«Αυτό πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα υποδοχή ανθρώπων που ζητούν άσυλο. Είναι μια πάλη για επιβίωση». Η δήλωση της επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, χθες, στην Αθήνα, αποτυπώνει με αφοπλιστικό τρόπο την πολύ μεγάλη ανησυχία της για όσα αντίκρισε τις προηγούμενες ημέρες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου και της Σάμου. Ηταν η δεύτερη επίσκεψή της στην Ελλάδα ύστερα από 16 μήνες και το σοκ από τη σύγκριση ήταν εμφανές.
Μίλησε για δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στα ΚΥΤ, τον τελευταίο χρόνο, που έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση, με έλλειψη ιατρικής φροντίδας και υγιεινής. «Οι άνθρωποι περιμένουν για ώρες στην ουρά για φαγητό και για τουαλέτα, όταν υπάρχουν τουαλέτες. Στη Σάμο, οικογένειες μετακινούν βράχια για να δημιουργήσουν χώρο να στήσουν αυτοσχέδια καταλύματα, τα οποία τα κατασκευάζουν συχνά μόνοι τους, κόβοντας κορμούς δέντρων», είπε.
Η έντονη ανησυχία της επιτρόπου αποτυπώθηκε και στον άμεσο και αιχμηρό τρόπο με τον οποίο ζήτησε από την Ευρώπη να πάρει μέτρα. «Η αλληλεγγύη που χρειάζεται η Ελλάδα δεν υπάρχει, και δεν μιλάω για οικονομική υποστήριξη, αλλά για πραγματική δράση. Οι άνθρωποι στα νησιά δεν χρειάζονται άλλη μια σύνοδο ή συμφωνία συνεργασίας, αλλά να υλοποιήσουν επιτέλους οι πολιτικοί ηγέτες τα μέτρα που ζητάμε όλοι» επισήμανε.
Αναφορικά με τη νέα πρόταση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που θα προβλέπει δύο διαδικασίες ασύλου, μια προκαταρκτική ταχύρρυθμη εξέταση στις χώρες πρώτης υποδοχής και μια τελική σε κράτη της Ε.Ε. που θα θελήσουν να συμμετέχουν, σημείωσε ότι περιμένει να δει τις λεπτομέρειες και ότι, αν υπάρξει στο μέλλον πραγματική πολιτική βούληση για βελτίωση της κατάστασης, θα την καλωσορίσει.
Αναφερόμενη στις ελληνικές αρχές, ζήτησε συγκεκριμένα επείγοντα μέτρα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων γεγονότων, πιο τραγικών από αυτά της πρόσφατης πυρκαγιάς στο ΚΥΤ της Σάμου, και σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ζητήσει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησής τους. Ανάμεσα σ’ αυτά: αύξηση των θέσεων στα νοσοκομεία των νησιών και του υγειονομικού προσωπικού, όπως και δημιουργία ιατρικών δομών στα ΚΥΤ.
Καλωσόρισε το σχέδιο να μεταφερθούν 20 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος του έτους, σημείωσε όμως ότι, για να υπάρξει ικανοποιητική αποσυμφόρηση, χρειάζεται να καταργηθεί το μέτρο του γεωγραφικού περιορισμού. Ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους άλλους ευάλωτους πρόσφυγες και σημείωσε ότι θα διερευνήσει τρόπους πίεσης σε ευρωπαϊκά κράτη να δεχτούν περισσότερους ασυνόδευτους ανήλικους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας