• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 21.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  100%
Η Ιστορία: δομή και συμβάν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ιστορία: δομή και συμβάν

 • A-
 • A+
Ο διακριτός χαρακτήρας της εποχής της αστικής τάξης είναι ότι απλοποίησε τους ταξικούς ανταγωνισμούς. Η κοινωνία δεν διαιρείται πια παρά σε δύο μεγάλα εχθρικά στρατόπεδα, σε δύο μεγάλες διαμετρικά αντίθετες τάξεις: την αστική τάξη και το προλεταριάτο.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ευκαιρία την άφιξη στην Αθήνα του Γάλλου φιλόσοφου Αλέν Μπαντιού για μια σειρά διαλέξεων, δημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από το κείμενό του «Η Ιστορία: δομή και συμβάν», από το περιοδικό «αληthεια», τεύχος 10, εκδόσεις Πατάκη. Ο Αλέν Μπαντιού θα μιλήσει στις 12 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα την «Ισότητα» και στις 14 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στη Σχολή Καλών Τεχνών με θέμα την «Παγκόσμια κατάσταση και την εποχή των εξεγέρσεων».


Σύμφωνα με την πασίγνωστη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου: «Η ιστορία όλων των κοινωνιών μέχρι σήμερα είναι αποκλειστικά η ιστορία της πάλης των τάξεων». Ελεύθεροι και δούλοι, πατρίκιοι και πληβείοι, άρχοντες και δουλοπάροικοι, πρωτομάστορες και συντεχνίτες, με μία λέξη καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, σε σταθερή αντίθεση, διεξήγαγαν έναν αδιάκοπο πόλεμο, άλλοτε ανοιχτό, άλλοτε συγκαλυμμένο, έναν πόλεμο που κατέληγε πάντα είτε σε έναν επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας στο σύνολό της είτε στην καταστροφή των δύο αντιμαχόμενων τάξεων.

Στις πρώτες ιστορικές εποχές διαπιστώνουμε σχεδόν παντού μια ολοσχερή οργάνωση της κοινωνίας σε διακριτές τάξεις, με διαβαθμισμένη κλίμακα κοινωνικών θέσεων. Η αστική τάξη των νεότερων χρόνων δεν κατήργησε τους ταξικούς ανταγωνισμούς. Τους υποκατέστησε με νέες τάξεις. Εν τούτοις, ο διακριτός χαρακτήρας της εποχής της αστικής τάξης είναι ότι απλοποίησε τους ταξικούς ανταγωνισμούς. Η κοινωνία δεν διαιρείται πια παρά σε δύο μεγάλα εχθρικά στρατόπεδα, σε δύο μεγάλες διαμετρικά αντίθετες τάξεις: την αστική τάξη και το προλεταριάτο.

Κατ’ αρχάς, με την έκφραση «κάθε κοινωνία» πρέπει να εννοήσουμε ότι πρόκειται προφανώς για την ιστορία των νεολιθικών κοινωνιών, στη Δύση. Πράγματι, το κείμενο μιλά για τη διαδοχή τριών ιστορικών μορφών, την Αρχαιότητα στον δυτικό κόσμο, τον Μεσαίωνα και τη νεότερη κοινωνία, με μοναδική αντίφαση αυτήν της αστικής τάξης και του προλεταριάτου.

Το δεύτερο σημείο αφορά τη δόμηση της Ιστορίας γύρω από μία και μοναδική διαλεκτική αρχή, την αρχή της αντίφασης ανάμεσα σε υπο-ομάδες που ονομάζονται «τάξεις», και η αντίφασή τους «πάλη των τάξεων».

Το τρίτο σημείο αφορά το γεγονός ότι με την εντατικοποίηση του διπολισμού επιτελείται στον σύγχρονο κόσμο μια απλοποίηση του αντιφατικού πεδίου, η οποία εκτείνεται μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το τέταρτο σημείο αφορά την αστική κοινωνία ως τελευταίο δυνατό τύπο νεολιθικής κοινωνίας. Γιατί, πέραν αυτής, δεν μπορούν να θριαμβεύσουν παρά μόνον εκείνοι που ακριβώς τοποθετούνται εκτός της αρχής της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και, κατά συνέπεια, εκτός της οργάνωσής της υπό τη μορφή του τριγώνου ιδιοκτησία-οικογένεια-κράτος.

Το πέρασμα πέραν του νεολιθικού ονομάζεται από το Μανιφέστο μετάβαση προς τον κομμουνισμό. «Κομμουνισμός» σημαίνει πως ό,τι έχει σχέση με τα κοινά αγαθά, δηλαδή με τη διαδικασία παραγωγής όλων όσα έχουν αξία χρήσης, πρέπει να αποσπαστεί από την ιδιωτική ιδιοκτησία και να πάρει μια μορφή συλλογική.

Η λέξη «κομμουνισμός» δηλώνει εδώ τις αρχές μιας νέας σχέσης, θεωρητικής και πρακτικής, προς την Ιστορία, μια σχέσης που αναδεικνύει ένα σύστημα δυνατοτήτων. Συνιστά έναν στρατηγικό οδηγό για δυνατές [possibles] πράξεις.

Αυτή τη σχέση με την Ιστορία μπορούμε λοιπόν να τη συνοψίσουμε σε τέσσερα σημεία. Πρόκειται για τη διατύπωση τεσσάρων δυνατοτήτων που δηλώνουμε ότι μπορεί να ενσαρκώσει η Ιστορία.

1. Είναι δυνατόν να οργανώσουμε τη συλλογική ζωή γύρω από κάτι διαφορετικό από την ιδιωτική ιδιοκτησία και το κέρδος. Κατά τον Μαρξ, ό,τι γράφει μπορεί να αναχθεί σε ένα μοναδικό σημείο: στην κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Αυτή η ιδέα είναι ήδη εδώ και πολύ καιρό παρούσα στην Ιστορία. Σήμερα, έχει σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί και πρέπει να την επαναφέρουμε στη ζωή με κάθε τίμημα. Με άλλα λόγια, ο καπιταλισμός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το τέλος της Ιστορίας. Κατόπιν, με ποιον τρόπο, με ποιον απολογισμό κ.λπ., αυτό είναι άλλο θέμα.

2. Είναι δυνατόν να οργανώσουμε την παραγωγή γύρω από κάτι άλλο πέραν της εξειδίκευσης και της διαίρεσης της εργασίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρηθεί ο διαχωρισμός ανάμεσα σε διανοητική και χειρωνακτική εργασία, ανάμεσα σε διευθυντικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες. Δεν υπάρχει καμία ορθολογικότητα η οποία να προδιαγράφει την αδυναμία εισόδου στην εποχή «των πολύμορφων εργαζόμενων». Οι διαιρέσεις που οργανώνουν την ίδια την εργασία είναι θανατηφόρες διαιρέσεις.

3. Είναι δυνατόν να οργανώσουμε τη συλλογική ζωή χωρίς να βασιστούμε σε κλειστά ταυτοτικά σύνολα, όπως τα έθνη, οι γλώσσες, οι θρησκείες, τα έθιμα. Ολες αυτές οι διαφορές μπορούν και πρέπει να υπάρχουν. Δεν λέμε ότι πρέπει να εξαφανισθούν. Το μέλλον ανήκει σ’ έναν ολοσχερή διεθνισμό και οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η πολιτική μπορεί και πρέπει να διασχίζει εγκάρσια τις εθνικές ταυτότητες. Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν, αλλά ότι οφείλουν να συνυπάρχουν και ότι δεν πρέπει να θεμελιώνουν αρχές διαχωρισμού.

4. Είναι δυνατόν να υπάρξει σταδιακή εξαφάνιση του κράτους ως ξεχωριστής δύναμης, η οποία έχει το μονοπώλιο της βίας, της αστυνομίας και του στρατού. Με άλλα λόγια, ο ελεύθερος συνεταιρισμός των ανθρώπων και η ορθολογικότητα στην οποία μετέχουν μπορούν και πρέπει να αντικαταστήσουν τον νόμο και τον καταναγκασμό.

Για να συνοψίσω: από τη μία πλευρά, αυτές οι τέσσερις αρχές είναι προφανώς το πρόγραμμα μιας εξόδου από τη νεολιθική εποχή, άρα μιας εξόδου από τη δομική κατάσταση της ανθρωπότητας εδώ και τέσσερις ή πέντε χιλιάδες χρόνια. Από την άλλη όμως, αυτές οι τέσσερις αρχές δεν είναι ακριβώς ένα πρόγραμμα. Πρόκειται για αρχές αξιολόγησης εκείνου που συμβαίνει ιστορικά. Και αν κανένα από αυτά τα σημεία δεν εμπλέκεται με κάποιο τρόπο, τότε θα αποφανθούμε ότι αυτό που συμβαίνει δεν εμπίπτει στη γενική στρατηγική κατεύθυνση που είναι αναγκαία για να αναδυθεί μία νέα πολιτική.

Το ερώτημα διαμορφώνεται ως εξής: Η πραγματοποίηση άραγε αυτών των τεσσάρων δυνατοτήτων εγγράφεται στην Ιστορία; Ή μήπως η Ιστορία μπορεί να συνεχίσει ή και να καταλήξει σε καταστροφή για την ανθρωπότητα, χωρίς να γίνει δυνατή τούτη η έξοδος από τη νεολιθική εποχή; Και σε αυτό το σημείο επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα: Μπορούμε άραγε να προβλέψουμε ότι η έξοδος είναι αναγκαία; Ή ότι είναι αδύνατη; Ή μήπως ανήκει στη μορφή ενός πολιτικού προτάγματος για το οποίο δεν υπάρχει ούτε ιστορική αναγκαιότητα ούτε υποχρεωτική αποτυχία; Εδώ ακριβώς εισέρχεται στη σκηνή η κατηγορία του συμβάντος.


Μετάφραση: Φώτης Σιατίτσας
Επιμέλεια: Ιφιγένεια Σιαφάκα, Βίκη Σκούμπη

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Για τον Διαφωτισμό
«Ο 20ός αιώνας ως συνθήκη της διαλεκτικής του Διαφωτισμού», είναι το θέμα ερευνητικής ημερίδας με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τακτικού αρθρογράφου της...
Για τον Διαφωτισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντέχουν οι ιδέες του Μαρξ;»
Μπορεί να έχουν περάσει 200 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά η σκέψη του Μαρξ ακόμη επηρεάζει, αναλύεται και ερευνάται.
«Αντέχουν οι ιδέες του Μαρξ;»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «δικαίωση» των τανκς
Μπορεί να έχουν περάσει 46 χρόνια, αλλά καθώς φαίνεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να ενοχλεί. Και μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί η ανάμνησή της είναι ακόμα και σήμερα η άθλια συκοφάντησή της.
Η «δικαίωση» των τανκς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2019: Ετος Γιούργκεν Χάμπερμας
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γερμανού φιλοσόφου με τίτλο «Ακόμη μια ιστορία της φιλοσοφίας», το οποίο ο ίδιος μάς παραχώρησε κατ' αποκλειστικότητα προς...
2019: Ετος Γιούργκεν Χάμπερμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβενιζελισμό στο λενινισμό
Η μελέτη του ιστορικού Θανάση Χρήστου, αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, εστιάζει στην προσωπικότητα και την επιστημονική διαδρομή του διαπρεπούς γιατρού Πέτρου...
Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβενιζελισμό στο λενινισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
Πρόσφατα, από τις Εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα με τίτλο «Η κατάρρευση του ‘‘υπαρκτού’’ και η διάσπαση του ΚΚΕ - Η κομβική στιγμή του 1991». Η έρευνα επεκτείνεται στο παρελθόν...
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας