Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χλιαρή καταδίκη της Τουρκίας
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χλιαρή καταδίκη της Τουρκίας

  • A-
  • A+
Εντονες αντιπαραθέσεις για το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας μετά τη νέο βέτο από Γαλλία, Ολλανδία και Δανία.

Σε μια προσεκτική δήλωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες «κατέγραψαν» χθες αργά το βράδυ την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία που συμφώνησαν η Τουρκία με τις ΗΠΑ και επανέλαβαν ότι καταδικάζουν τη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, αποφάσισαν να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, εθελοντικά και σε εθνικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο Ε.Ε., και καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Αγκυρα στην ΑΟΖ της Κύπρου, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη θέσπιση πλαισίου με στόχο τη λήψη μέτρων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις εν λόγω γεωτρήσεις.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ομόφωνα επί της ακόλουθης ανακοίνωσης για τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Ε.Ε. εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ISIS] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Τέλος, οι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «αναστείλουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει επίσης την καταδίκη του όσον αφορά τις «παράνομες γεωτρήσεις» των τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δύο στρατόπεδα

Οταν ήρθε, όμως, στο τραπέζι το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τα πνεύματα οξύνθηκαν. Οι ηγέτες χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα. Το ένα με επικεφαλής τη Γαλλία, την οποία υποστήριξαν η Ολλανδία με τη Δανία, τάχθηκε κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες των Βαλκανίων, επικαλούμενο την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη διαδικασία.

Ουσιαστικά, το στρατόπεδο των τριών δεν ήθελε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, υποστηρίζοντας, ιδίως η Ολλανδία, ότι έχει αυξηθεί η εγκληματική δραστηριότητα Αλβανών υπηκόων στα κράτη-μέλη. Η Αλβανία, όμως, πάει πακέτο με τη Βόρεια Μακεδονία στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Το άλλο στρατόπεδο, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι οι δύο υποψήφιες για ένταξη χώρες πληρούν τα κριτήρια και δεν μπορεί η Ε.Ε. να τους κλείσει την πόρτα μετά τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει, ενώ επισήμαναν τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε ότι «αν η Ευρώπη γυρίσει την πλάτη στα Βαλκάνια, θα το εκμεταλλευτούν χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπως και ο Αλβανός ομόλογός του, Εντι Ράμα, προειδοποίησαν την Ε.Ε. πως εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν αρχίσουν τώρα, τότε οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση στο ζήτημα του Κοσόβου, καθώς θα έχουν δείξει ότι δεν εκτίμησαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για αλλαγή ονομασίας βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρότεινε να διαχωριστεί η Αλβανία από τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δεν έγινε αποδεκτή η αρκετά κυνική πρότασή του που θα ξεσήκωνε τα Τίρανα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, επέμεινε στο βέτο του και η εκκρεμότητα διατηρείται προς μεγάλη απογοήτευση των Σκοπίων και των Τιράνων...

-Σε μερικές αράδες περιορίζεται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ε.Ε., στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., με αφορμή τη συζήτηση για την Τουρκία.

Ιδού: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο»... Δεν χρειάζεται σχόλιο...

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμμερίζονται την ανησυχία μας αλλά μας έχουν στο «περίμενε»
Από διαβεβαιώσεις και συμπαράσταση προς την Ελλάδα άλλο τίποτα, αλλά για την ταμπακέρα της Διάσκεψης του Βερολίνου «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»...
Συμμερίζονται την ανησυχία μας αλλά μας έχουν στο «περίμενε»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ε.Ε. απειλεί την Τουρκία αν στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη
Ακόμη μια προειδοποίηση απηύθυναν χθες οι Βρυξέλλες προς την Τουρκία. Αυτή τη φορά σχετίζεται με την πρόθεση της Αγκυρας να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Σαράζ, με την οποία ως γνωστόν υπέγραψε...
Η Ε.Ε. απειλεί την Τουρκία αν στείλει στρατιωτική βοήθεια στη Λιβύη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα, αλλά ανησυχεί...
Οι φόβοι των Βρυξελλών επεκτείνονται και στην κατάσταση στη Λιβύη ● Ξένοι «παίκτες» ανταγωνίζονται για την απόκτηση επιρροής σε αυτή την περιοχή ● Ο ρόλος της Γαλλίας, της Ρωσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
H Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα, αλλά ανησυχεί...
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 αποφάσισαν χθες ομόφωνα την επιβολή μέτρων κατά προσώπων και εταιρειών, που σχετίζονται με την παράνομη τουρκική δραστηριότητα εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα στη συνομιλία Κ. Μητσοτάκη-Σ. Μισέλ
Το σχέδιο για τη διανομή των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι παραβατικές κινήσεις της Άγκυρας τέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των δύο ανδρών.
Ταμείο Ανάκαμψης και τουρκική προκλητικότητα στη συνομιλία Κ. Μητσοτάκη-Σ. Μισέλ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λευκωσία καλεί Ε.Ε. για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση σε τόσα πολλά μέτωπα», επεσήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ κι επανέλαβε ότι είναι ανάγκη η Ε.Ε. να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις
Λευκωσία καλεί Ε.Ε. για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας