Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα... νύχια της προανακριτικής οι μάρτυρες
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα... νύχια της προανακριτικής οι μάρτυρες

  • A-
  • A+
Το στήσιμο στα έξι μέτρα των προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Novartis από τα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής, είναι όχι μόνο επικίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για το κύρος της Δικαιοσύνης και της Βουλής.

Μετά το ανελέητο κυνηγητό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Novartis, το τελευταίο 48ωρο, από τα μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής και τους δημοσιογράφους, τα πράγματα ξεκαθάρισαν, δεδομένου ότι όλοι φαίνεται να κατανόησαν πως με πυροτεχνήματα δεν νομιμοποιούνται να παραβιάζουν τους νόμους.

Πολύ περισσότερο όταν τα πορίσματα που φτάνουν στη Βουλή καταδεικνύουν ότι το σκάνδαλο που στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ) αφορά κυρίως τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, που δεν έγιναν βέβαια ούτε από τους γιατρούς που δωροδοκήθηκαν ούτε από απλούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Το στήσιμο στα έξι μέτρα των προστατευόμενων μαρτύρων είναι όχι μόνο επικίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για το κύρος της Δικαιοσύνης και της Βουλής.

Η ευρωπαϊκή οδηγία

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες», δήλωνε χθες με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, θεωρώντας προφανώς ότι με τον τρόπο αυτόν αποστομώνει την αξιωματική αντιπολίτευση που διαμαρτύρεται για τις ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Το θέμα, φυσικά, δεν είναι αν υπάρχει ή όχι συγκεκριμένη οδηγία, ειδικά όταν τόσο για το ευρωπαϊκό όσο και για το ελληνικό Δίκαιο είναι αυτονόητο ότι ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι δεδομένος.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως όφειλε να γνωρίζει ο κ. Πέτσας, τον περασμένο Απρίλιο, ενέκρινε νέους κανόνες που εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., δεδομένου ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στην πάταξη της διαφθοράς. Μέχρι και ψυχολογική στήριξη προβλέπεται για τους ανθρώπους αυτούς που βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους, θέλοντας να συμβάλουν στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς.

Βέβαια, έπειτα από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει στην περίπτωση του σκανδάλου της Novartis, μόνο ως ειρωνεία αντηχούν οι ευρωπαϊκοί αυτοί κανόνες για τη σημερινή προανακριτική επιτροπή, που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε ασμένως τη γραμμή Σαμαρά και Λοβέρδου.

Και μπορεί μεν ο Α. Λοβέρδος ως κατηγορούμενος να υπερασπίζεται με όποιον τρόπο νομίζει το τεκμήριο αθωότητάς του, όμως οι Ευρωπαίοι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορούν ούτε να προσβάλουν χυδαία τους μάρτυρες ούτε με την ταμπέλα της υποτιθέμενης σκευωρίας να παραβιάζουν κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του θεσμού της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

Ο Στ. Πέτσας, ενώ διέκρινε πανικό (!) στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, δεν είπε λέξη για τις ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και την καταστρατήγηση νόμων που καταγγέλλει ο τέως πρωθυπουργός, ενώ, όταν και ο ίδιος φάνηκε να κατανοεί ότι τα περί βίαιης προσαγωγής ήταν ένα απλό πυροτέχνημα, συμπλήρωσε με νόημα ότι «υπάρχουν κι άλλα εργαλεία στα χέρια της προανακριτικής επιτροπής»! Αρκεί να μην πανικοβληθεί και η Δικαιοσύνη με τα υπό μελέτη «εργαλεία».

«Θέλει δεν θέλει»

Η ενορχηστρωμένη επίθεση πολιτικών και δημοσιογραφικών επιτελείων, που οχυρώνονται πάντα πίσω από ανώνυμες δικαστικές πηγές για κάθε εμβόλιμη διαρροή, προσβάλλει τους πολίτες και αφήνει άφωνους τους θεσμικούς εταίρους της χώρας.

Μόλις προχθές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνος- Αλέξανδρος Σισιλιάνος, μιλώντας στη Βουλή (και) για τους προστατευόμενους μάρτυρες ανέφερε ότι «υπάρχει σαφής νομολογία του Δικαστηρίου με αποφάσεις [...] για τις προϋποθέσεις και τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να προστατευθούν οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα, κατά τρόπο όμως που να διασφαλίζονται συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Η έκφραση, την οποία χρησιμοποιεί το δικαστήριο, είναι να υπάρχουν οι λεγόμενες “counterbalance in factors”, ώστε από τη μια μεριά να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή εκτός δικαστηρίου ή να καταθέτει με βίντεο με γυρισμένη την πλάτη, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες που συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου».

Κι όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα προβλέπονται στη διάρκεια μιας δίκης που εξελίσσεται και όχι όταν για θέμα άσχετο με το περιεχόμενο των καταθέσεων επιχειρείται από βουλευτές - ανακριτές βίαιη προσαγωγή, με σαφή στόχο να αποκαλυφθούν και να εκφοβιστούν οι μάρτυρες. «Θέλει δεν θέλει, θα καταθέσει!», δήλωνε χαρακτηριστικά μέλος της προανακριτικής και βουλευτής της Ν.Δ. σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, σχολιάζοντας το θέμα στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία εμπλοκή το υπουργείο Δικαιοσύνης στη διαδικασία και στις εξελίξεις της υπόθεσης Novartis. Δήλωσε ότι ενημερώνεται και ο ίδιος από τις ειδήσεις.

Δεν απέφυγε, όμως, ο γιατρός υπουργός να διατυπώσει υποκειμενικές κρίσεις για το τι προβλέπει ο νόμος. Οι βουλευτές της προανακριτικής είναι εισαγγελείς, τόνισε, και μπορεί να εξετάζουν όποιον μάρτυρα κρίνουν σκόπιμο, αρκεί να γίνεται με τους ίδιους όρους που έγινε ενδεχομένως στην προηγούμενη περίοδο, όταν κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Εδώ όμως κάνει λάθος ο υπουργός, δεδομένου ότι στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που τους παρέχει και το καθεστώς προστασίας οι μάρτυρες φυσικά και κατέθεσαν αυτοπροσώπως.

Στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κατέθεσαν όπως οι ίδιοι επέλεξαν και, πάντως, χωρίς τα ονόματά τους. Δεν είναι υποχρεωμένοι σε καμία περίπτωση να καταθέσουν, αν δεν είναι βέβαιοι ότι δεν θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και ότι δεν κινδυνεύουν.

Πάρα το γεγονός ότι κράτησε αποστάσεις από τον Α. Λοβέρδο (όχι όμως από τον Αντ. Σαμαρά), προτίμησε να κάνει μια γενική τοποθέτηση περί εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, όμως, δεν απέφυγε να περιγράψει το σκάνδαλο ως μια πολιτική σκευωρία, χωρίς να ερωτηθεί βέβαια για το πώς μια σκευωρία κατάφερε να ρημάξει το δημόσιο ταμείο, λόγω της υπερτιμολόγησης των φαρμάκων της Novartis.

Πάρα το γεγονός ότι ξεκαθάρισε πλήρως πως, είτε καταθέσουν είτε δεν καταθέσουν οι προστατευόμενοι, δεν αίρεται η προστασία τους, δεν απέφυγε να μιλήσει «για ερωτηματικά στη στάση τους», επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του την αυτόματη σκέψη που δημιουργείται όταν βουλευτές θεωρούν ότι οι καταθέσεις και επομένως και οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στους μάρτυρες ακόμα και από τους ανώτατους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου είναι... υποδεέστερες και δεν τους αρκούν.

Κι αυτά όλα δεν συνάδουν ασφαλώς με τη δημοκρατική χώρα που περιέγραψε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος δεν απέφυγε να προκαταλάβει και το τι σκέπτονται οι πολίτες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
FBI: Δωροδοκήθηκε μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο
Ενώ αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στην προανακριτική επιτροπή η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με επιστολή της στον πρόεδρο της επιτροπής κάνει...
FBI: Δωροδοκήθηκε μη κατονομαζόμενο πολιτικό πρόσωπο
ΒΟΥΛΗ
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
Σήμερα η επίσημη τοποθέτηση των κυβερνητικών βουλευτών στην αδιανόητη πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μετατραπεί με το «έτσι θέλω» σε... ύποπτη η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς
Βήματα πίσω από τη Ν.Δ. για την ενοχοποίηση Τουλουπάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο τελευταίος μάρτυρας... να κλείσει την πόρτα
Σήμερα προσέρχεται στην προανακριτική επιτροπή για να καταθέσει ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου ● Η κλήση του προέκυψε ύστερα από μια τυχαία ερώτηση στην κ. Ράικου που περιελάμβανε το...
Ο τελευταίος μάρτυρας... να κλείσει την πόρτα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σφοδρή επίθεση Παπαγγελόπουλου κατά Ράικου
Άστραψε και βρόντηξε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά της πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, απαντώντας στις κατηγορίες που εκείνη εκτόξευσε εναντίον του κατά την κατάθεση της στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Σφοδρή επίθεση Παπαγγελόπουλου κατά Ράικου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο
Τα αδικήματα για τα οποία, σύμφωνα με τη Ν.Δ., προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις είναι: ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και...
Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας