Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έντονες επικρίσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χ. Σεβαστίδης, στηλίτευσε τις προσπάθειες να γίνει η Δικαιοσύνη μοχλός σε ό,τι σήμερα θεωρείται οικονομική ανάπτυξη στο όνομα των επενδύσεων, με μια σειρά μέτρων όπως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που είναι γνωστό ότι ήταν πρόταση του ΣΕΒ και διάφορων «θινκ τανκ». 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Έντονες επικρίσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις

  • A-
  • A+
Στη γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους αλλά και επιβεβαίωσαν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Η γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στη σκιά της μεγάλης δυσαρέσκειας πολλών δικαστικών λειτουργών για τις παρεμβατικές τροπολογίες της κυβέρνησης στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, όπως και η συγκλονιστική εικοσάλεπτη τοποθέτηση του συναδέλφου τους από τη χειμαζόμενη Δικαιοσύνη της Πολωνίας, εντελώς «συμπτωματικά» αυτή τη φορά δεν είχαν την ανάλογη - με των προηγούμενων χρόνων συνελεύσεις– δημοσιότητα.

Με αφορμή όχι μόνο τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά προφανώς και όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήταν φυσικό να μονοπωλήσει σχεδόν τις τοποθετήσεις το κρίσιμο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Η επιμονή δε των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην άρνηση αποδοχής αυθαίρετων αποφάσεων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας με τις οποίες προκαλείται αναστάτωση στο έργο της Δικαιοσύνης αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία της επόμενης ημέρας, όταν -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- 63 έναντι 12 μελών της Γ.Σ. ψήφισαν την ανάγκη για άμεση κατάργηση της φωτογραφικής τροπολογίας (προαγωγή 86 Εφετών σε προέδρους).

Οι επιφυλάξεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ταλαγανίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση θέσεων των προέδρων, με αποτέλεσμα την ανατροπή της αναλογίας εφόσον δεν υπήρξε τουλάχιστον η αντίστοιχη αύξηση οργανικών θέσεων Εφετών.

Ο πρόεδρος, μάλιστα, διατύπωσε μεγάλη επιφύλαξη και στο θέμα του χρόνου άμεσης εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης δεδομένου ότι ακόμα κι αν η διεξαγωγή του Δικαστικού Συμβουλίου δυνητικά προσδιοριστεί στις αρχές του 2020, είναι χρονικά αδύνατο να ελεγχθούν μέχρι τότε οι φάκελοι των προαγωγών.

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χ. Σεβαστίδης, στηλίτευσε τις προσπάθειες να γίνει η Δικαιοσύνη μοχλός σε ό,τι σήμερα θεωρείται οικονομική ανάπτυξη στο όνομα των επενδύσεων, με μια σειρά μέτρων όπως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που είναι γνωστό ότι ήταν πρόταση του ΣΕΒ και διάφορων «θινκ τανκ».

«Το Σύνταγμα όμως ως προϊόν συμβιβασμού διασφαλίζει πάντα και τα δύο μέρη, ενώ επιλύει χωρίς δεσμεύσεις τις διαφορές. Η Δικαιοσύνη επομένως δεν είναι ούτε λαγός ούτε ουρά των κυβερνητικών ή άλλων επιδιώξεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ και συνέχισε: «Τα οικονομικά αντικίνητρα για τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν, όπως το δικαστικό ένσημο που επανήλθε, καθιστούν τη Δικαιοσύνη ακριβή και επομένως και τα αποτελέσματα θα είναι ταξικά μεροληπτικά».

Συμπλήρωσε δε ότι όλα αυτά τα μέτρα συνεπικουρούνται από οργανισμούς όπως η διαΝΕΟσις αλλά και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ που καλλιέργησαν το κλίμα για τη θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν. Διέψευσε απολύτως τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης περί διαβουλεύσεων πριν από την ψήφιση της τροπολογίας των προαγωγών, θυμίζοντας τη σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας των οκτώ μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ, ρωτώντας: ποιος άραγε ήταν ο σπουδαίος λόγος που ανέκυψε ξαφνικά τον Νοέμβριο για να κατατεθεί η τροπολογία.

Διευκρίνισε ότι το αίτημα της ΕΔΕ ήταν η αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των βαθμίδων υποσημειώνοντας και τις έγγραφες αντιδράσεις των τριών μεγαλύτερων Εφετείων στην τροπολογία.

«Μας κάνει εντύπωση, κύριε υπουργέ, ότι από τα 9 αιτήματα της ΕΔΕ δεν ικανοποιήσατε κανένα και σπεύσατε μόνο να ψηφίσετε την τροπολογία. Ζητούμε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη σύγκλιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την εξέταση της συνταγματικότητας αυτής της ρύθμισης θεωρώντας ότι η από μέρους σας κατάργηση ή αναστολή θα είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας».

Ο κ. Σεβαστίδης επέκρινε και τις ανύπαρκτες αντιδράσεις όταν ο βουλευτής Μ. Σαλμάς ζήτησε τηλεφωνικά επίσπευση και όχι ενημέρωση για την υπόθεσή του, αντίθετα με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις στην περίπτωση του Π. Πολάκη. «Η κυβέρνηση κάλυψε τον βουλευτή Σαλμά και το ίδιο έκανε και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής διαστρέβλωσε τα γεγονότα, ενώ το ίδιο έκαναν και τα ΜΜΕ, δικαιώνοντας ως θύμα τον βουλευτή», παρατήρησε.

Στην ελαφρώς οργισμένη προς το τέλος τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέτεινε -εκτός κειμένου, όπως είπε- ότι ο συνδικαλισμός στον δικαστικό χώρο πρέπει να έχει άλλο αποτύπωμα και θεσμική νηφαλιότητα. Μίλησε για επιλεκτική ανάγνωση των έργων της κυβέρνησης και το ώριμο αίτημα για την ταχύτερη εξέλιξη Εφετών.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Λάππα, να επικρίνει έντονα την απόφαση μεταφοράς της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο ΠροΠο. «Δεν είναι θέμα ασφάλειας, είναι θέμα Δικαίου. Ο αστυνόμος κάνει τη σύλληψη και δεν νοείται να είναι υπεύθυνος για την έκτιση των ποινών».

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι «τα σύγχρονα κράτη δικαίου δεν είναι αυτά στα οποία απλά υπάρχουν κόμματα και γίνονται εκλογές. Ενα κράτος Δικαίου έχει ανάγκη από θεσμικά αντίβαρα, δικαστική ανεξαρτησία, ελευθερία του Τύπου, προστασία ατομικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκή ελευθερία. Σήμερα στην Τουρκία δικαστές βρίσκονται στη φυλακή, ενώ στην Πολωνία υποβιβάζονται [...] Σε όλα χρειάζεται θεσμικός διάλογος και μπορεί να είναι δύσκολες οι καταστάσεις, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας».

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κ. Χαλκιά, που υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει 735 εκκρεμείς υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔΑ), ενώ οι περισσότερες αφορούν συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα προαναχωρησιακά κέντρα προσφύγων και μεταναστών, στην αυθαιρεσία κρατικών οργάνων, στον περιορισμό ελεύθερης έκφρασης και στη μη συμμόρφωση σε τελεσίδικες αποφάσεις.

Κατά την κρίση του, αν βελτιωνόταν η κατάσταση με ένα εθνικό ένδικο μέσο, θα μπορούσαν οι υποθέσεις αυτές να επαναπατριστούν και να λήξουν με φιλικό διακανονισμό. Από δε τα 47 ευρωπαϊκά κράτη, στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυστυχώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουγγαρία κ.λπ.

Η τοποθέτηση του εφέτη της Κρακοβίας, Μπόκτιν Γέτρις

«Το τέλος της δημοκρατίας στην Πολωνία»

Η κορυφαία στιγμή της έναρξης των εργασιών της Γ.Σ. ήταν αναμφισβήτητα η γεμάτη αγωνία συγκλονιστική τοποθέτηση του εφέτη της Κρακοβίας, Μπόκτιν Γέτρις, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών και καθηγητή στη σχολή Δικαστών της Πολωνίας.

Οπως είναι ήδη γνωστό, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόσφατα καταδίκασε και την Πολωνία (όπως και την Ουγγαρία) για παραβίαση της ΕΣΔΑ με την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών. Ο Πολωνός δικαστής στο τέλος της ομιλίας του παρουσίασε ένα βίντεο με τις αγωνιώδεις φωνές πολιτών.

«Θα μιλήσω για την επιδεινούμενη κατάσταση για τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη στην Πολωνία. Υπάρχει μια διαρκής οπισθοδρόμηση προς τον αυταρχισμό. Στην αρχή της δημοκρατίας μας ο νομοθέτης πολεμούσε κατά της απόλυτης τυραννίας. Σήμερα, ως θεματοφύλακες θα πρέπει να φοβόμαστε τους απόλυτους νομάρχες αλλά και την τυραννία της πλειοψηφίας η οποία έχει αναγνωριστεί στις κοινωνικές επιστήμες ως μια μεγάλη απειλή».

Ο Πολωνός δικαστής αναφέρθηκε στο πώς η απόλυτη εξουσία του προέδρου της χώρας και της σημερινής κυβέρνησης οδήγησε στην πλήρη δυνατότητα επιλογής των δικαστών του Εθνικού Συμβουλίου Δικαστικού Σώματος διορίζοντας τη σύνθεσή του. Το Δικαστικό αυτό Συμβούλιο επιλέγει και αξιολογεί τους δικαστές και είναι ο βασικός πυλώνας της δικαστικής εξουσίας.

Απαγόρευσαν στα μέλη του να εκλέγονται από δικαστές και εκλέγονται πλέον στο σύνολό τους από μέλη του Κοινοβουλίου με την υπογραφή και του προέδρου της χώρας (δηλαδή της πλειοψηφίας). Υπάρχει μάλιστα και απόρρητος κατάλογος υποστηρικτών του κάθε υποψηφίου (!) ενώ αρκετά από τα μέλη του Συμβουλίου έχουν εμπλακεί μαζί με κυβερνητικούς παράγοντες και ΜΜΕ σε σκανδαλώδη εκστρατεία λάσπης και μίσους κατά δικαστών.

Το νέο πειθαρχικό όργανο διορίζεται από πολιτικά όργανα και δεν εγγυάται ούτε αμεροληψία ούτε ανεξαρτησία. Υποβάλλονται κυρώσεις σε δικαστικούς λειτουργούς και αμφισβητείται πλέον το δικαίωμά τους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί ποινής μέχρι και απολύσεως. Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι πλέον εργαλείο της κυβέρνησης και δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ οι δικαστές υπόκεινται σε σωρεία πειθαρχικών μέτρων και διωγμών ακόμα και με ποινικές τιμωρίες.

Κάθε εξομοίωση με την πρόσφατη ελληνική κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ασφαλώς είναι... αυθαίρετη!

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια ανακοίνωση που ξάφνιασε
Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, με μια πολύ προσεκτική διατύπωση, υπερασπίζεται μεν γενικά το έργο των εισαγγελέων, αλλά δεν παύει να το κάνει αυτό με αφορμή την αγόρευση της Αδ. Οικονόμου, που πρότεινε...
Μια ανακοίνωση που ξάφνιασε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «Σιωπή των δικαστών» στο ζήτημα της Β. Θάνου
Οι ανακόλουθοι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης προκαλούν, αν μη τι άλλο, απορία για τον βαθμό αμνησίας που διακατέχει τα κόμματα και ειδικά τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που συνεχώς και αδιαλείπτως στο παρελθόν...
Η «Σιωπή των δικαστών» στο ζήτημα της Β. Θάνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβολή των εκλογών στην ΕΔΕ με τη βούλα του Πρωτοδικείου
Τα ηνία της διοίκησης αναλαμβάνουν πλέον οι ομάδες των πρόσφατα προαχθέντων και των υπό προαγωγή δικαστικών λειτουργών μετά τη γνωστή κυβερνητική τροπολογία, αλλά και μέλη της ομάδας Μ. Στενιώτη που...
Αναβολή των εκλογών στην ΕΔΕ με τη βούλα του Πρωτοδικείου
ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ποιοι δεν αντέχουν να αποτελούν μειοψηφία;
Πληροφορούμαστε από το διαδίκτυο ότι η μειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την άμεση σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. με αφορμή τη μη πρόσκληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ....
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ποιοι δεν αντέχουν να αποτελούν μειοψηφία;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
Δεν έχουν τελειωμό οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη που έχουν βεβαρημένο παρελθόν & εξαιρετικά σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροπολογία για «γαλάζιους» εφέτες μετά τους διορισμούς «ημετέρων» στα νοσοκομεία
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 86 τις θέσεις των Προέδρων Εφετών, με σχετική τροπολογία.
Τροπολογία για «γαλάζιους» εφέτες μετά τους διορισμούς «ημετέρων» στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας