Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδρύουν κόμμα οι Πράσινοι στην Ελλάδα
Πηγή: Πράσινοι

Ιδρύουν κόμμα οι Πράσινοι στην Ελλάδα

  • A-
  • A+

Στην ίδρυση ενωτικού κόμματος των Πρασίνων αποφάσισε να προχωρήσει, σε συνέδριο στις 14 - 16 Φεβρουαρίου 2020, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη οικολόγων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 2 - 3 Νοεμβρίου. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματά της, θα επιδιώξουν την ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. 

Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν ακτιβιστές, ειδικοί επιστήμονες, πολιτικές προσωπικότητες και αυτοδιοικητικοί από όλο το φάσμα του χώρου της πολιτικής οικολογίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκφράστηκε από όλους η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μεγάλου Πράσινου Κόμματος στην Ελλάδα, σε αντιστοιχία με το αυξανόμενο διεθνώς πράσινο κύμα. Έγινε διάλογος σε βάθος, με τεκμηριωμένες εισηγήσεις σε θεματικές ενότητες για το περιβάλλον και την πράσινη οικονομία, την κλιματική αλλαγή και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, τους πρόσφυγες κ.α.

Παράλληλα, υιοθετήθηκε πολυσέλιδο αναλυτικό κείμενο 20 Αρχών, που μαζί με το σχέδιο προγράμματος για μία πράσινη διακυβέρνηση, θα οριστικοποιηθούν στο συνέδριο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Αρχές αυτές είναι:

1. «Οικοδομούμε έναν νέο οικολογικό πολιτισμό
2. Καθοριστικός ο ρόλος των Πράσινων στην εποχή της πολλαπλής κρίσης
3. Προστατεύουμε τη βιοποικιλότητα, τη φύση, το πόσιμο νερό
4. Υπερασπιζόμαστε τα Κοινά αγαθά
5. Απαιτούμε δημοκρατική διακυβέρνηση, δικαιοσύνη
6. Αναπτύσσουμε τη Μη βίαιη κουλτούρα
7. Στηρίζουμε την πράσινη οικονομία και παραγωγή
8. Θέλουμε νέο ενεργειακό μοντέλο, με απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
9. Οικοδομούμε αξιοβίωτες πόλεις
10. Προτάσσουμε τη βιώσιμη αγροτική-οικολογική ανάπτυξη της υπαίθρου
11. Αναζητούμε εργασία με νόημα
12. Αναδεικνύουμε την οικολογία των πολιτισμών
13. Προάγουμε την οικολογική Παιδεία για όλους
14. Συνδέουμε την Υγεία με την πρόληψη και την ποιότητα ζωής
15. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών
16. Φρενάρουμε τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
17. Υπερασπιζόμαστε τα Δικαιώματα των ζώων
18. Διεκδικούμε πλήρη ελευθερία του λόγου και της πληροφορίας
19. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των πολιτών σε έναν ανθρωπιστικό Κόσμο
20. Με τους πολίτες και τα κινήματα».

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε ο ενωτικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας για την ίδρυση των Πρασίνων και δόθηκε βάρος στην πολιτική διάσταση της ενότητας, με στόχο στις επόμενες εκλογές να συσπειρωθεί ο οικολογικός χώρος σε αυτόνομη πράσινη κάθοδο. Αποφασίστηκε μάλιστα, ότι, αν μέχρι το Συνέδριο προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές, θα υπάρξει αυτόνομη συμμετοχή με ενωτικό πράσινο ψηφοδέλτιο και συνδυασμούς σε όλη τη χώρα. Συγκροτήθηκε επιτροπή διαλόγου με όλο τον οικολογικό χώρο και προωθούνται κοινές πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερο άνοιγμα προς τις νεότερες ηλικίες.

Επίσης, συγκροτήθηκε δίκτυο Πράσινων αυτοδιοικητικών στελεχών και συστάθηκαν επιτροπές για θέματα επικοινωνίας, θέσεων, οργανωτικού-καταστατικού, διεθνών σχέσεων κ.ά., με επιδίωξη ευρύτερων συμμετοχών.
Η Συνδιάσκεψη κατέληξε στη συγκρότηση Συντονιστικού Συμβουλίου και 6μελούς Συντονιστικής Γραμματείας, η τελευταία με ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών, για τη διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου.

Η 6μελής Συντονιστική Γραμματεία αποτελείται από τους: Ελεονώρα Ζώτου, Ελένη Καρασαββίδου, Κώστα Μαριόγλου, Αριστείδη Παπαδάκη, Ευγενία Χριστιανούδη, Δομήνικο Χρυσίδη.

Στο Συντονιστικό Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης οι: Παναγιώτης Γρέδης, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Μαρία Καβούρη, Ρούλα Καστρινάκη, Άντζελα Κλάουσεν, Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, Γιώργος Κωστάκος, Κώστας Λουκέρης, Γιάννης Μανομενίδης, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Πανούχος, Αλία-Αγλαΐα Παπαγεωργίου, Ηλίας Παπαθεοδώρου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Πετράκος, Γιάννα Νίκη - Σαραντοπούλου, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος.

Προαποφασισμένη η ίδρυση, παρά την πρόσκληση σε διάλογο, λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι

Στη Συνδιάσκεψη ήταν προσκεκλημένο και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, που είναι και επισήμως αυτό που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στην Ελλάδα.

Σε επικοινωνία που είχε η efsyn.gr, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ο Νίκο Πουτσιάκα, ο οποίος συμμετείχε στη συνδιάσκεψη, δήλωσε ότι εκ προοιμίου υπάρχει διάθεση για ειλικρινή διάλογο, καθώς, όπως σημείωσε, «θέλουμε να γίνει επιτέλους ενωτικός ο χώρος, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις».  

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι εκλήθησαν και συμμετείχαν σε μια συνδιάσκεψη, όπου ωστόσο «ήταν προαποφασισμένη η ίδρυση του κόμματος. Κι εδώ βέβαια υπάρχει ανακολουθία, μεταξύ ενός νέου κόμματος, που ιδρύεται από τα παλαιότερα στελέχη του χώρου», κατονομάζοντας τους κ.κ. Τρεμόπουλο και Χρυσόγελο.

Σύμφωνα με τον κ. Πουτσιάκα πάντως, από τους Οικολόγους Πράσινους υπάρχει «κάθε καλή διάθεση για συνεργασία, αποκλείεται ωστόσο το ενδεχόμενο συμμετοχής» στο νέο κομματικό εγχείρημα.
 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τα 40 χρόνια ενός πράσινου «χλομού» κινήματος
Σε πλήρη αντίθεση με όσα συμβαίνουν σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι πράσινοι στην Ελλάδα δεν πέτυχαν τη συγκρότηση ενός πολιτικού φορέα που να εκφράζει την αυτόνομη οικολογία. Η «Εφ. Συν.» κάνει μια αναδρομή...
Τα 40 χρόνια ενός πράσινου «χλομού» κινήματος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» μπροστά σε νέες προκλήσεις
Σήμερα και αύριο πρόκειται να διεξαχθεί μια «Συνδιάσκεψη Πρωτοβουλίας για ένα ενωτικό πράσινο κόμμα», όπως την ονομάζουν οι διοργανωτές, στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα, στις 9.00 το πρωί), με...
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» μπροστά σε νέες προκλήσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στον κόσμο της δικής μας νιότης το κακό ήταν στο παρελθόν»
Χίλντε Σραμ. Προσωπικότητα των Πρασίνων στη Γερμανία, με πλούσια πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία, συνέδεσε τη ζωή της με τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και με την προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης...
«Στον κόσμο της δικής μας νιότης το κακό ήταν στο παρελθόν»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17 ευρωβουλευτές ζητούν «Πράσινο Σύμφωνο»
Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση μιας σειράς ζητημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους 17 βουλευτές της «Προοδευτικής...
17 ευρωβουλευτές ζητούν «Πράσινο Σύμφωνο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα δημοκρατίας»
Η Μόνικα Φρασόνι βρέθηκε την Ελλάδα για λίγες μέρες, με την ιδιότητά της ως συμπροέδρου των Ευρωπαίων Πράσινων και μαζί με τις Εβελιν Ούτεμπρεκ και Βούλα Τσέτση είχαν σειρά συναντήσεων τόσο με τους δικούς μας...
«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ζήτημα δημοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ανησυχώ για την “κανονικοποίηση” της ακροδεξιάς αφήγησης»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Φερνάντεθ-Αλμπέρτος απορρίπτει την άποψη ότι φταίει η εγκατάλειψη του ταξικού ζητήματος για τα προβλήματα της Αριστεράς και εκφράζει ανησυχία για την κανονικοποίηση της...
«Ανησυχώ για την “κανονικοποίηση” της ακροδεξιάς αφήγησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας