Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αν εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, τον χάσαμε»
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αν εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, τον χάσαμε»

  • A-
  • A+
Ο Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Τζουλιάν Ασάνζ, ζητάει από τους Ελληνες να δώσουν άσυλο στον Ασάνζ.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης στις 24 Φλεβάρη, στην Αγγλία, στην οποία θα αποφασιστεί αν ο συνιδρυτής των Wikileaks, Αυστραλός Τζουλιάν Ασάνζ, θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο 30χρονος δρ Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Ασάνζ, διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» της Γαλλίας, βρέθηκε στην Ελλάδα καλεσμένος της εφημερίδας «Εποχή» και της καλλιτεχνικής ομάδας Ηριννα - Compagnie Erinna, με έδρα το Παρίσι.

Χθες, έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Mαξίμ Νικόλ (ενεργό μέλος των «κίτρινων γιλέκων», που πρωτοστατούν στην καμπάνια αλληλεγγύης υπέρ του Ασάνζ) και κάλεσε τον ελληνικό λαό να εκφράσει έκδηλα την αλληλεγγύη του στον παράνομα, πλέον, φυλακισμένο Ασάνζ, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας μας να του δοθεί εδώ άσυλο.

Δρ Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Ασάνζ, διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας

«Ο Τζουλιάν Ασάνζ κρατείται παράνομα», είπε ο Χ. Μπράνκο. «Ολες οι κατηγορίες εις βάρος του έχουν καταρρεύσει, ουσιαστικά επρόκειτο για μία καμπάνια δυσφήμησης του ίδιου, με σκοπό τη διεθνή απομόνωσή του -πράγμα που το κατάφεραν εν μέρει, καθώς ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία είχε απομακρυνθεί από το ζήτημα για κάποιο καιρό (πλέον έχει επανέλθει, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης)». «Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο», συνέχισε. «Ταυτόχρονα, είναι θέμα δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ειδικός επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέτσλερ, είπε σε σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες πως “έχει καταλυθεί η Δημοκρατία”. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα ψυχολογικά βασανιστήρια που υφίσταται ο Ασάνζ. Γιατροί, επιστήμονες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πολίτες από όλο τον κόσμο ζητούν την άμεση απελευθέρωση και τη νοσηλεία του Ασάνζ, καθώς η ζωή του κινδυνεύει. Ειδικά αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ, τότε θα πάρει 175 χρόνια στη φυλακή, υπό συνθήκες βασανιστηρίων. Ουσιαστικά, αν γίνει αυτό, τον χάσαμε!», εξηγεί.

«Ταυτόχρονα, κινδυνεύει και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας: όπως ξέρουμε, τα περισσότερα συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν δομικούς λόγους να κρύβουν επιμελώς την αλήθεια από τους πολίτες ή να την παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη, καθώς έχουν στενούς δεσμούς με την εξουσία.

Γι’ αυτό και δεν στηρίζουν ανθρώπους όπως ο Ασάνζ. Πρώτον, γιατί υπάρχει αντιζηλία και ανταγωνισμός με τα Wikileaks και δεύτερον γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία ως προς το πώς ασκείται η δημοσιογραφία. Για τον Ασάνζ, η δημοσιογραφία είναι ερευνητική και “βίαιη”, που σημαίνει εναντίον των θεσμών, αν χρειαστεί».

Ο Χουάν Μπράνκο είναι στη νομική ομάδα του Ασάνζ τα τελευταία 6 χρόνια: «Ο Τζουλιάν Ασάνζ είναι πολιτικός κρατούμενος. Είναι ο μόνος πολιτικός κρατούμενος που έχει αναγνωριστεί ως τέτοιος από τον ΟΗΕ στην Ευρώπη. Μάλιστα η Αγγλία άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή και την έχασε. Ο ΟΗΕ ζητά ρητώς την αποφυλάκισή του. Από την άλλη, η κράτησή του πλέον είναι παράνομη. Και υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Ωστόσο, έχουμε ευκαιρία να νικήσουμε, αν όλο και περισσότερος κόσμος ασκήσει πιέσεις. Και, φυσικά, αν κάποιο κράτος (όπως η Ελλάδα) του προσφέρει άσυλο. Μιλάω σήμερα σε έναν χώρο, στη δική σας ΕΣΗΕΑ, που γράφει πως “Η δημοσίευση είναι η πηγή της δημοκρατίας”. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αγωνιστούμε. Γι’ αυτό αγωνίζεται χρόνια και ο Ασάνζ, με κόστος την ίδια του τη ζωή πλέον... Το τι τίτλο θα βάλετε σε αυτόν τον αγώνα έγκειται στη δική σας ευαισθησία ως δημοσιογράφων και πολιτών και στη δική σας ερμηνεία τού τι είναι “δημοκρατία”. Ειδικά εσείς οι Ελληνες το ξέρετε καλύτερα απ’ τον καθένα μας».


Info: Η εφημερίδα Εποχή και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ηριννα-Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τον Τζουλιάν Ασάνζ, σήμερα 17.00 - 20.00, στο θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3). Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Μάκης Μπαλαούρας (για την εφημ. Εποχή), Αναστασία Πολίτη (υπεύθυνη της Ηριννας) και η ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου. Θα μιλήσουν ο ίδιος ο Χουάν Μπράνκο, καθώς και ο Mαξίμ Νικόλ. Είσοδος ελεύθερη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκκληση στην ελληνική κοινωνία για άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ
Την ανάγκη η ελληνική κοινωνία να στηρίξει τον συνιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και να πιέσει την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο επισήμανε ο νομικός σύμβουλός του, Χουάν Μπράνκο, στη διάρκεια συνέντευξης...
Έκκληση στην ελληνική κοινωνία για άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα «δικά μας» Wikileaks
Οι αποκαλύψεις των Wikileaks με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν δεκάδες τηλεγραφήματα (κυρίως της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα) που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980. Τα περισσότερα εντοπίζονται...
Τα «δικά μας» Wikileaks
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ο Ασάνζ και το πρόσωπο του τέρατος
Το όργιο φημών γύρω από την άμεση παράδοση του «ελεύθερου πολιορκημένου» Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές αρχές αποδείχτηκε αληθινό. Επειτα από «πρόσκληση» του επιτετραμμένου του Ισημερινού, Βρετανοί πράκτορες...
Ο Ασάνζ και το πρόσωπο του τέρατος
ΕΥΡΩΠΗ
Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης του Ασάνζ
Έως τις 18 Μαΐου αναστέλλεται η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης τους Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, καθώς η πρώτη εβδομάδα της ακροαματικής διαδικασίας στο βρετανικό δικαστήριο έληξε μία ημέρα νωρίτερα.
Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης του Ασάνζ
ΕΥΡΩΠΗ
«Κοινός εγκληματίας» κατά τις ΗΠΑ ο Ασάνζ - Σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την αμερικανική κυβέρνηση, παρουσίασε τον Ασάνζ ως «κοινό εγκληματία» που έθεσε σε κίνδυνο πολλές ζωές και έκανε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών...
«Κοινός εγκληματίας» κατά τις ΗΠΑ ο Ασάνζ - Σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας