Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιστορικά κειμήλια με το αζημίωτο...

Από την ομιλία του Θ. Καράογλου στην έκθεση με τίτλο «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο» σε αίθουσα Τέχνης της Νάουσας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορικά κειμήλια με το αζημίωτο...

  • A-
  • A+
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Καράογλου έχει στήσει, τουλάχιστον από το 2012, «φάμπρικα» με αναθέσεις διοργάνωσης εκθέσεων και αγορές βιβλίων ή ιστορικών αντικειμένων από την οικογένεια Νικόλτσιου.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει «νερώσει» το κρασί της στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και φαίνεται να έχει αφήσει πίσω, προς το παρόν τουλάχιστον, τις εθνικιστικές εξάρσεις της, στο παρασκήνιο, εξακολουθεί να λειτουργεί ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης «φίλων» που «πουλάνε» την Ιστορία με το αζημίωτο. Στην υπόθεση που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.» όλα αρχίζουν από μια έκθεση που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες στη βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο», την ευθύνη της οποίας έχει το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και εγκαινιάστηκε στην αίθουσα Τέχνης «Ναϊάς» της Νάουσας, παρόντος του αρμόδιου υφυπουργού Θόδωρου Καράογλου. Η έκθεση θα περιοδεύσει σε αρκετές πόλεις της βόρειας Ελλάδας για να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη την 25η Μαρτίου του 2020.

Ο αρμόδιος υπουργός κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αναφέρθηκε στο «ηθικό χρέος της πολιτείας να αναδείξει τη δαφνοστεφανωμένη μορφή της Ελληνίδας», τονίζοντας ότι ήταν χιλιάδες αυτές που μέσα από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την αγάπη για την Ελλάδα υπήρξαν πρότυπο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας και ιδεοφόρου παραδείγματος για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Eγγραφα για την ανάθεση της έκθεσης στην εταιρεία «Νικόλτσιος Νικόλαος και ΣΙΑ Ο.Ε.» και για αγορές βιβλίων από την ίδια οικογένεια το 2012

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο Τύπου, την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει ο μουσειολόγος Νικόλαος Νικόλτσιος, η μουσειολόγος Στέλλα Συλαίου, ο συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος, η ιστορικός Ευαγγελία Πάλλα και η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Αγγελική Καλιπτσίδη, ενώ το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, το ίδρυμα Ακτια Νικόπολις, το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» καθώς και τις προσωπικές συλλογές του Νικόλαου Νικόλτσιου, του Βασίλειου Νικόλτσιου κ.ά.

Ποιος παίρνει τα λεφτά

Ενδιαφέρον όμως έχει να δούμε ποιος είναι ο διοργανωτής της έκθεσης, τον οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο. Σύμφωνα με τη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: ΩΧΩ44ΜΤΛ6-ΘΥΙ) και με απόφαση του κ. Καράογλου, που έχει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2019, γίνεται «ανάθεση στην ομόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «Νικόλτσιος Νικόλαος και ΣΙΑ Ο.Ε.» της παροχής υπηρεσιών οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις ανάγκες της έκθεσης «Η Ελληνίδα στον Πόλεμο»», έναντι του ποσού των 12.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%».

Με απλά λόγια ο Νικόλαος Νικόλτσιος, που αναφέρεται πιο πάνω ως «επιμελητής» της έκθεσης, είναι κάτι παραπάνω. Είναι ο άνθρωπος στου οποίου την εταιρεία έχει ανατεθεί -χωρίς διαγωνισμό όπως φαίνεται- η διοργάνωση της έκθεσης.

Στους επιμελητές φαίνεται και το όνομα του Βασίλειου Νικόλτσιου, ο οποίος τυγχάνει να είναι πατέρας του Νικολάου και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία έως και πριν από λίγα χρόνια ανήκε στον ίδιο, πριν τη μεταβιβάσει στα παιδιά του. Επειδή όμως ο Βασίλειος Νικόλτσιος τυγχάνει αυτή τη στιγμή να είναι και στο Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας (κατέχει τη θέση του συμβούλου Α’) και με δεδομένο ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται υλικό από το εν λόγω μουσείο, δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί ως προς τον γενικότερο ρόλο του εκεί.

Οι συνειρμοί αυτοί βεβαιώνονται όταν η δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως και άλλες συμβάσεις που έχει κάνει κατά καιρούς η εταιρεία Νικόλτσιου με δήμους και υπουργεία προς οικονομικό όφελός της και με αφορμή πάντα, εννοείται, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Ενδεικτικά παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

● Στις 12 Μαΐου του 2014, με απόφαση πάλι του κ. Καράογλου (υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τότε) δίνεται με απευθείας ανάθεση η προμήθεια 150 βιβλίων με τίτλο «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1904-1908 και οι μνήμες του» του Νικολάου Νικόλτσιου, από τις εκδόσεις Βασίλειος Νικόλτσιος Ο.Ε. έναντι του ποσού των 1.050 ευρώ. Σύμφωνα με το αιτιολογικό, τα βιβλία θα χρησιμοποιούνταν ως «αναμνηστικό δώρο για τις εθιμοτυπικές ανάγκες του υπουργείου».

● Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2012, με απόφαση και πάλι του κ. Καράογλου, το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης γέμισε από βιβλία του κ. Νικόλτσιου. Ειδικότερα: στις 3 Δεκεμβρίου εκδίδονται τρεις αποφάσεις με απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 210 βιβλίων του («Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 με μια ματιά», «Από το Σαραντάπορο στη Θεσσαλονίκη» και «Λοιπόν έχουμε πόλεμο, πεπραγμένα εν μέσω λόγων και εικόνων του ’40»), συνολικής αξίας 3.150 ευρώ.

● Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο ο κ. Νικόλτσιος ήταν διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν άφησε παραπονεμένες τις εκδόσεις του ιδρύματος και με απευθείας ανάθεση την ίδια ημερομηνία (3 Δεκεμβρίου 2012) αγοράζει πέντε σειρές (27 βιβλία) με θεματολογία την ιστορία της Μακεδονίας έναντι του ποσού των 1.805 ευρώ.

Πώληση αντικειμένων

Στη «Διαύγεια» υπάρχουν και άλλες συμβάσεις με δήμους της βόρειας Ελλάδας αλλά και νησιών, στις οποίες εμπλέκεται το όνομα της εταιρείας Νικόλτσιου και οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση εκθέσεων ή τον εμπλουτισμό μουσείων, καθώς η εταιρεία φέρεται να πουλάει και ιστορικά αντικείμενα έναντι αμοιβής. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη σύμβαση που είχε κάνει με τον Δήμο Λήμνου το 2017: «Προμήθεια εκθεσιακών αντικειμένων Κέντρου Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούνδρου», αξίας 9.646,65 ευρώ.

Κατά τα λοιπά αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Νικόλτσιος έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, «για τη συνεισφορά του στη διατήρηση της μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού».

Ο κ. Νικόλτσιος επ’ ευκαιρία της βράβευσης είχε αναφέρει πως «τα κειμήλια της νεότερης Ελλάδος που συλλέγω, αποφάσισα να μην τα κρατήσω στον ιδιωτικό μου χώρο για να τα χαίρομαι εγώ και οι φίλοι μου, αλλά τα παρουσιάζω σε έντεκα μουσεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, γιατί βαθιά πιστεύω ότι όλα τα κειμήλια τα οποία μαζεύω σχεδόν σαράντα χρόνια, ανήκουν σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα εάν η κατοχή τους βρίσκεται σε μένα, γι’ αυτό και πρέπει να εκτίθενται για να είναι κτήμα όλου του ελληνικού λαού».

Τότε είχε ξεχάσει να αναφέρει την εμπορική διάσταση της Ιστορίας. Είναι να τα βλέπει αυτά ο Αδωνις Γεωργιάδης και να μη γυρίζει το μάτι του;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχεια αναταράξεων για το «ιστορική»
Αναταράξεις προκάλεσε στο εσωτερικό της Ν.Δ. ο όρος «ιστορική» που περιλαμβανόταν στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-ΗΠΑ.
Συνέχεια αναταράξεων για το «ιστορική»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ιστορική κωλοτούμπα!
Μια ανάρτηση που ανέβηκε και κατέβηκε για να επανέλθει τελικά διορθωμένη στον ιστότοπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της...
Ιστορική κωλοτούμπα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιλεκτική αμνησία!
Aντιμέτωπη με μια κατάσταση στην οποία επένδυσε πολιτικά και τώρα αρνείται να πληρώσει το τίμημα φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Επιλεκτική αμνησία!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία
Μεταθέτει η κυβέρνηση την κύρωση των συμφωνιών με τη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας ● Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ονομαστική ψηφοφορία για να αποκαλυφθεί η προεκλογική εξαπάτηση από τη Ν.Δ.
Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η ειρωνεία για τη Ν.Δ.
Μάλλον περίμενε πολύ καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ειρωνευτεί δημόσια τη Ν.Δ. για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών και το έκανε χθες, την ώρα που υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της...
Ο Τσίπρας, ο Ζάεφ και η ειρωνεία για τη Ν.Δ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Θέλουν να κρατήσουν την Ιστορία κρυμμένη κάτω από το χαλί
Τις πιο... ευαίσθητες χορδές της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς φαίνεται πως άγγιξε η απόφαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τετραήμερο κάμπινγκ στον Γράμμο, τιμώντας τα χώματα που πάτησε ο ΔΣΕ.
Θέλουν να κρατήσουν την Ιστορία κρυμμένη κάτω από το χαλί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας