• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.4°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.1°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπουργείο Προστασίας του «στρέιτ» Πολίτη

 • A-
 • A+
Αντιδράσεις για την απορριπτική απάντηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη να θέσει υπό την αιγίδα του το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικων ● Το σωματείο ΔΑΔΑ ετοιμάζει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποστείλει το σωματείο ΔΑΔΑ (Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θέσει υπό την αιγίδα του το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικων (EGPA), που πραγματοποιείται τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες το σωματείο, συνεδριάζοντας για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του μετά την απορριπτική απάντηση του υπουργείου. «Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να μεσολαβήσει, ώστε να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΑΔΑ, υπαστυνόμος Μιχάλης Λώλης, γνωστός για την ανοιχτά γκέι ταυτότητά του και τις δημόσιες δηλώσεις του ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία. «Παράλληλα θα του υποβάλουμε τη δική μας απάντηση, αλλά και την επιστολή-αίτημα της EGPA αναμένοντας επίσημη τοποθέτηση».

Προς το παρόν πάντως η λακωνική και παντελώς αναιτιολόγητη απορριπτική απάντηση που επιδόθηκε στη ΔΑΔΑ, μέσω της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του γραφείου του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη και όχι μέσω της υπηρεσιακής οδού, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις εντός και εκτός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μιχάλης Λώλης, υπαστυνόμος και πρόεδρος της ΔΑΔΑ

Αρνητική εντύπωση προκαλεί ακόμα και η διατύπωση της απόρριψης, που περισσότερο θυμίζει προηχογραφημένο μήνυμα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «η κλήση σας προωθείται» παρά επίσημη απάντηση υπουργού σε αναγνωρισμένο σωματείο αστυνομικών.

Μιχάλης Λώλης

Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να μεσολαβήσει, ώστε να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα. Παράλληλα θα του υποβάλουμε τη δική μας απάντηση, αλλά και την επιστολή-αίτημα της EGPA αναμένοντας επίσημη τοποθέτηση

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί». Με αυτές τις 15 λέξεις το γραφείο του υπουργού, που κατά τα άλλα δεν παύει να εξαίρει την προσκόλληση της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαγράφει μονοκοντυλιά όλες τις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων αστυνομικών ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους των ευρωπαϊκών θεσμών για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού τόσο μέσα στην αστυνομία όσο και στις σχέσεις της με τους πολίτες.

Το υπουργείο προσπερνά ως ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα συνέδρια της ΕGPA, από το 2004 ώς σήμερα, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των αστυνομικών οργανισμών κάθε χώρας και ότι η επιλογή της Ελλάδας να φιλοξενήσει φέτος τη συνάντηση εκατοντάδων ένστολων από 18 χώρες είναι ιδιαίτερα τιμητική όσο και κομβική σε μια χώρα που τα περιστατικά ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων, βίας και κακομεταχείρισης εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του υπουργείου και στην επιστολή του φορέα-ομπρέλα της Eυρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών, που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των οποίων την αιγίδα έχει ήδη ζητήσει.

Για ρατσιστική στάση του υπουργείου κάνει λόγο η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, καθώς η κυβέρνηση, απαξιώνοντας με την άρνησή της έναν ευρωπαϊκό αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα των αστυνομικών οργανισμών των ευρωπαϊκών κρατών, την ώρα μάλιστα που τα βλέμματα όλης της προοδευτικής Ευρώπης και των LGBTI θα είναι στραμμένα στη χώρα μας».

Ραγκούσης: «Ορμπανικής αντίληψης απόρριψη»

Να ανακαλέσει την υπερσυντηρητική απόφαση, που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, και να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το «όχι» Χρυσοχοΐδη στο συνέδριο ΛΟΑΤ αστυνομικών ως «ορμπανικής αντίληψης απόρριψη». Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να εναρμονιστεί με τον ίδιο τον καταστατικό σκοπό της αστυνομίας, ο οποίος οφείλει να είναι η προάσπιση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις από το έγκλημα, καθώς και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι πραίτορες του υπουργού μετέτρεψαν το Μαρούσι σε θάλαμο αερίων
«Αστυνομικές περιπολίες ανά δεκάλεπτο σε κάθε γειτονιά» προανήγγειλε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποσχόμενος τάξη και ασφάλεια παντού. Η αρχή έγινε... αυθημερόν στο...
Οι πραίτορες του υπουργού μετέτρεψαν το Μαρούσι σε θάλαμο αερίων
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πραιτοριανοί 
Η πρόσληψη, η εκπαίδευση και η τοποθέτηση στα Πανεπιστήμια της χώρας των σύγχρονων πραιτοριανών του καθεστώτος, για να επιβάλουν τον νόμο και την τάξη, «αναβάλλεται» για μετά το Πάσχα του 2022.
Πραιτοριανοί 
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Άραγε ποιο τεκμήριο;
Οι νόμοι που ρητά προβλέπουν το εισαγγελικό δικαίωμα να διατάσσεται η δημοσίευση φωτογραφιών προκειμένου να αναγνωριστούν και από άλλα ενδεχόμενα θύματα έχουν άραγε ένστολες εξαιρέσεις;
Άραγε ποιο τεκμήριο;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αιχμές από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. για τον ΣΥΡΙΖΑ
Την τακτική που εφάρμοσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει) ακολουθεί και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Aφού αναφέρει πόσο καλά λειτούργησε η αστυνομία στην υπόθεση της 18χρονης από την...
Αιχμές από το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. για τον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τζανακόπουλος για Χρυσοχοΐδη: Αντί να παραιτηθεί τολμάει να ζητάει και τα ρέστα
Tο αποκρουστικό περιστατικό εκμετάλλευσης 19χρονης κοπέλας από έναν αστυνομικό και τον πατέρα της έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο με τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. να μην απαντά στα σοβαρά ερωτήματα που έχουν τεθεί για...
Τζανακόπουλος για Χρυσοχοΐδη: Αντί να παραιτηθεί τολμάει να ζητάει και τα ρέστα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας