Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολλά ΜΜΕ συγκάλυψαν το θέμα Διαματάρη μέχρι που έσκασε η «βόμβα»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλά ΜΜΕ συγκάλυψαν το θέμα Διαματάρη μέχρι που έσκασε η «βόμβα»

  • A-
  • A+
Δεν είναι κάπως παράδοξο να έχουμε το πρωί ολόκληρη αποπομπή υπουργού και όμως τα δελτία την προηγούμενη ακριβώς νύχτα σχεδόν να «αγνοούν» το θέμα; Αυτό σημαίνει πως το... έχασαν δημοσιογραφικά ή δεν το αξιολόγησαν σωστά. Κάποιοι κακεντρεχείς μπορεί να πουν ότι το «έθαψαν».

Μια δύο μέρες το θέμα Διαματάρη ήταν το πρώτο της εφημερίδας μας. Και την Τετάρτη και χθες Πέμπτη. Τη μία μέρα αποκαλύψαμε τον διορισμό του Φιλιππάκου με το ένοχο παρελθόν και την επομένη συνεχίσαμε με το γεγονός ότι ο κ. Διαματάρης παρέμενε διευθύνων σύμβουλος σε δύο εταιρείες ενώ ήταν, ήδη, υφυπουργός. Αλλά και την Τρίτη τον είχαμε πρωτοσέλιδο (όχι όμως πρώτο θέμα), για τις ψεύτικες σπουδές που δήλωνε στο βιογραφικό του. Μέχρι που χθες «έσκασε» η «παραίτηση».

Η αλήθεια είναι πως έγινε φιλότιμη προσπάθεια από την κυβέρνηση και πολλά ΜΜΕ να αγνοήσουν ή και να συγκαλύψουν το θέμα. Θα σας πω πώς πηγαίνει η αλυσίδα. Αποκαλύπτει κάτι η «Εφ.Συν.», λόγου χάριν, ή κάποιος άλλος. Παράδειγμα, οι μετακλητοί επί Ν.Δ. είναι πολύ περισσότεροι από τους μετακλητούς επί ΣΥΡΙΖΑ. Σιωπή από την κυβέρνηση. Ούτε καν διάψευση, απλώς σιωπή. Σιωπή λοιπόν και από τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, ιδίως κανάλια και ραδιόφωνα. Να μην το αντιληφθεί πολύ κόσμος ώστε να περάσουν οι μέρες και να ξεχαστεί.

Δείτε τι συνέβη με το θέμα Διαματάρη και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, την Τετάρτη το βράδυ. Τι λέτε κι εσείς, δεν είναι κάπως παράδοξο να έχουμε το πρωί ολόκληρη αποπομπή υπουργού και όμως τα δελτία, την προηγούμενη ακριβώς νύχτα, να «αγνοούν» σχεδόν το θέμα; Αυτό σημαίνει πως το... έχασαν δημοσιογραφικά ή δεν το αξιολόγησαν σωστά. Κάποιοι κακεντρεχείς μπορεί να πουν ότι το «έθαψαν» αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη.

Το Star λοιπόν στο 49.30 (λίγο πριν από το τέλος του δελτίου) είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του τους τίτλους σπουδών του Διαματάρη, φιλοξενώντας δηλώσεις του Τσίπρα, ενώ ανέφερε και την «Εφ.Συν.» για τον διορισμό του Φιλιππάκου. Το ρεπορτάζ κράτησε 30 δευτερόλεπτα ακριβώς. Στον Alpha δεν είδαμε να υπάρχει το θέμα, ωστόσο η είδηση έπαιξε δύο ημέρες πριν.

Ο ΑΝΤ1 αφιέρωσε 49 δευτερόλεπτα, από το 23.40 έως το 24.29, παίζοντας τις δηλώσεις του Τσίπρα και την απάντηση του Πέτσα (το πρωί, στον Γιώργο Παπαδάκη) που τον δικαιολογούσε λέγοντας πως σπούδασε και απλώς δεν πήρε το πτυχίο.

Στο Open τώρα, σε ένα δελτίο διάρκειας 55 λεπτών, φτάνουμε στο 50.10 (έως και 52.07 - δύο ολόκληρα λεπτά!) για να ακούσουμε για Διαματάρη. Η Νίκη Λυμπεράκη ανέφερε πως αφαιρέθηκε και το 2ο πτυχίο από το βιογραφικό, παρουσιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα, την απάντηση της Ν.Δ. κι ένα σχόλιο Χαρίτση. Η ΕΡΤ, η Δημόσια Τηλεόραση, αφιέρωσε μόλις 26 δευτερόλεπτα, μετά το πρώτο μισάωρο. Οσο για τον ΣΚΑΪ, ήταν ο καλύτερος όλων: δεν μετέδωσε τίποτα.

Από τις εφημερίδες, μόνο δύο είχαν «χτύπημα» χθες στην πρώτη σελίδα για τον κ. Διαματάρη. Η «Αυγή» και η «Δημοκρατία». Οι άλλες δεν ασχολήθηκαν. Ορισμένες μάλιστα δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το ζήτημα. Μόνο κάποιοι αρθρογράφοι μεμονωμένα (Τσιντσίνης και Μπουκάλας στην «Καθημερινή», Δημητρολόπουλος στα «Νέα») έγραψαν για τον περίφημο υφυπουργό που πρόσθετε μεταπτυχιακά στο βιογραφικό του. Δύο εφημερίδες πάντως, η «Δημοκρατία» και ο «Φιλελεύθερος», στο κύριο άρθρο τους ζητούσαν την απόλυση του υφυπουργού.

Για τα sites δεν θα σας πω πολλά, παρά μόνο αυτό. Κάποια το υποβάθμισαν γρήγορα γρήγορα και κάποια άλλα δημοσίευαν την είδηση, «στεγνά» όμως, βάζοντας την ανακοίνωση της παραίτησης χωρίς να λένε στους έρμους τους αναγνώστες τους γιατί είχαμε αυτή την παραίτηση. Σημείωναν πως παραιτήθηκε με αφορμή κάποια δημοσιεύματα, χωρίς να λένε ποια ήταν αυτά και τι έλεγαν.

Είδηση, γιοκ

Αλλά και την ίδια την είδηση, χθες το βράδυ, την είδηση της αποπομπής του υφυπουργού, κατάφεραν να εξαφανίσουν. Τα δελτία ειδήσεων την έπαιξαν αργά (ο ΣΚΑΪ 45 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου), εν τάχει (ζήτημα ο ΑΝΤ1 να της αφιέρωσε μισό λεπτό) και «ξερά», χωρίς ιδιαίτερες επικρίσεις.

Προφανώς αποτελεί συνηθισμένο γεγονός η απόλυση ενός υπουργού. Οσο για την ΕΡΤ, την υποβίβαζε διαρκώς στα δελτία ειδήσεων, ενώ στο site της την έβαλε στο section «ομογενειακά νέα». Πάλι καλά που δεν την έβαλαν στα τοπικά νέα του Λονγκ Αϊλαντ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ταξίδεψε 15.323 χλμ. για να μάθει ότι πρέπει να παραιτηθεί
Με... μονόστηλο δημοσιεύτηκε αρχικά η είδηση της παραίτησής του στον «Εθνικό Κήρυκα», εφημερίδα της οποίας είναι ιδιοκτήτης, ενώ αργότερα το κύριο άρθρο της στην ηλεκτρονική της έκδοση ήταν... απολαυστικά...
Ταξίδεψε 15.323 χλμ. για να μάθει ότι πρέπει να παραιτηθεί
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ή λέει ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή του λένε ψέματα (ας διαλέξει)
Βγαίνει λοιπόν σήμερα ο πρωθυπουργός και δίνει μία συνέντευξη αγάπης στον ΣΚΑΪ 100.3, στον ΣΚΑΪ του ενός εκατομμυρίου ευρώ στα ταμεία του για να μείνουμε εμείς σπίτι μέσα στην πανδημία.
Ή λέει ψέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή του λένε ψέματα (ας διαλέξει)
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Εξ οικείων τα βέλη για τη λίστα Πέτσα
Ο Αντώνης Διαματάρης, εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ», εξέφρασε την εύλογη ερώτηση «με βάση ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή» των ΜΜΕ.
Εξ οικείων τα βέλη για τη λίστα Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βγαίνει από την «καραντίνα» η λίστα
Ετοιμη να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες τα ποσά που δόθηκαν για τις αμαρτωλές καμπάνιες της πανδημίας δηλώνει η κυβέρνηση ● Εν αναμονή για να δούμε επιτέλους με ποια… ποιοτικά κριτήρια μοιράστηκαν τα 20 εκατ....
Βγαίνει από την «καραντίνα» η λίστα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Άλλο οι ηχογραφήσεις του Πολάκη και άλλο του Μιωνή, έτσι;
Έξαλλα τα ΜΜΕ τότε που ο Παύλος Πολάκης πιθανότατα να ηχογράφησε τον Γιάννη Στουρνάρα... Τώρα που συνέβη κάτι αντίστοιχο με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή τα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν με την παράνομη...
Άλλο οι ηχογραφήσεις του Πολάκη και άλλο του Μιωνή, έτσι;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενοχη σιωπή για τα 20 εκατ. ευρώ
Παρά το αίτημα που έχουν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και στελέχη της ίδιας της Ν.Δ., η κυβέρνηση αρνείται να αποκαλύψει τι ποσό δόθηκε σε κάθε ΜΜΕ για τις καμπάνιες του κορονοϊού.
Ενοχη σιωπή για τα 20 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας