Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κάλπη θα βγάλει τoυλάχιστον δύο βουλευτές αποδήμων

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κάλπη θα βγάλει τoυλάχιστον δύο βουλευτές αποδήμων

  • A-
  • A+
Οι εκλογείς μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να αιτηθούν την εγγραφή τους στους ειδικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαμορφώσει το υπουργείο Εσωτερικών ● Πανεπιστημιακοί επιμένουν ότι το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς έπρεπε να είχε ξεκινήσει από αλλαγές στον απαρχαιωμένο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Την εκλογή τουλάχιστον δύο «βουλευτών αποδήμων» εκτιμάται ότι διασφαλίζει ο πρόσφατα ψηφισμένος από τη Βουλή νόμος που παρέχει δυνατότητα στους εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Με τις τελευταίες χρονικά προσθήκες στο νομοθετικό κείμενο προβλέφθηκε ότι το ένα πέμπτο των υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας θα προέρχεται από τους εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού -δηλαδή 3 από τους συνολικά 15 υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος θα είναι και οι ίδιοι απόδημοι-, ενώ ένας εκ των τριών θα πρέπει να τοποθετείται υποχρεωτικά στις 3 πρώτες θέσεις.

Με δεδομένο ότι τα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα εκλέγουν τουλάχιστον τρεις βουλευτές Επικρατείας, συνεπάγεται ότι ο απόδημος Ελληνισμός κατοχυρώνει στο κοινοβούλιο τουλάχιστον δύο εκπροσώπους – αριθμός που μπορεί βέβαια να αυξηθεί, ανάλογα και με τη σειρά που θα επιλέξουν τα μικρότερα κόμματα να τοποθετήσουν υποψήφιους «βουλευτές αποδήμων» στα ψηφοδέλτια Επικρατείας.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Αδύνατος, πάντως, παραμένει ο ακριβής προσδιορισμός της μάζας των εκλογέων που θα εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Θα αποδειχθεί στην πράξη, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι οι εκλογείς μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού πρέπει να αιτηθούν την εγγραφή τους στους ειδικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαμορφώσει το υπουργείο Εσωτερικών και, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει την άνοιξη, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το υπουργείο προσεχώς θα ξεκινήσει διαδικτυακή καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού, αρχικά για τη διευκόλυνση που τους παρέχει ο νόμος να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές από τη χώρα όπου διαμένουν, αλλά και για το ότι αξίζει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως περιέγραψε ο υπουργός.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα το Ιδρυμα Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Δ. Χριστόπουλος, εκτίμησε σε 500.000 τους Ελληνες που αποκτούν μέσω του νόμου δυνατότητα άσκησης τους εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό. «Αν ψηφίσουν οι μισοί, η Ελλάδα θα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής αποδήμων στις εκλογικές διαδικασίες», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση, τόσο ο ίδιος όσο και έτερος ομιλητής, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, Ξ. Κοντιάδης, εξέφρασαν την άποψη ότι το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων έπρεπε να είχε ξεκινήσει από αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Ιθαγένειας -που θεωρείται απαρχαιωμένος- αναγνωρίζει ελληνική ιθαγένεια σε όποιον μπορεί να αποδείξει, σε απεριόριστο μάλιστα γενεαλογικό βάθος, καταγωγή από Ελληνα ή Ελληνίδα πολίτη.

Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει αλλαγές στον κώδικα, αλλά μόνο σε επίπεδο διαδικασιών – δηλαδή δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του αναχρονιστικού «δίκαιου του αίματος» ως τρόπου απόκτησης ιθαγένειας. Στόχος, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος σε δημοσιογράφους, είναι οι διαδικασίες απόκτησης ιθαγένειας να γίνουν ταχύτερες, πιο αντικειμενικές και πιο διαφανείς. Το υπουργείο αναμένει πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με σχετικές προτάσεις.

Πότε, όμως, οι Ελληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό θα κληθούν να αξιοποιήσουν τις διευκολύνσεις που τους παρέχει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος; Αν και έχουν ήδη εμφανιστεί σενάρια πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε κατηγορηματικά σε δημοσιογράφους ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Ωστόσο, η σύνταξη του νέου εκλογικού νόμου που θα προτείνει η κυβέρνηση θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «υπόθεση του 2020», την οποία «θα χειριστεί αποκλειστικά και μόνο ο πρωθυπουργός» ως προς το περιεχόμενο και τον ακριβή χρόνο κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου. Βάση της προς επεξεργασία κυβερνητικής πρότασης για σύστημα ενισχυμένης αναλογικής μοιάζει να αποτελεί η φράση του Κυρ. Μητσοτάκη «με 40%, ένα κόμμα δικαιούται αυτοδυναμία».

Η υπόθεση του εκλογικού νόμου αναμένεται να επιβεβαιώσει τη σπανιότητα της συναίνεσης που συγκέντρωσε η ψήφος των αποδήμων (288 υπέρ). Ο στόχος της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το ισχύον εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική) στις επόμενες εκλογές προϋποθέτει τη συγκέντρωση 200 ψήφων στη δική της πρόταση. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, κόμματα για τα οποία η απλή αναλογική αποτελεί θέση αρχής, συγκεντρώνουν 101 βουλευτές, σε σύνολο 300.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει και πιέζει τα αντιπολιτευόμενα κόμματα θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «συναίνεση ή περιπέτεια διπλών εκλογών», από τα οποία ανακύπτουν αυτομάτως αντιφατικά χαρακτηριστικά, με την έννοια ότι ζητείται συναίνεση για να «καεί» ένα εκλογικό σύστημα που ευνοεί τις συναινέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του. Οπως είπε προσφάτως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας, οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική «θα δώσουν τη δυνατότητα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων».

Στόχο να παύσουν ακόμη και υπόνοιες ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε πρόσφατο άρθρο του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ στον «Ριζοσπάστη». Ο Δ. Κουτσούμπας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «προσπάθεια να υψώσει εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία» μέσω των αναφορών για κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αποφεύγοντας όμως να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα που θέτει εξ αντικειμένου η εφαρμογή της απλής αναλογικής για κυβερνήσεις συνεργασίας.

ΕΚΛΟΓΕΣ
Από την άνοιξη οι αιτήσεις των αποδήμων για τους εκλογικούς καταλόγους
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. προανήγγειλε καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως σημείωσε, η επιτυχία του νόμου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιμετωπίσει τη ρύθμιση η...
Από την άνοιξη οι αιτήσεις των αποδήμων για τους εκλογικούς καταλόγους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
Ιερό «δώρο» του Τάκη Θεοδωρικάκου στις μητροπόλεις εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης • Εντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.
Χαρίζει στην Εκκλησία τα έσοδα από ναούς των νεκροταφείων
ΒΟΥΛΗ
Στη Βουλή από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι 155 απευθείας αναθέσεις
Το Κίνημα Αλλαγής με ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών φέρνει στη Βουλή τις αυθαιρεσίες του ΕΚΔΔΑ κατά τις ημέρες του προέδρου του Κέντρου Διονύση Κυριακόπουλου.
Στη Βουλή από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. οι 155 απευθείας αναθέσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
Με πρόσχημα την επιτάχυνση των διαδικασιών παρακάμπτονται έλεγχοι σε συμβάσεις, μελέτες και διαγωνισμούς στα περιφερειακά συμβούλια.
Τροπολογία με γκρίζες διατάξεις από το υπουργείο Εσωτερικών
ΒΟΥΛΗ
Κλίμα συναίνεσης αλλά και ενστάσεις στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με ευρεία συναινετική διάθεση αλλά και κάποιες ενστάσεις ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.
Κλίμα συναίνεσης αλλά και ενστάσεις στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει
Η λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αναζητηθεί σήμερα στην τρίτη (πιθανόν και τελευταία) συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.
Ναυάγιο με τον χρόνο να πιέζει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας