Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σύνοδος με βαριά ατζέντα
AP Photo/Frederic Scheiber, Pool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύνοδος με βαριά ατζέντα

  • A-
  • A+
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η εμπορική διαμάχη μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ και οι εξελίξεις γύρω από το Brexit συνιστούν τα καυτά θέματα που θα συζητηθούν στη διήμερη συνάντηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών, η οποία αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η διήμερη σύνοδος κορυφής που αρχίζει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα έχει μία ιδιαιτερότητα: στο τραπέζι των 28 Ευρωπαίων ηγετών θα βρεθούν καυτά θέματα που απασχολούν την παγκόσμια πολιτική και οικονομική επικαιρότητα.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, η εμπορική διαμάχη Ε.Ε.-ΗΠΑ και οι εξελίξεις γύρω από το Brexit. Τα θέματα αυτά συνδέονται άμεσα με το μεταναστευτικό (συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας), την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την αποχώρηση με ή χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου, το μέλλον του γαλλο-γερμανικού άξονα και τις σχέσεις με τρίτες χώρες, ιδίως την Κίνα και τη Ρωσία καθώς και τις υποψήφιες για ένταξη χώρες των Βαλκανίων.

Δείπνο στο Παρίσι

Είναι ενδεικτικό της σημασίας της συνόδου ότι οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν σε δείπνο στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν με την καγκελάριο Αν. Μέρκελ, δύο ημέρες πριν συναντήθηκαν ο Εμ. Μακρόν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπαν, τη Δευτέρα είχαμε τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Λευκωσία, ενώ χθες ο Εμ. Μακρόν, που επιδεικνύει ιδιαίτερη κινητικότητα, συναντήθηκε στην Τουλούζη πάλι με την Αν. Μέρκελ, με παρόντες τους υπουργούς των δύο χωρών.

Στο τέλος της γαλλο-γερμανικής συνάντησης, οι Εμ. Μακρόν και Αν. Μέρκελ παρακάθισαν σε δείπνο με προσκεκλημένους τους προέδρους 50 μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή τούς έχουν ανάγκη όσο ποτέ.

Η εισβολή των στρατευμάτων του Ταγίπ Ερντογάν στη Συρία και οι εξελίξεις στην περιοχή είναι το κυρίως πιάτο της συνόδου. Προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι οι 27+1 θα περιοριστούν στην καταδίκη της Τουρκίας, όπως έκαναν οι ΥΠΕΞ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, και θα ζητήσουν από την Αγκυρα να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω ΟΗΕ. Η κλασική σύσταση... Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων;

Οι πιθανότητες για τη λήψη τέτοιας απόφασης είναι ελάχιστες, αν όχι μηδαμινές. Η παρουσία γαλλικών και γερμανικών επιχειρήσεων στην Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοια κίνηση. Εδώ χρειάστηκαν 4 ολόκληροι μήνες για να εξεταστούν οι τεχνικές πτυχές του περίφημου πλαισίου των κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνεργάζονται με την Αγκυρα σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ... Αγνωστο παραμένει πότε θα πάρει συγκεκριμένη μορφή το πλαίσιο.

Ο φόβος, λοιπόν, του μεταναστευτικού και τα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία δεν επιτρέπουν άλλη λήψη απόφασης από τους 27+1 εκτός από μια απλή καταδίκη και μια δωρεάν φρασεολογία για εσωτερική κατανάλωση... Θα επιβεβαιώσουν, επίσης, την απόφαση των ΥΠΕΞ για τη θέσπιση ενός πλαισίου μέτρων με την προοπτική να πάρει συγκεκριμένη μορφή για τις τουρκικές εξορύξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση της συμφωνίας του Δουβλίνου που ζητούν επίμονα οι χώρες του Νότου, μπορεί να περιμένει.

Αναμμένα κάρβουνα

Και η απαίτηση του Τ. Ερντογάν να πληρωθεί η δεύτερη δόση των 6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί οι «27» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το μεταναστευτικό; Α, εδώ συμφωνούν όλοι και αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης για τον κατευνασμό του Τούρκου προέδρου... Τόσο η Αν. Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος Μακρόν τάσσονται υπέρ.

Στη συζήτηση για το Brexit, η στάση των εταίρων θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των χθεσινών ολονύχτιων διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο για την επίτευξη συμφωνίας στο διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Δεν αποκλείεται να γίνει νέα σύνοδος την άλλη εβδομάδα. Πάντως, όλοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ιδίως η Γερμανία που έρχεται πρώτη στις εξαγωγές προϊόντων στο Η.Β.

Συζήτηση θα γίνει και για την αύξηση των δασμών από αμερικανικής πλευράς στις εξαγωγές μιας σειράς προϊόντων κρατών-μελών. Και στο θέμα αυτό, η χώρα που θα πληγεί περισσότερο είναι η Γερμανία. Για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι «28» αναμένεται να «στολίσουν» με αισιόδοξα λόγια το βέτο της Γαλλίας, την οποία υποστηρίζουν η Ολλανδία και η Δανία, για μια θετική επανεξέταση του αιτήματος των δύο χωρών εντός του 2020.

Μια σύνοδος κορυφής όμως, και ιδίως αυτή, έχει απρόοπτα και ζυμώσεις της τελευταίας στιγμής. Εστω για τα μάτια του κόσμου...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ραντεβού στην... επόμενη σύνοδο
Μπορεί οι αποφάσεις να αναβλήθηκαν αλλά στην παρασκηνιακή συζήτηση «χλόμιασε» η υποψηφιότητα Βέμπερ και ακούστηκαν κάποια άλλα ονόματα.
Ραντεβού στην... επόμενη σύνοδο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γ. Βαρουφάκης: Ακόμα και με την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν δεν αποτρέπεται το πέμπτο μνημόνιο
Αρνητική είναι η απάντηση που δίνει το ΜέΡΑ 25 στο ερώτημα για το κατά πόσο η κοινή πρόταση Μέρκελ-Μακρόν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.
Γ. Βαρουφάκης: Ακόμα και με την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν δεν αποτρέπεται το πέμπτο μνημόνιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράσινη… ασυμφωνία
Με την Πολωνία να μη δεσμεύεται για τίποτα και με Τσεχία και Ουγγαρία να διατηρούν επιφυλάξεις κατέληξε η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για μια Ε.Ε. ουδέτερη κλιματικά έως το 2050.
Πράσινη… ασυμφωνία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
H Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα, αλλά ανησυχεί...
Οι φόβοι των Βρυξελλών επεκτείνονται και στην κατάσταση στη Λιβύη ● Ξένοι «παίκτες» ανταγωνίζονται για την απόκτηση επιρροής σε αυτή την περιοχή ● Ο ρόλος της Γαλλίας, της Ρωσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
H Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα, αλλά ανησυχεί...
ΕΥΡΩΠΗ
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
Με τη λήξη της θητείας του Λουξεμβούργιου πολιτικού στην προεδρία της Κομισιόν ξέσπασε ένα πολιτικό παιχνίδι.
Από τον Γιούνκερ στη Φον ντερ Λάιεν: το δούναι και λαβείν Γαλλίας και Γερμανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Εντονο παρασκήνιο για τα πόστα των Βρυξελλών
Ποιες συμμαχίες διαμορφώνονται μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους υποψήφιους διαδόχους του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και για τις άλλες σημαντικές θέσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εντονο παρασκήνιο για τα πόστα των Βρυξελλών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας