ των προτέρων γνωστοί.

«Πογκρόμ» εκφοβισμών

Αμέσως μετά την επίσκεψη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής Δώρα Αυγέρη δήλωσε ότι «Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφού καταστρατήγησαν τον νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τούς «άδειασε» ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Αρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος! Ο πανικός Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Τελικά φαίνεται ότι οι μάρτυρες που έχουν καταθέσει και καταθέτουν στοιχεία ακόμα και με προσωπικό κόστος (και) για την υπόθεση Novartis (είτε επώνυμα είτε ως προστατευόμενοι) δεν συγκινούν ούτε τους βουλευτές της κυβέρνησης και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ούτε βέβαια και τους στρατευμένους ομίλους των ΜΜΕ. Προτιμώνται σε όλα τα παλιά αλλά και τα νέα μεγάλα κανάλια, στα ραδιόφωνα, ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο οι καταθέσεις «καρδιάς» κατηγορουμένων και υπόδικων για βαριά κακουργήματα αλλά ακόμα και καταδικασμένων. Στην Ελλάδα της κανονικότητας απομένει να κληθεί τώρα ως μάρτυρας για να θεμελιώσει σκευωρία μέχρι και ο Χριστοφοράκος!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ιστό της «αράχνης» η Τουλουπάκη
Κλήθηκε να απολογηθεί ως ύποπτη και μάλιστα για σειρά βαρύτατων αδικημάτων η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται και οι προβλέψεις των υπουργών της...
Στον ιστό της «αράχνης» η Τουλουπάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διώξεις κατά Novartis στα αζήτητα των ειδήσεων
Κακουργημα­τικές κατηγορίες για οκτώ στελέχη της εταιρείας, ανάμεσά τους και ο Φρουζής, για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος μέσω δωροδοκιών περίπου 5.000 γιατρών της Ελλάδας.
Διώξεις κατά Novartis στα αζήτητα των ειδήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
Το Δικαστικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά από κλήρωση, έχει τώρα μπροστά του και το δύσκολο έργο να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ακυρότητας της προδικασίας της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου.
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας