• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 22.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 19.0°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.9°C / 20.6°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.2°C
  4 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 20.6°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  0 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  3 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  47%
Κάτι σάπιο υπάρχει στο «Ευγενίδειο»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάτι σάπιο υπάρχει στο «Ευγενίδειο»

 • A-
 • A+
Καταγγελίες για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στο νοσοκομείο που ελέγχεται μέσα από μια ανώνυμη εταιρεία με ιδιοκτήτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για περισσότερο από μια δεκαετία το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Η Αγία Τριάς Α.Ε.», το κληροδότημα που άφησε ο Αρίστος Ευγενίδης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραμένει στο επίκεντρο δεκάδων καταγγελιών για σκάνδαλα και φαινόμενα κακοδιαχείρισης, την ώρα που καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπίσει ουσιαστικά το θέμα του, συντηρώντας με την απραξία της ένα νοσηρό καθεστώς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» αναζητείται η τύχη των τριών εισαγγελικών ερευνών που αφορούν το εν λόγω ίδρυμα και οι οποίες «τρέχουν» εδώ και κάποια χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άλλα έγγραφα αποδεικνύουν ένα μοναδικό όσο και αξιοπερίεργο γεγονός: πως είναι τέτοια η μορφή του ιδρύματος που το καθιστά εντελώς «υβριδικό» ως προς τη σύστασή του, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό τον έλεγχό του από οποιοδήποτε αρμόδιο δημόσιο φορέα, πλην του ίδιου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο όλως... τυχαίως τυγχάνει να είναι ο ιδιοκτήτης του.

Αξίζει να θυμηθούμε για ποιους λόγους έχει έρθει κατά καιρούς στη δημοσιότητα το «Ευγενίδειο». Ο πρώτος είναι ότι διαχρονικά φιλοξένησε στις κλίνες του αρκετά επιφανή πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Από τη Μαρίκα Μητσοτάκη και τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο έως και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και διάφορα λοιπά πρόσωπα της δημόσιας ζωής επισκέφτηκαν κάποια στιγμή το ίδρυμα, προκειμένου να λάβουν τις ομολογουμένως εξαιρετικές ιατρικές υπηρεσίες του.

Η εξήγηση της επιλογής τους είναι απλή. Στο εν λόγω ίδρυμα συγκεντρώνονται οι καλύτεροι πανεπιστημιακοί γιατροί της χώρας, όταν δεν υπηρετούν τις κλινικές άλλων νοσοκομείων όπου κατέχουν οργανικές θέσεις.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τη σωρεία καταγγελιών, κυρίως από τους εργαζομένους, για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, καταγγελίες οι οποίες έχουν συνοδευθεί από πλήθος ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων που οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του Ευγενιδείου.

Τα έγγραφα με τα οποία το υπουργείο Παιδείας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Υγείας δηλώνουν αναρμόδια για διαχειριστικό έλεγχο στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο»

 

Μια φράση που είχε ειπωθεί το 2011 από τον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. της Α.Ε. που διαχειρίζεται το νοσοκομείο, γνωστού καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, μάλλον δίνει το στίγμα: «Η Ιατρική ποτέ δεν ρωτήθηκε για τη λειτουργία του. Η λογική της παρέας στο Ευγενίδειο πρέπει να τελειώσει». Στην ίδια τοποθέτησή του, μάλιστα, είχε σημειώσει πως η λειτουργία του νοσοκομείου μπορούσε να χαρακτηριστεί «έως και παράνομη».

Το «υβρίδιο»

Οποιος έχει ασχοληθεί σοβαρά με το «Ευγενίδειο» και ρωτηθεί για τη νομική του υπόσταση, θα πάρει την απάντηση ότι πρόκειται περί ενός «υβριδίου», που κινείται στο μεταίχμιο του δημόσιου και του ιδιωτικού. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι σχεδόν ο απόλυτος μέτοχός του και το διαχειρίζεται η Σύγκλητος, μέσω μιας Α.Ε., που έχει συστήσει γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό έχει τα εξής αποτελέσματα, τα οποία πολλές φορές μοιάζουν αντικρουόμενα:

● Σε επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών, δεν εντάσσεται στο πλαίσιο εφημεριών όπως τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία.

● Η όποια νοσηλεία γίνεται κατόπιν συνεννόησης με συνεργαζόμενο θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου.

● Ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πληρώνει 30% συμμετοχή για την όποια θεραπεία, ενώ, αν χρειαστεί να γίνει κάποια έκτακτη εξέταση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, την πληρώνει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του.

● Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο (νοσηλευτές κ.ά.) -πλην των γιατρών- βρίσκονται σε ένα απίστευτο καθεστώς ομηρίας, καθώς απολαμβάνουν μεν τα «προνόμια» των ιδιωτικών υπαλλήλων (παίρνουν 14 μισθούς τον χρόνο), παράλληλα όμως έχουν υποστεί τις αντίστοιχες μισθολογικές περικοπές που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές, όπως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυτό έγινε με απόφαση της διοίκησης της Α.Ε. η οποία μονομερώς άλλαξε τους όρους που διέπουν την εργασιακή σύμβαση με τους εργαζομένους, γεγονός που οδήγησε τις δύο πλευρές στα δικαστήρια. Μάλιστα, πρωτόδικα η Α.Ε. δικαιώθηκε και πλέον η υπόθεση έχει οδηγηθεί στο Εφετείο.

Πριν από λίγες μέρες το σωματείο εργαζομένων είχε μια συνάντηση στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας), με αντικείμενο την υπογραφή μιας κάποιας επιχειρησιακής σύμβασης. Οπως μας ειπώθηκε από στελέχη του σωματείου, «για ακόμη μια φορά δεν οδηγούμαστε πουθενά, αφού η διοίκηση παρουσιάζει το Ευγενίδειο όπου την βολεύει ως Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και όπου τη βολεύει ως Α.Ε. ιδιωτική κλινική. Είμαστε καταδικασμένοι να πληρωνόμαστε εφ’ όρου ζωής, μέχρι να βγούμε στη σύνταξη, με ένα κλειστό μισθολόγιο, που ορίστηκε μονομερώς και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, εκτός κι αν μας δικαιώσουν τα δικαστήρια».

Πρόεδρος εργαζομένων: πώς γίνονται οι προσλήψεις

Πέραν όμως των μισθολογικών μεταβολών και με δεδομένο ότι στα χρόνια της κρίσης το προσωπικό του νοσοκομείου αποδεκατίστηκε, σε σημείο να γίνονται διάφορες αλχημείες από τη διοίκηση προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις (σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 9/12/2017), πώς καλύπτονται πλέον οι θέσεις νοσηλευτών; Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, Κώστας Φραγκιαδάκης: «Το κατά τα άλλα “πανεπιστημιακό” Ευγενίδειο προσλαμβάνει τις νοσηλεύτριες αποφοίτους Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ με τον χαμηλότερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη της Εθνικής Συλλογικής. Το ΕΚΠΑ τούς δίνει το πτυχίο και μετά τις προσλαμβάνει (μέσω του Ευγενιδείου) χωρίς να το αναγνωρίζει».

Κανείς αρμόδιος για έλεγχο

Η «Εφ.Συν.» φέρνει σήμερα στο φως -δημοσιεύοντας τα σχετικά έγγραφα- το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στην περίπτωση του νοσοκομείου, αναφορικά με τον έλεγχό του από τα αρμόδια όργανα του κράτους. Αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν τρεις ποινικές δικογραφίες που αφορούν το νοσοκομείο, με ημερομηνίες 25.4.2014 (Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), 6.7.2015 (εισαγγελέας εγκλημάτων Διαφθοράς) και 13.11.2011 (Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), των οποίων η τύχη αγνοείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε με αυτές στη συνέχεια.

Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως είναι ότι κανείς αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός δεν δηλώνει αρμόδιος προκειμένου να ελέγξει το Ευγενίδειο. Ειδικότερα:

 • Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι ο φορέας στον οποίο ανήκει το Πανεπιστήμιο που με τη σειρά του κατέχει το νοσοκομείο, δηλώνει αναρμόδιο. Σύμφωνα με έγγραφο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία 30.10.2018, «σας γνωρίζουμε ότι ο εν λόγω φορέας δεν περιλαμβάνεται στους φορείς που εποπτεύονται από το ΥΠΠΕΘ και ως εκ τούτου η διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου είναι αναρμόδια να πραγματοποιήσει εσωτερικό έλεγχο στον εν λόγω φορέα».
 • Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρότι εκλήθη στις 29.6.2016 από τον τότε υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο στο ίδρυμα, ουδέποτε απάντησε. Ακολούθησαν οχλήσεις και από τον Συνήγορο του Πολίτη στον οποίο κατέφυγαν οι εργαζόμενοι, ώστε να λάβουν απάντηση δύο χρόνια μετά (τον Φεβρουάριου του 2018), σύμφωνα με την οποία, «ο συγκεκριμένος φορέας (σ.σ.: το Ευγενίδειο) δεν περιλαμβάνεται στο πεδίο εφαρμογής των ελέγχων της υπηρεσίας μας».
 • Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει δηλώσει επίσης αναρμόδιο, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ευγενίδειου το εντάσσει στο Παιδείας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) με έγγραφό του στις 7.3.2017 σημείωνε πως επειδή «ο εν λόγω φορέας (σ.σ.: Ευγενίδειο) είναι ιδιωτικού δικαίου, η αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας περιορίζεται στον έλεγχο για τη διαπίστωση της εφαρμογής των κανόνων της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης και της αντίστοιχης δεοντολογίας». Αξίζει να σημειωθεί πως το ΣΕΥΥΠ πραγματοποίησε έλεγχο στο νοσοκομείο και στο ίδιο έγγραφο υποστηρίζει πως «το σύνολο των σχετικών στοιχείων διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 29.1.2016». Η τύχη τού εν λόγω πορίσματος επίσης αγνοείται...

Αποδείξεις

Αναρωτιέται κανείς για ποιους λόγους το ίδρυμα παραμένει στο απυρόβλητο και ουδείς δέχεται να το ελέγξει δηλώνοντας αναρμόδιος. Τα στοιχεία των καταγγελιών που το συνοδεύουν δεν είναι λίγα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Φωτογραφία από βίντεο - ντοκουμέντο το οποίο τραβήχτηκε μεταξύ 2005-2007 στα υπόγεια του νοσοκομείου, απεικονίζοντας εργαζόμενο να αδειάζει μπουκάλια με φάρμακα στον υπόνομο

● Στις 10.4.2017 η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε στον ιστότοπο efsyn.gr βίντεο από τα υπόγεια του νοσοκομείου, το οποίο απεικόνιζε εργαζόμενο να αδειάζει μπουκάλια με φάρμακα στον υπόνομο, παραβιάζοντας κάθε σχετικό πρωτόκολλο απομάκρυνσης φαρμάκων. Η σκηνή είχε τραβηχτεί ενώπιον του τότε πρύτανη του ΕΚΠΑ, Χρήστου Κίττα. Ο υπάλληλος, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε ότι κατέστρεφε τα μπουκάλια κατόπιν εντολής τού τότε διευθυντή του θεραπευτηρίου. Τα σκευάσματα ήταν το αναισθητικό Sevorane -με κόστος 280 ευρώ το μπουκάλι-, ενώ γενναίες ποσότητες του υποκατάστατου πλάσματος Human Albumin κατά το ίδιο διάστημα όδευαν προς τη χωματερή. Για τα ανωτέρω περιστατικά έγινε ένας εσωτερικός έλεγχος από το ΕΚΠΑ, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Ομως δεν είναι μόνο τα φάρμακα που κατέληγαν στον υπόνομο. Το 2011, κατά την παραλαβή νέων υλικών, διαπιστώθηκε ότι κάποιες από τις συσκευασίες έφεραν ετικέτα με γραμμωτό κώδικα (barcode) του θεραπευτηρίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω υλικά είχαν παραγγελθεί και στο παρελθόν από το θεραπευτήριο, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν σε ασθενή, επιστράφηκαν στην εταιρεία που τα προμήθευσε -χωρίς παραστατικά- η οποία στη συνέχεια τα πούλησε ξανά στο θεραπευτήριο!

● Το 2010 με εντολή του Πανεπιστημίου γίνεται διαχειριστικός έλεγχος από την εταιρεία Deloitte για τις οικονομικές χρήσεις 2008 έως και 2010. Τα βασικά σημεία του ελέγχου ήταν τα εξής:

■ Τα παραστατικά των προμηθευτών που εξετάστηκαν δεν είχαν υπογραφές και δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις από τις οποίες να προκύπτει ο έλεγχος των παραληφθεισών ποσοτήτων με τις αντίστοιχες που παραγγέλθηκαν.

■ Μη τήρηση αρχείου υπογεγραμμένων συμβάσεων.

■ Δεν επισυνάπτονται τα δελτία παραγγελίας με τις παραλαβές (κωδικός, περιγραφή, διασύνδεση με αποθήκη φαρμάκων) από τους προμηθευτές (η παραλαβή των εμπορευμάτων συμφωνείται με τις εντολές παραγγελίας... διά μνήμης!). Πλήθος παραστατικών 87, ποσά: 2.999.099,49 ευρώ.

■ Μη λογιστική παρακολούθηση αποθήκης.

■ Αδυναμία κατάρτισης κοστολογικών αναφορών ανά προσφερόμενη υπηρεσία, κατηγορία ασθενή κ.λπ.

■ Μηνιαίο ταμειακό έλλειμμα 150.000-200.000 ευρώ.

● Παράλληλα, άλλη μελέτη βιωσιμότητας από το ΙΟΒΕ για το θεραπευτήριο παραθέτει σχόλιο του ορκωτού ελεγκτή λογιστή που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι περίοδοι 2007-2009 δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά».

Ερωτήματα

Θα ήταν ευχής έργο η νεοσύστατη Γενική Αρχή Διαφάνειας, την οποία τόσο πολύ διαφήμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να ασχοληθεί με το θέμα του Ευγενίδειου και να δοθούν επιτέλους απαντήσεις αναφορικά με το τι γινόταν στο ίδρυμα εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι κοινό μυστικό και ακούγεται παντού πως το νοσοκομείο διαχρονικά λειτουργούσε ως το «μαγαζάκι» συγκεκριμένων πανεπιστημιακών γιατρών, προκειμένου να βγάζουν χρήματα. Το γεγονός ότι έως σήμερα παραμένει «κράτος εν κράτει» στον δημόσιο τομέα και ουδεμία κυβέρνηση είχε τη διάθεση να το ελέγξει, μάλλον επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Είναι στην ευχέρεια του επιτελικού κράτους να αποδείξει το αντίθετο...

ΒΟΥΛΗ
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401
Με μια ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας, χθες, η Ν.Δ.- η οποία δεν είχε εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση επί έξι μήνες που η «Εφ.Συν.» διενεργεί και δημοσιεύει την έρευνά της- επιβεβαίωσε με...
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευγενίδειο... αθεραπευτήριο
Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της διοίκησης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας....
Ευγενίδειο... αθεραπευτήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαχρονικό το πάρτι στο Ευγενίδειο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Σε σοβαρότατες καταγγελίες εις βάρος του Πανεπιστημίου Αθηνών και της διοίκησης του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο της...
Διαχρονικό το πάρτι στο Ευγενίδειο καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ
Το άβατο του «Ευγενίδειου»
Τίποτα δεν φαίνεται να έχει «θεραπευτεί» στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ οι έρευνες για το πάρτι κακοδιαχείρισης κολλάει σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες....
Το άβατο του «Ευγενίδειου»
ΒΟΥΛΗ
«Ο Μαρτίνης και το ‘‘Ερ. Ντυνάν’’ ήθελαν την πώληση του νοσοκομείου»
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την υπόθεση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». και...
«Ο Μαρτίνης και το ‘‘Ερ. Ντυνάν’’ ήθελαν την πώληση του νοσοκομείου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας