Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χάσμα για την ψήφο αποδήμων
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάσμα για την ψήφο αποδήμων

  • A-
  • A+
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει οι απόδημοι να εκλέγουν 3-12 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων, που -αντίθετα π.χ. με τους μετανάστες της κρίσης- δεν έχουν βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα, να μπορεί να επηρεάσει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή εδρών

Το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων επιβεβαιώθηκε και χθες με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση αυτή, που ήταν και η πρώτη στο πρόγραμμα, έγινε πολύ καθαρό από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Επιθυμούμε να εντάξουμε τους Ελληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Επιθυμούμε την ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην ελληνική Βουλή. Δεν επιθυμούμε όμως –και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει– να μετατρέψουμε τους Ελληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε», επισημαίνοντας ότι «η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κ. Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει».

Δήλωσε ακόμα ότι «τον προέτρεψα να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεών μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Ελληνες της διασποράς στον διχασμό», προσθέτοντας: «Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς».

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συστάθηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας».

Δήλωσε, τέλος, ανοιχτός να συζητήσει άλλες προτάσεις πέραν του κόμματός του, αλλά με την προϋπόθεση «να μην επιχειρηθεί η ανάμειξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας ότι «μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου Ελληνισμού, που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

Στο Επικρατείας

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο πόρισμα της πλειοψηφίας της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, που προτείνει οι απόδημοι να εκλέγουν 3-12 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ένας απροσδιόριστος αριθμός δυνητικών εκλογέων, που –αντίθετα π.χ. με τους μετανάστες της κρίσης– δεν έχουν βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα, να μπορεί να επηρεάσει αισθητά το εκλογικό αποτέλεσμα και την κατανομή των εδρών στην Ελλάδα.

Αντίθετα η κυβέρνηση, επικαλούμενη την αρχή της ισότητας της ψήφου, θέλει την προσμέτρηση στο συνολικό αποτέλεσμα. Και παρότι μιλάει για «εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους», ανοίγει το παράθυρο στη δημιουργία φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και απευθείας εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, αφού ο Κώδικας Ιθαγένειας δίνει αυτό το δικαίωμα σε έναν μετανάστη στο εξωτερικό ακόμα και πέμπτης γενιάς. Κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Παράλληλα η κυβέρνηση τάσσεται κατά του περιορισμένου αριθμού βουλευτών Επικρατείας και υπέρ της επιστολικής ψήφου, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί.

Αντίθετα με τον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά είπε «ναι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Εμείς θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Ελληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού». Επανέλαβε δε τις θέσεις του κόμματός της: «Να προσμετράται η ψήφος τους.

Να εκλέγουν αντιπροσώπους. Οχι άλλη χαμένη ευκαιρία. Ολα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάσσεται υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου στο σύνολο της επικράτειας, υπέρ της επιστολικής ψήφου και ζητά «να εξασφαλιστεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των αποδήμων στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά εισέπραξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ανταποκρίνεται στα βασικά για εκείνη θέματα, ενώ απόσταση εντοπίζεται στο θέμα της εκπροσώπησης των αποδήμων στη Βουλή. Ωστόσο, στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. θεωρούν ότι οι όποιες διαφορές δεν μπορούν να αλλάξουν το χθεσινό κλίμα και άρα κυβέρνηση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα μπορούσαν να προχωρήσουν συναινετικά στη διαμόρφωση της σχετικής ρύθμισης.

«Δεσμούς με την Ελλάδα»

Σε διαφορετικό κλίμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη εξέφρασε τις θέσεις του ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται υπέρ τού να αφορά η ρύθμιση όσους διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, όσους απουσιάζουν από την Ελλάδα συγκεκριμένο, εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια, και η ψήφος να είναι αυτοπρόσωπη σε πρεσβείες, προξενεία, «με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».

Χθες, όταν έκλεινε η ύλη της εφημερίδας, αναμένονταν και οι συναντήσεις με τον Κυρ. Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Υπενθυμίζεται ότι για να ψηφιστεί η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων χρειάζονται 200 ψήφοι. Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν μαζί 180 βουλευτές.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κι όμως, η κυβέρνηση είδε επιτυχία στον Λευκό Οίκο
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη... παραγκωνισμένου στο πλάι του Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, το επιτελείο του πρωθυπουργού δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο...
Κι όμως, η κυβέρνηση είδε επιτυχία στον Λευκό Οίκο
ΒΟΥΛΗ
Βραδινό ραντεβού στην Ολομέλεια
Ψηφίζεται σήμερα το βράδυ το νομοσχέδιο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να μεταφερθεί εντός της Ολομέλειας.
Βραδινό ραντεβού στην Ολομέλεια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
H ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
Ψήφος των αποδήμων, ΔΕΗ, βία στα γήπεδα, προετοιμασία της χώρας εν όψει Brexit και επιλογή Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου στα καυτά θέματα της σημερινής συνεδρίασης.
H ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, εκτός κάδρου ο Αλέξης Τσίπρας
Σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Novartis και μόνο για τον τέως αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης φαίνεται να καταλήγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ικανοποιώντας εν μέρει τη σκληρή σαμαρική...
Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, εκτός κάδρου ο Αλέξης Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν
Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προσπαθεί να ταυτίσει τον Αλέξη Τσίπρα με τον ακροδεξιό και αντιευρωπαίο Βίκτορ Ορμπαν, προσφέροντας έτσι στον Ούγγρο πρωθυπουργό την κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Χτυπάει τον Τσίπρα μέσω Ορμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας