Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο

  • A-
  • A+
Τι είπε -αλλά και τι «ξέχασε» να πει- ο υπουργός Ναυτιλίας στην προπαρασκευαστική συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Cosco ● Η «ταχεία» έγκριση του master plan της κινεζικής εταιρείας, οι εκκλήσεις για υποδοχή των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού από τα κινεζικά ναυπηγεία και η κυβερνητική σιωπή για την επίθεση ΣΕΒ στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ ● Στις 4.30 το απόγευμα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Cosco.

H κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες που κατάφερε, όπως υποστηρίζει, μέσα σε διάστημα 4 μηνών, στις σχέσεις και στη συνεργασία της με τους Κινέζους.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, όσο και την Παρασκευή ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Cosco, Xu Lirong, στο υπουργείο Ναυτιλίας, μιλούν για «έγκριση του master plan σε ελάχιστο χρονικό διάστημα», καθώς «αυτή η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την προώθηση των επενδύσεων», για «έναρξη μιας νέας εποχής στις ελληνοκινεζικές σχέσεις», αλλά και συνεργασία σε νέους τομείς, όπως είναι ο τομέας της κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Αρνητική εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι καμία κυβερνητική αναφορά δεν έχει γίνει, όλες αυτές τις ημέρες -προφανώς για να μη χαλάσει το χαρμόσυνο κλίμα-, σε ένα πολύ σοβαρό εργασιακό ζήτημα που αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco.

Στις 2 Δεκεμβρίου, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή που κατέθεσε ο ΣΕΒ, με την οποία ζητά την ακύρωση εγκυκλίου του ΕΦΚΑ του 2018 που ενέτασσε τους λιμενεργάτες των δύο προβλητών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ηδη οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έπειτα από αγώνα που έδωσαν, εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ασφαλιστική κατηγορία πέρυσι, όπως βρίσκονταν ήδη και οι συνάδελφοί τους στην προβλήτα Ι του ΟΛΠ, χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή «αιτία πολέμου».

Ναυπηγεία

Ας δούμε, όμως, τι δήλωσε ο Γ. Πλακιωτάκης, την Παρασκευή, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Cosco και τι ξέχασε να πει:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της Cosco και για συνεργασία σε άλλους τομείς που συνάδουν με τη ναυτιλιακή δραστηριότητα, όπως στον τομέα της κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού. Την ώρα που οι Ελληνες πλοιοκτήτες επενδύουν στα κινεζικά ναυπηγεία, ήρθε η ώρα και τα κινεζικά ναυπηγεία να υποδεχθούν τους Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού» ήταν μία από τις αναφορές του.

Να θυμίσουμε, όμως, ότι τα κινεζικά ναυπηγεία είχαν υποδεχθεί τους Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού πολύ νωρίτερα. Αρχές Απριλίου του 2017, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, μια «υψηλόβαθμη επιχειρηματική αποστολή, η οποία διοργανώθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας (CCCME – China Chamber of Commerce for Import/Export of Machinery and Electronic Products) επισκέφθηκε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Στη διάρκεια της συνάντησης, η πρόεδρος των Ελλήνων κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού (Hemexpo), Ε. Πολυχρονοπούλου, είχε τονίσει την επιτυχημένη συνεργασία τους με τα κινεζικά ναυπηγεία, λέγοντας πως «οι Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, οι οποίοι συμμετέχουν σε όλες τις μεγάλες ναυτιλιακές εκθέσεις, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, «χτίζουν», βήμα προς βήμα, μια σχέση εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα ναυπηγεία της Κίνας, ενώ είχε αναφέρει: «Σήμερα, τέσσερις από τις εταιρείες - μέλη του CCCME ήρθαν στην Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για νέες συνεργασίες προώθησης “έξυπνων” λύσεων για τα πλοία και την περαιτέρω σύσφιγξη των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών». Η Ε. Πολυχρονοπούλου βρισκόταν μάλιστα στην αντιπροσωπεία που είχε συνοδεύσει τον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στο Πεκίνο, το 2016.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco, την Παρασκευή, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε έγκαιρα το master plan της Cosco, εξηγώντας ότι «αυτή η επένδυση σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις ελληνοκινεζικές σχέσεις, όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στις ευρύτερες άλλες δραστηριότητες προς όφελος και των δύο κρατών και βέβαια προς όφελος των δύο λαών».

Επενδύσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι 11 υποχρεωτικές επενδύσεις του master plan, ύψους 300 εκατ. ευρώ, είχαν εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ 6 πρόσθετες επενδύσεις είχαν γίνει αποδεκτές από την αρμόδια επιτροπή (ΕΣΑΛ), στις αρχές Ιουλίου.

Τον Αύγουστο, ο ΟΛΠ κατέθεσε νέο master plan, το οποίο εξετάστηκε τον Σεπτέμβριο από την ΕΣΑΛ που ενέκρινε τις πρόσθετες επενδύσεις, αλλά όχι όλες, καθώς μια από αυτές, η κατασκευή της 4ης προβλήτας, απορρίφθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν και άλλη μια, η επέκταση του car terminal στο νέο μόλο Δραπετσώνας, αποσύρθηκε από τον ίδιο τον ΟΛΠ. Ετσι, τα επιπλέον έργα 200 εκατ. ευρώ που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση πανηγυρικά τον Αύγουστο δεν υλοποιούνται.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον Πειραιά ο πρόεδρος της Cosco ως προπομπός του Σι Τζινπίνγκ
Πέντε ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην Κίνα, σήμερα ο πρόεδρος της Cosco, Xu Lirong, θα συναντηθεί εκ νέου στο υπουργείο Ναυτιλίας, στον Πειραιά, με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.
Στον Πειραιά ο πρόεδρος της Cosco ως προπομπός του Σι Τζινπίνγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτός Ζώνης μένει η Cosco
Η υπόθεση με το ναυπηγείο που επιθυμούσε να φτιάξει η Cosco στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει οριστικά μετά τις δηλώσεις που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης...
Εκτός Ζώνης μένει η Cosco
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτάκτως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ο Πλακιωτάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού
Τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο επισκέπτεται από χθες εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρο Κλιάρη.
Εκτάκτως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ο Πλακιωτάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ποιους τομείς έρχονται αλλαγές
Μια σειρά παρεμβάσεων σε σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας αλλά και αλλαγών -που κάποιες προκαλούν εκπλήξεις και ερωτήματα- προβλέπει το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας...
Σε ποιους τομείς έρχονται αλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο
H κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες που κατάφερε, όπως υποστηρίζει, μέσα σε διάστημα 4 μηνών, στις σχέσεις και στη συνεργασία της...
Υποδοχή Σι στο Νέο Ικόνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο υπουργείο Ναυτιλίας την Παρασκευή ο πρόεδρος της Cosco
Το υπουργείο Ναυτιλίας θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ομίλου Cosco, ο οποίος θα συναντηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και αμέσως μετά τη συνάντηση θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Στο υπουργείο Ναυτιλίας την Παρασκευή ο πρόεδρος της Cosco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας