Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμβιβασμοί για την ψήφο των αποδήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος σε συνεδρίαση της επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμβιβασμοί για την ψήφο των αποδήμων

  • A-
  • A+
Ποιες αλλαγές έκανε στο νομοσχέδιο ο Τ. Θεοδωρικάκος με στόχο τη συγκέντρωση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή ● Θετικά το βλέπουν στο ΚΚΕ ● Μελετούν τα υπέρ και τα κατά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις βασικές αλλαγές με στόχο να επιτευχθεί η συναίνεση που απαιτείται για τη συγκέντρωση 200 ψήφων στη Βουλή περιλαμβάνει το τελικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους, που προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, 26 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο κάνει λόγο για νέους από πλευράς του συμβιβασμούς για την επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου. Εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου βρίσκεται η αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος στην «Εφ.Συν.», βλέπει κατ’ αρχήν θετικά τις τελευταίες αλλαγές, κρίνοντας ότι ικανοποιούνται οι παρατηρήσεις που είχε καταθέσει επί της αρχικής νομοθετικής πρότασης. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στην εφημερίδα μας ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα μελετηθεί με βάση τα κριτήρια που είχε θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη ενόψει της πρώτης εκδοχής του νομοσχεδίου και το κατά πόσο ικανοποιούνται.

Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, προστίθεται η απόδειξη ενεργών οικονομικών δεσμών με την Ελλάδα, καθώς στις απαραίτητες προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού συμπεριλαμβάνεται και η υποβολή φορολογικής δήλωσης (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9), είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος, κάτι που ούτως ή άλλως προϋποθέτει κατοχή ελληνικού ΑΦΜ. Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας είναι κάτω των 30 ετών και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού.

Δύο χρόνια διαμονής

Βασική προϋπόθεση, υπενθυμίζεται, είναι ο εκλογέας να αποδεικνύει τουλάχιστον δύο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Αυτό, με βάση την τελική μορφή του νομοσχεδίου, θα πρέπει να αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα (όπως αναφέρεται ρητά, ενώ απαλείφεται η αρχική διατύπωση για τεκμηρίωση της διετίας «με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο») που βεβαιώνουν:

  • α) φοίτηση σε σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής εκπαίδευσης ή σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
  • β) καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής,
  • γ) εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή. Οι προϋποθέσεις φορολογικής δήλωσης και διετούς διαμονής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά.

Οι υπόλοιπες δύο αλλαγές είναι ότι η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα έχει ισχύ για μια 10ετία από την αποδοχή της αίτησης του εκλογέα (στο πέρας των 10 ετών θα πρέπει να επικαιροποιείται), ενώ αίτηση θα μπορεί να υποβάλει ο εκλογέας μόνο για τον εαυτό του – με την αρχική διατύπωση μπορούσε να υποβάλει αίτηση και για άλλα μέλη της οικογένειάς του: σύζυγο/σύντροφο, τέκνα.

Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη που αναμένεται να λειτουργήσει εντός δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου. Εφόσον τα στοιχεία για την απόδειξη οικονομικών δεσμών και διετούς διαμονής είναι διαθέσιμα σε βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (και εφόσον συναινεί ο εκλογέας), θα αντλούνται αυτεπάγγελτα.

Δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό αποκτούν όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα ψηφίζουν μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ., επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της αρεσκείας τους, χωρίς σταυρό προτίμησης. Θα είναι στην επιλογή του κόμματος ο ορισμός υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας που εκπροσωπούν τη διασπορά.

Η ψήφος των εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογέων θα προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα και θα υπολογίζεται για την κατανομή των 300 εδρών. Η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, υπενθυμίζεται, προωθείται μέσω έτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας.

Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε «συνθήκη συμβιβασμού» τα όσα συμφωνήθηκαν στη Διακομματική Επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, λέγοντας ότι παραμένει «αναλλοίωτη» η θέση της Ν.Δ. για παροχή δυνατότητας ψήφου από το εξωτερικό όχι μόνο σε όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό, αλλά και σε όσους «θα μπορούσαν να εγγραφούν».

«Αλλά έπρεπε να υπάρξει συναίνεση ώστε να ψηφιστεί νόμος από τα 2/3 της Βουλής», είπε εν είδει απολογίας προς το εσωτερικό της Ν.Δ. και την ομογένεια. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του επίμαχου ζητήματος, ο υπουργός φαίνεται να έχει αποδεχθεί αρκετές από τις παρατηρήσεις που έχει θέσει το ΚΚΕ. Οι τελευταίες αλλαγές έγιναν «για να θωρακιστούν οι περιορισμοί που θέτουν τα κόμματα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, εκτιμώντας ότι «διευκολύνουν πλήρως την ψήφιση του νομοσχεδίου από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».

Τα κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι το τελικό νομοσχέδιο θα μελετηθεί με βάση το κατά πόσο ικανοποιεί τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το κόμμα στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου, οπότε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων, είχαν επισημανθεί τα εξής:

■ Δεν προβλέπονται ειδικό όργανο, εγγυήσεις και διαδικασία για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, καθιστώντας έτσι αδιαφανή και ευάλωτη την όλη διαδικασία.

■ Παρέχονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα, παρακάμπτοντας έτσι την απαίτηση του Συντάγματος παρόμοια θέματα να έχουν την έγκριση των δύο τρίτων της Βουλής.

■ Αντίθετα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προβλέπεται ξεχωριστή εκπροσώπηση των εκλογέων του εξωτερικού με δικούς τους βουλευτές, μη αναγνωρίζοντάς τους έτσι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λευκός καπνός για τους απόδημους
Τα τέσσερα σημεία της κοινής βάσης στην οποία κατέληξε στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.
Λευκός καπνός για τους απόδημους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Οι εργαζόμενοι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης για τη Ν.Δ.»
Απόσυρση των εκδικητικών διατάξεων του άκρως οπισθοδρομικού πολυνομοσχεδίου ζητά η πρώην υπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε πάλι ευκαιρία για να πλήξει δικαιώματα των εργαζομένων.
«Οι εργαζόμενοι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης για τη Ν.Δ.»
ΒΟΥΛΗ
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το νομοσχέδιο του Β. Κικίλια ● Σκληρή γλώσσα για την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας που θα είναι αρμόδια να διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
«Οχι» στην απαξίωση του ΕΣΥ
ΒΟΥΛΗ
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Με τη συνδρομή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης η Νέα Δημοκρατία προχώρησε το βράδυ στη Βουλή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την...
Παραίτηση Χρυσοχοΐδη ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
ΒΟΥΛΗ
Χτυπάει κόκκινο η σύγκρουση για τις διαδηλώσεις
Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, καθώς αύριο εισάγεται και την Πέμπτη ψηφίζεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
Χτυπάει κόκκινο η σύγκρουση για τις διαδηλώσεις
ΒΟΥΛΗ
Οχι στον «γύψο» οι διαδηλώσεις
Αντιμέτωπη με ομοβροντία αντιδράσεων βρίσκεται καθημερινά η κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και προβλέπει σειρά περιορισμών για τις διαδηλώσεις.
Οχι στον «γύψο» οι διαδηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας