• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 20.0°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 20.0°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.3°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 21.0°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.0°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  0 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  49%
Τρικυμία στα ανοιχτά της Ψυττάλειας

Η Ψυττάλεια από αέρος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρικυμία στα ανοιχτά της Ψυττάλειας

 • A-
 • A+
Με μια σειρά άστοχων χειρισμών της η ΕΥΔΑΠ κατάφερε να φέρει τον διαγωνισμό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια στο απόλυτο αδιέξοδο, έχοντας εξοργίσει και τις τρεις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες ● Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας, πάντως, η ΕΥΔΑΠ διαθέτει επιστημονικό προσωπικό και τεχνολογία για να λειτουργήσει τις εγκαταστάσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απόλυτο αδιέξοδο προκαλούν οι επιλογές της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ σχετικά με τον διαγωνισμό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των λυμάτων του Λεκανοπεδίου. Οι χειρισμοί της έχουν καταφέρει το... ακατόρθωτο: να στρέφονται όλοι εναντίον της!

Το πρωθυπουργικό γραφείο φέρεται να είναι ενοχλημένο λόγω του αποκλεισμού της Suez από τη διαγωνιστική διαδικασία, που απειλεί τις καλές σχέσεις της χώρας μας με τη Γαλλία. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε παρέμβαση από τη γαλλική πρεσβεία λίγο πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. Από την άλλη, η κοινοπραξία «Ακτωρ»-«Αβαξ»-ΕΡΓΟΤΕΜ στέλνει εξώδικα με επισημάνσεις-βόμβα για τη νομιμότητα των επιλογών τής διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, ζητεί την παρέμβαση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής και προαναγγέλλει προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σε επιστολή της, που κοινοποιείται και προς το μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζει «παράνομη και πρωτοφανή» την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να αγνοήσει την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού και να παραπέμψει το θέμα στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Οι επιλογές της ακριβοπληρωμένης διοίκησης της ΕΥΔΑΠ λειτουργούν σαν βόμβα για τον διαγωνισμό σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με τα περισσότερα έργα. EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, ενώ στο τέλος Μαρτίου λήγει η ισχύουσα σύμβαση για το μοναδικό κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στο Λεκανοπέδιο, που εξυπηρετεί περίπου 3,5 εκατ. κατοίκους και έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί περισσότερο από ένα εκατ. κυβικά από το αποχετευτικό δίκτυο. Η κατασκευή του συγκροτήματος, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1994 και ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι το 2004. Διαθέτει υποδομές για την ξήρανση ιλύος και μονάδα συμπαραγωγής.

Το ιστορικό

Ο διαγωνισμός για την Ψυττάλεια, με προϋπολογισμό 261,5 εκατ. ευρώ, που φτάνει τα 324,3 εκατ. με τον ΦΠΑ, αφορά τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων για την επόμενη πενταετία. Στις 19 Αυγούστου 2019 υποβλήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΥΔΑΠ τρεις προσφορές. Η πρώτη, από κοινοπραξία με επικεφαλής την «Ακτωρ», που έχει κατασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων και, με τους διαγωνισμούς που ακολούθησαν, έχει έως σήμερα την ευθύνη για τη λειτουργία και συντήρησή τους. Στη διαδικασία προσήλθαν άλλες δύο κοινοπραξίες, οι ελληνικές κατασκευαστικές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat μαζί με τη γαλλική Suez, που έχει ήδη παρουσία στην ΕΥΑΘ, τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η σύμπραξη των εταιρειών Μυτιληναίου και Κωνσταντινίδη με την ιταλική ACEA.

Η επιτροπή της ΕΥΔΑΠ εξέτασε τις προσφορές και στις 9 Δεκεμβρίου υπέβαλε το πόρισμά της, στο οποίο προτείνει να γίνει δεκτός μόνον ο φάκελος της «Ακτωρ». Ακολούθησε επιστολή της Suez, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με αποδέκτες τη διοίκηση της εταιρείας και το γραφείο του πρωθυπουργού. Στις 18 Δεκεμβρίου, κορυφαίο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ έκανε σαφές στα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού ότι πρέπει να γίνουν δεκτές και οι τρεις προσφορές για λόγους ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Δύο ημέρες αργότερα, με εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών και σε συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία τον νομικό έλεγχο των δικαιολογητικών των τριών ομίλων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ακολούθησε «βροχή» εξωδίκων από την πλευρά της κοινοπραξίας «Ακτωρ»-«Αβαξ»-ΕΡΓΟΤΕΜ, με αποδέκτες τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το γραφείο του πρωθυπουργού και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Εκεί τονίζεται ότι οι διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων «διέπονται από ειδικό ενωσιακό και εθνικό δίκαιο με το οποίο τίθενται λεπτομερώς και περιοριστικώς οι κανόνες τόσο αναφορικά με τη διαδικασία ανάθεσης όσο και με τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού».

Γίνεται επίσης λόγος για διαδικασία «πρωτοφανή στα χρονικά των διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων», αλλά και για «εργαλειοποίηση του ΤΕΕ ως λύση αποφυγής τήρησης της νομιμότητας». Στις 6 Φεβρουαρίου 2020 υποβλήθηκε νέο εξώδικο, το οποίο αναφέρει ότι η γνωμοδότηση που ζητά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ από το ΤΕΕ είναι «προδήλως παράνομη» και αντιτίθεται στη νομολογία του ΣτΕ.

Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές της ακριβοπληρωμένης διοίκησης της ΕΥΔΑΠ λειτουργούν σαν βόμβα για τον διαγωνισμό σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ανοιχτά μέτωπα με τα περισσότερα έργα. Εχει, δε, ξεχωριστό ενδιαφέρον η ομόφωνη απόφαση του σωματείου μηχανικών της εταιρείας, στην οποία τονίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ διαθέτει επιστημονικό προσωπικό και τεχνολογία που της επιτρέπουν να λειτουργήσει μόνη της τις εγκαταστάσεις και να μην καταφεύγει σε εργολάβους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι υποδομές στα χέρια των εργολάβων
Οι εργολάβοι θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή, τη μελέτη και την κατασκευή των υποδομών στη χώρα με την εισαγωγή των «προτάσεων καινοτομίας», οι οποίες περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες που...
Οι υποδομές στα χέρια των εργολάβων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρόμετρο το «Ελ. Βενιζέλος»
Από το «πράσινο φως» των Βρυξελλών στη βελτιωμένη σύμβαση για την 20ετή παράταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», ύψους 1,115 δισ. ευρώ, θα εξαρτηθεί η φετινή επίτευξη των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, τα...
Βαρόμετρο το «Ελ. Βενιζέλος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επενδύσεις 1 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης»
Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης και προσθέτει ότι η εταιρεία οφείλει να συνδυάσει τα θετικά του δημόσιου τομέα με την ευελιξία του ιδιωτικού....
«Επενδύσεις 1 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα»
Με αφορμή το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση «www.tovima.gr» για τη διαφημιστική δαπάνη της ΕΥΔΑΠ και τις διαψεύσεις που ακολούθησαν, όχι μόνο δεν προκύπτει αδιαφανής κατανομή κονδυλίων, αλλά αντιθέτως ότι...
«Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας