Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρέλαση... μηνυμάτων με «παραστάτη» το κλίμα εθνικής ομοψυχίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέλαση... μηνυμάτων με «παραστάτη» το κλίμα εθνικής ομοψυχίας

  • A-
  • A+
Παρά τους χαρακτηρισμούς για τη «μεγαλειώδη» στρατιωτική παρέλαση, δεν έλειψαν αυτοί που παρατήρησαν ότι ήταν μικρότερη η συμμετοχή μηχανοκίνητων μονάδων και αρμάτων μάχης και πως μάλλον ήταν η τελευταία για τον Προκόπη Παυλόπουλο στον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μηνύματα Παυλόπουλου για την Τουρκία στην παρέλαση, μηνύματα στο Facebook για τη θητεία του στην Προεδρία... Δεν έλειψαν τα ακροδεξιά παρατράγουδα. Για τους πολλούς η χθεσινή στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης ήταν ως συνήθως «μεγαλειώδης», υπήρξαν όμως κάποιοι που σχολίασαν δύο πράγματα: πρώτον, ότι ήταν ενισχυμένη ως προς τα πολιτικά τμήματα, με μικρότερη συμμετοχή στρατιωτικού εξοπλισμού, μηχανοκίνητων μονάδων και αρμάτων μάχης, και δεύτερον πως μάλλον ήταν η τελευταία για τον Προκόπη Παυλόπουλο στον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το μεν πρώτο έδιναν ως εξηγήσεις είτε τη συγκράτηση του κόστους είτε τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα λόγω Τουρκίας, για το δε δεύτερο μνημόνευαν την «προεδρική» εμφάνιση Καραμανλή μόλις μία μέρα νωρίτερα, στην επέτειο των 80 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παυλόπουλος υπηρέτησε χθες στο ακέραιο τον θεσμικό του ρόλο, ενώ ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το κλίμα εθνικής ομοψυχίας που επικράτησε. Ακόμη και οι παλαιότερες τοποθετήσεις του Γιάννη Μπουτάρη για τον ρόλο των παρελάσεων πέρασαν στο πεδίο των αναμνήσεων, με τον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, να τονίζει ότι «οι παρελάσεις δεν είναι αναχρονισμός ούτε η απαξία τους είναι πρόοδος...».

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Ελληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας. Το “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου, το “ΟΧΙ” των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στη σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», τόνισε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνία με τον χειριστή του μαχητικού F-16, της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», επισμηναγό Δημήτρη Βολικάκη που εκτέλεσε εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας πάνω από την παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Την εκτίμηση ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες», εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η αποτρεπτική ισχύς τους γίνεται σαφής σε κάθε κατεύθυνση.

Παρών και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, που δήλωσε την πεποίθησή του ότι «η άριστη συνεργασία ελλαδικής και κυπριακής κυβέρνησης στέλνει το σοβαρό μήνυμα της ενότητας».

Ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός έγραψε την ιστορία του που ήταν αγώνας ελευθερίας κατά του ναζισμού και του φασισμού, κατά της καταπάτησης των πανανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Δεν ξεχνάμε τις θηριωδίες, τις εκτελέσεις, τα καμένα χωριά, το Ολοκαύτωμα. Γι’ αυτό και καταθέτουμε συνέχεια την πρότασή μας για τις γερμανικές επανορθώσεις», είπε και τόνισε ότι «σήμερα ο αγώνας ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό παραμένει επίκαιρος». Παράλληλα σημείωσε ότι η χώρα πρέπει με μια αυτόνομη δυνατή εξωτερική πολιτική να δυναμώνει τον ρόλο της και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Γεμάτος αισιοδοξία, περηφάνια και αυτοπεποίθηση δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας: «Χρέος όμως όλων μας τώρα είναι να δουλέψουμε σκληρά για να αισθανόμαστε το ίδιο υπερήφανοι και για το παρόν αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Για να μπορέσουμε να πάμε την Ελλάδα εκεί που ανήκει, στην κορυφή· τη Μακεδονία στην κορυφή».

«Σπάζοντας» τις αμφισβητήσεις του προκατόχου του Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με τον ρόλο των παρελάσεων, ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είπε πως «οι εθνικές γιορτές, οι παρελάσεις δεν είναι αναχρονισμός ούτε η απαξία τους είναι πρόοδος», για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στους σύγχρονους αγώνες του έθνους μας, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όσα έγιναν τότε, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που μας προσφέρει η δύναμη του έθνους μας».

Τα εθνικιστικά παρατράγουδα

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Από τη χθεσινή παρέλαση δεν έλειψαν τα εθνικιστικά παρατράγουδα, με μια ομάδα ακροδεξιών να μουντζώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διέλευσή του και να τον αποκαλεί «προδότη». Ηταν το αποτέλεσμα συγκέντρωσης της Ενωσης Πολιτών για τη Μακεδονία, που μάλιστα είχε τυπώσει και φυλλάδια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και πραγματοποίησε πορεία στην παραλιακή λεωφόρο για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Οι μερικές δεκάδες εθνικιστές εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις λίγες δεκάδες μέτρα από την εξέδρα των επισήμων και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον των ΜΑΤ. Κατά την άφιξη του κ. Παυλόπουλου στον χώρο της παρέλασης αυτοί οι εθνικιστές τον κατάγγελλαν ως «προδότη» κι έκαναν... υβριστικές χειρονομίες εις βάρος του.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπερπαραγωγή η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Μηνύματα αντιφασιστικά και ευρωπαϊκά με ελάχιστες παραφωνίες ● Υψηλού συμβολισμού η παρουσία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Πρόεδρο της Ελληνικής...
Υπερπαραγωγή η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δεν έχουμε τελειώσει με το τέρας του ναζισμού»
Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μηνύματα σε Ευρώπη και Τουρκία. Ο ΠτΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην...
«Δεν έχουμε τελειώσει με το τέρας του ναζισμού»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο μήνυμα Παυλόπουλου για τις Γενοκτονίες
Νέο μήνυμα προς την Αγκυρα απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος από τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παναγίας και ανακηρύχθηκε επίτιμος...
Νέο μήνυμα Παυλόπουλου για τις Γενοκτονίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαρύ το πρόγραμμα του ΠτΔ στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προκειμένου να παραστεί στις τριήμερες εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της...
Βαρύ το πρόγραμμα του ΠτΔ στη Θεσσαλονίκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μας νοιάζει η προστασία των πολιτών»
«Δεν ενδιαφερόμαστε να συμμετάσχουμε σε... προοδευτική κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Βαρουφάκης, ενώ για την οικονομία πρότεινε νόμο για συστημικά «κουρέματα».
«Μας νοιάζει η προστασία των πολιτών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μουτζούρες στο προφίλ του «ηγέτη που λύνει προβλήματα»
Το επικοινωνιακό τουρ του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και οι αντιδράσεις ● Κορυφαία ήταν η διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του Νομού Θεσσαλονίκης έξω από τη δημαρχείο.
Μουτζούρες στο προφίλ του «ηγέτη που λύνει προβλήματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας