• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκσυγχρονισμός - Προπομπός εκλογικών αλλαγών

 • A-
 • A+
Μια σειρά εκλογικών αλλαγών εισάγει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των πολιτών ● Σημαντικότερη η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, στην οποία συμφώνησαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ● Ερχονται αποζημιώσεις και για τις εφορευτικές επιτροπές, μετά το κύμα αποχής που παρατηρήθηκε

Νομοθετική πρωτοβουλία απλούστευσης εκλογικών διαδικασιών αλλά και προπομπό επικείμενων εκλογικών αλλαγών αποτελεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναρτήθηκε χθες προς διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία με στόχο να την εκσυγχρονίσει, περιλαμβάνει όμως και ένα από τα σημεία σύγκλισης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού: την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 – το ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο.

Ως εκ τούτου, θα αφαιρεθεί από μία έδρα από τρεις εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι:

α) Ο Νότιος Τομέας Αθηνών: πρόκειται για την περιφέρεια που εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Από 18, ο αριθμός τους πέφτει στους 17. Παραμένει η περιφέρεια που εκλέγει τους περισσότερους βουλευτές.

β) Η Αχαΐα: στο πλαίσιο της κατάτμησης της «αχανούς» Β΄ Αθηνών είχε κερδίσει μία έδρα. Τώρα όμως από 9 βουλευτές που εξέλεξε τον Ιούλιο, επιστρέφει στους 8.

γ) Η Α΄ Αθηνών: μέχρι πρότινος εξέλεγε 14 βουλευτές. Θα εκλέγει 13.

Με την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 εκτιμάται ότι κάθε κόμμα που θα εισέρχεται στο Κοινοβούλιο θα εκλέγει και τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αν αυτή η αύξηση είχε ισχύσει στις τελευταίες χρονικά εκλογές, εκτιμάται ότι ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ θα είχαν εκλέξει και δεύτερο βουλευτή Επικρατείας και το ΜέΡΑ25 θα είχε εκλέξει τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας συμφωνήθηκε από τα κόμματα στο πλαίσιο του ζητήματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί οι υποψήφιοι που θα εκπροσωπούν τους εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογείς.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, θα σταλεί εντός των ημερών στα κόμματα. Εκτός απροόπτου, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Με το νομοσχέδιο για την απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών έρχονται μια σειρά αλλαγές που αφορούν τους πολίτες-ψηφοφόρους, τους υποψήφιους και τα κόμματα, αλλά και τις διοικητικές αρχές. Στοιχεία για κατατάξεις νέων εκλογέων και άλλες μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν ως βάση το Μητρώο Πολιτών, που περιλαμβάνει κάθε ληξιαρχική πράξη, ενώ από το ίδιο Μητρώο θα αντλούνται στοιχεία και για τους υποψηφίους, οι οποίοι πλέον θα καταχωρίζονται σε ειδική ηλεκτρονική πύλη.

Ειδικότερα, μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που εισάγει το νομοσχέδιο είναι:

◼ Ανάβει πράσινο φως για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε όσους πολίτες καλούνται στις εφορευτικές επιτροπές. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης θα καθοριστεί με μελλοντική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, ξεκαθαρίζει πάντως ήδη ότι τα ποσά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με οφειλές. Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες εκλογές (αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές) καταγράφηκε κύμα αποχής μελών στις εφορευτικές επιτροπές. Με τη χορήγηση αποζημίωσης επιχειρείται η επίλυση αυτού του «χρόνιου προβλήματος», όπως χαρακτηρίζεται στην αιτιολογική.

◼ Διευκολύνονται οι ετεροδημότες να αποκτήσουν δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους με ηλεκτρονική αίτηση, χωρίς να προσέρχονται στα ΚΕΠ (διατηρείται βεβαίως και η συγκεκριμένη επιλογή). Το πότε θα λειτουργήσει η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων θα καθοριστεί με επόμενη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.

◼ Αλλάζει η περίοδος κατά την οποία οι δημοτικές αρχές κατατάσσουν τους νέους εκλογείς στους εκλογικούς καταλόγους. Οι δήμαρχοι θα συντάσσουν αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, εντός Νοεμβρίου, τις ονομαστικές καταστάσεις με τους όσους αποκτούν εκλογικό δικαίωμα το επόμενο έτος (έναντι του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, που προβλέπεται σήμερα).

◼ Καθιερώνεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών, από τη λήξη της βουλευτικής περιόδου ή τη διάλυση της Βουλής. Θα κυμαίνεται μεταξύ 24 και 30 ημερών. Ειδικότερα, «την τελευταία Κυριακή πριν από τη συμπλήρωση των 30 ημερών», από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τη διενέργεια εκλογών.

◼ Καταργείται η υποβολή υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία και στη συνέχεια η δήλωση κατάρτισης συνδυασμών από τα κόμματα στον Αρειο Πάγο. Οι συνδυασμοί θα καταρτίζονται κεντρικά από τα κόμματα με δήλωση στον Αρειο Πάγο, μέσω της νέας ειδικής ηλεκτρονικής πύλης. Η ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών θα γίνεται από τον Αρειο Πάγο και όχι από τα Πρωτοδικεία. Ολα τα απαιτούμενα παράβολα θα πληρώνονται ηλεκτρονικά.

◼ Απαγορεύεται η προεκλογική δραστηριότητα στο διαδίκτυο την παραμονή και τη μέρα των εκλογών, τόσο για κόμματα όσο και για υποψηφίους.

◼ Θεσμοθετείται η ταχεία μετάδοση του αποτελέσματος από τους δικαστικούς αντιπροσώπους μέσω κινητού ή ταμπλέτας. Απεμπλέκονται οι περιφέρειες από τη διαδικασία και αντλούν από το υπουργείο Εσωτερικών σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα.

◼ Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα μεταδίδουν τον αριθμό των ψηφισάντων, τουλάχιστον τρεις φορές, ώστε να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τον αριθμό τους και το μέγεθος της αποχής. Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με νεότερη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»
Σενάρια όχι μόνο για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, αλλά έως και για την επίσπευσή τους πυροδοτούν αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη.
«Δεν είναι αυτό που νομίζετε...»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρηματοδότηση κομμάτων
Χρηματοδότηση ύψους 1.412.800 ευρώ, ποσό που ισούται με το 40% της εκλογικής χρηματοδότησης, κατανέμεται στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για...
Χρηματοδότηση κομμάτων
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Αντίστροφη μέτρηση
Πιο «βουβές», αλλά εξίσου κρίσιμες για το μέλλον του τόπου οι βουλευτικές εκλογές. Οι πολίτες καλούνται για τρίτη φορά εντός του 2015 να προσέλθουν σε εκλογικές διαδικασίες οι οποίες, αναμφισβήτητα,...
Αντίστροφη μέτρηση
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015
Χρηματοδότηση για τις εκλογές
Εκλογική χρηματοδότηση ύψους 2.119.200 ευρώ κατανέμεται στα πολιτικά κόμματα με απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντ. Μανιτάκη, εν όψει των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη.
Χρηματοδότηση για τις εκλογές
ΒΟΥΛΗ
Λίγοι μπήκαν, πολλοί κι ο Παπανδρέου έμειναν εκτός
Ηχηρές απουσίες στελεχών της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ από το νέο Κοινοβούλιο συνεπάγεται η αλλαγή κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ένας πρώην πρωθυπουργός και δεκάδες πρώην μέλη υπουργικών συμβουλίων απώλεσαν τη...
Λίγοι μπήκαν, πολλοί κι ο Παπανδρέου έμειναν εκτός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας