• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.6°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξαφνικά οι μάρτυρες νιώθουν πιεσμένοι!

 • A-
 • A+
Σήμερα καταθέτει στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis ο Νίκος Μανίας, πρώην σύμβουλος υπουργών και βασικό στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος έχει καταθέσει πολλές φορές δίνοντας λεπτομέρειες για τον υπολογισμό των τιμών των φαρμάκων, τα ευνοημένα φάρμακα και τα «πακέτα» που μοίραζε ο κ. Φρουζής.

Συνεχίζεται σήμερα η παρέλαση μαρτύρων -που ξαφνικά αποκαλύπτουν πιέσεις- στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Μετά τους εισαγγελείς, σήμερα καταθέτει βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Novartis και συγκεκριμένα εκείνος που αποκάλυψε τον τρόπο χειραγώγησης των τιμών του φαρμάκου από τη φαρμακευτική εταιρεία και τις περιστρεφόμενες πόρτες υπουργείων, υπηρεσιών, φορέων υγείας και στελεχών της εταιρείας.

Ο Ν. Μανίας, πρώην σύμβουλος υπουργών και ταυτόχρονα στέλεχος της εταιρείας, έχει δώσει σειρά καταθέσεων και έχει παραδώσει γιγάντια και πολύ κρίσιμα ηλεκτρονικά αρχεία στους επιθεωρητές και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Οταν οι καταθέσεις αυτές (φθινόπωρο 2018-Ιανουάριος 2019) άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι αλλά και τα αντικυβερνητικά τότε ΜΜΕ θέλησαν εξ αρχής να τον απαξιώσουν, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που εισέφερε συνέπιπταν όχι μόνο με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων σε Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά και με τα όσα είχαν δημοσιοποιηθεί από τα κατασχεμένα αρχεία της ίδιας της εταιρείας.

Για «πρόσωπο που έχει καταγγελθεί από δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis ότι είχε δωροδοκηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία είναι ο μάρτυρας που εμπλέκει τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο» μιλούσε π.χ. ο ΣΚΑΪ. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τη σαφή πλέον αλλαγή του πολιτικού κλίματος, ξεκίνησε και η βιομηχανία «πιεσμένων» και «εκβιασθέντων» από τους σκευωρούς.

Ο Αντ. Σαμαράς στο υπόμνημά του επέβαλε οριστικά την απενοχοποίηση του μάρτυρα Μανία, χαρακτηρίζοντάς τον πιεζόμενο από επίορκους εισαγγελικούς λειτουργούς, σύμφωνα και με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ. «Ο Νίκος Μανίας, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της Νovartis, φέρεται να αποκαλύπτει την πίεση (στα όρια της εκβίασης) που υπέστη, προκειμένου να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα [...] μιλώντας για αφόρητες πιέσεις και περίεργη διαδικασία, προκειμένου, όπως λέει, “να καταγγείλω υπό συνθήκες πίεσης και χωρίς την παρουσία συνηγόρου αξιόποινες πράξεις (τις οποίες αν γνώριζα, θα το είχα πράξει κατά τη διάρκεια άλλων καταθέσεών μου)» (ΒΗΜΑ, 18/9/2019).

Πρόσωπο-κλειδί

Ο Νίκος Μανίας ήταν βασικό στέλεχος της Novartis, σύμβουλος υπουργών αλλά και πρόσωπο-κλειδί σε ό,τι αφορούσε τους μηχανισμούς «δράσης» της εταιρείας. Αρχικά το όνομά του και ο διπλός ρόλος του αναφέρθηκαν στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (σε Ελλάδα και ΗΠΑ).

Στο μεταξύ κι ενώ οι επιθεωρητές του ΓΕΔΔ διερευνούσαν την υπόθεση Novartis σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο και τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας αλλά και τις πιθανές ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων, ανακάλυψαν στο υπουργείο Εμπορίου (που αρχικά είχε την ευθύνη για τις τιμές των φαρμάκων) έγγραφα που περιείχαν το όνομα του Ν. Μανία, οπότε και τον κάλεσαν να καταθέσει. Πράγματι ο ίδιος παρουσιάστηκε αυτοβούλως, και κατέθεσε στους επιθεωρητές τον ακριβή τρόπο καθορισμού και τις μεθόδους χειραγώγησης των τιμών των φαρμάκων.

Στη συνέχεια, και εφόσον ήδη είχε καταθέσει επωνύμως και δεν θα μπορούσε κατά συνέπεια να ζητήσει να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας, ζήτησε την εφαρμογή γι’ αυτόν του αρ. 263 Α του Π.Κ. (περί ευνοϊκότερης μεταχείρισης) προκειμένου να καταθέσει και στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Φέρεται μάλιστα να ζήτησε και να έλαβε αστυνομική προστασία, επειδή φοβόταν λόγω των σοβαρών αποκαλύψεων που έκανε αλλά και του τεράστιου όγκου εγγράφων που παρέδωσε με στικάκι.

Οταν άρχισαν να δημοσιεύονται αποσπάσματα των καταθέσεων, τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα (πολιτικοί και πρώην σύμβουλοι) έσπευδαν να απαξιώσουν τη μαρτυρία του, με τον Ανδ. Λοβέρδο μάλιστα να αρνείται ότι ήταν σύμβουλός του, χαρακτηρίζοντάς τον «αυτόκλητο μάρτυρα» και «εξωτερικό συνεργάτη του υπουργείου Υγείας».

Η «Εφ.Συν.» με σειρά δημοσιευμάτων είχε αναλυτικά αναφερθεί στις εξαιρετικά λεπτομερείς καταθέσεις του Ν. Μανία και ειδικά στο λογισμικό που ο ίδιος δημιούργησε -όπως του είχε ζητηθεί- για τον υπολογισμό των τιμών των φαρμάκων, για τα ευνοημένα φάρμακα της Novartis Hellas, για τις μεγάλες αποκλίσεις από τον μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. και για τα «πακέτα» που μοίραζε ο Κ. Φρουζής.

Ο Ν. Μανίας επιβεβαίωσε τη μη εφαρμογή των κανόνων για τη μέση τιμή, το χαλαρό σύστημα για τα γενόσημα, την παραβίαση κατά την περίοδο της κρίσης της αυστηρής οδηγίας για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την παράνομη εισαγωγή νέων φάρμακων με πιο κραυγαλέα περίπτωση το Gilenya το 2010 κ.λπ. Περιέγραψε τον ρόλο του -κατηγορούμενου πλέον- Μανιαδάκη, τις σχέσεις του με τους υπουργούς, ακόμα τις προσπάθειές του να υπάρξει και τρίτος στην έκδοση των τιμών ώστε να μην πλήττεται το κύρος του υπουργού.

Αποκάλυψε τις δικές του συμβάσεις (32.000 η μία) μέσω παρένθετης εταιρείας με την ανώνυμη εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (2011-2012) και ότι από το 2013 άρχισε να εργάζεται επισήμως στη Novartis με εμπιστευτική σύμβαση. Αποκάλυψε επίσης ότι το δελτίο τιμών αναρτήθηκε τον Νοέμβριο του 2012 δώδεκα φορές (!) μέχρι να οριστικοποιηθεί, ενώ είχαν τιμολογηθεί και δήθεν μοναδικά φάρμακα που αποδεδειγμένα δεν ήταν μοναδικά. Εξήγησε πώς ακόμα και χειροκίνητα, παρακάμπτοντας το σύστημα, άλλαζαν οι τιμές κ.λπ.

Το παράδοξο

Το παράξενο είναι ότι, παρά τις αφόρητες πιέσεις των εισαγγελέων, ο ανανήψας μάρτυρας Ν. Μανίας επέλεξε να «σκιαγραφήσει» μόνο την περίοδο Λοβέρδου και Γεωργιάδη ενώ, εκτός του ότι τα είπε όλα «χαρτί και καλαμάρι», προσκόμισε με δική του πρωτοβουλία στην Εισαγγελία και τεράστιο όγκο ηλεκτρονικών αρχείων.

Μετά την κατάθεση του Νίκου Μανία, ίσως θα είχε ενδιαφέρον να κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή και οι συντελεστές του αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, που ξετύλιξαν το νήμα των αθέμιτων πρακτικών, των εμπλοκών υψηλά ιστάμενων, των στοιχείων και των μαρτυρικών καταθέσεων.

Το ντοκιμαντέρ θάφτηκε απολύτως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά ποιος ξέρει; Ισως και αυτοί οι ξένοι δημοσιογράφοι να προθυμοποιηθούν να καταθέσουν ότι πιέστηκαν από τους Ελληνες εισαγγελείς και προπαντός από τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπούμερανγκ η θεωρία της σκευωρίας
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο τους Δημ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη και αυτούς με κατηγορία μια χρονική καθυστέρηση που δεν σχετίζεται σε τίποτα με την...
Μπούμερανγκ η θεωρία της σκευωρίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Novartis: τι γράφει η εισαγγελική πρόταση για τους «σκευωρούς»
Η αντεισαγγελέας με την πρότασή της φαίνεται ότι υιοθέτησε ένα μεγάλο μέρος του πορίσματος της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αλλά και του σκεπτικού της «βιαστικής» ανακρίτριας.
Novartis: τι γράφει η εισαγγελική πρόταση για τους «σκευωρούς»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στον ιστό της «αράχνης» η Τουλουπάκη
Κλήθηκε να απολογηθεί ως ύποπτη και μάλιστα για σειρά βαρύτατων αδικημάτων η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται και οι προβλέψεις των υπουργών της...
Στον ιστό της «αράχνης» η Τουλουπάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
Κυβέρνηση και ΜΜΕ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαμαρτυρίες για την ενοχοποίηση δημοσιογράφων και ζητούν δήθεν να αφεθεί η Δικαιοσύνη απερίσπαστη στο έργο της • Μια μικρή μόνο αναδρομή στο πρόσφατο...
Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο για το σκάνδαλο Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
Το Δικαστικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά από κλήρωση, έχει τώρα μπροστά του και το δύσκολο έργο να αποφανθεί υπέρ ή κατά της ακυρότητας της προδικασίας της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου.
Το δύσκολο έργο του Δικαστικού Συμβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατήγορος ο υμνητής της Novartis!
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», ένας από τους βασικούς κατήγορους του πρώην υπουργού Δημ. Παπαγγελόπουλου αλλά ακόμα και των εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση Novartis ήταν ο πρώην δημοσιογράφος και...
Κατήγορος ο υμνητής της Novartis!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας