• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.4°C / 20.8°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 17.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.9°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.1°C / 21.8°C
  1 BF
  79%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 15.6°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.8°C / 20.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%

Ο υπουργός θα πρέπει να σπεύσει να δώσει μια διέξοδο για λόγους ανθρωπιστικούς

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός να άρει το αδιέξοδο

 • A-
 • A+

Με χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου αποφυλακίστηκε με όρους, ενώ η σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου παραμένει προσωρινά κρατούμενη με ομόφωνη μάλιστα απόφαση του Συμβουλίου και με την αιτιολογία ότι θεωρείται ύποπτη για τέλεση αδικημάτων σχετικών με την οργάνωση ΣΠΦ.

Θυμίζουμε εδώ ότι η ίδια όταν στην αρχή εξετάστηκε ως απλή μάρτυρας κατέθεσε στον ανακριτή ότι είχε πάει στο σπίτι της οικογένειας στη Σαλαμίνα μόνο για να ταΐσει τα σκυλιά. Λίγο αργότερα προφυλακίστηκε μαζί με την Αθηνά Τσάκαλου (μητέρα). Στο μεταξύ και λόγω της άδικης ενοχοποίησης των συγγενών τους συνεχίζουν εδώ και 30 ημέρες την απεργία πείνας οι κρατούμενοι των «Πυρήνων» μαζί βεβαίως και για τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν όλοι οι απεργοί.

Εντύπωση προκαλεί η επιμονή για τη συνέχιση της προφυλάκισης, ειδικά όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε εισηγηθεί την αποφυλάκισή της με περιοριστικούς όρους ακριβώς επειδή δεν προέκυπτε ότι ήταν πιθανό να τελέσει κάποια νέα αδικήματα.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι η επιμονή αυτή του Συμβουλίου συμπίπτει με μια πολυήμερη και ιδιαίτερα επικίνδυνη απεργία πείνας με μεγάλο αριθμό κρατουμένων να βρίσκονται πλέον σε οριακό για τη ζωή τους στάδιο.

Συμπίπτει όμως αυτή η απόφαση και με τη νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την αποσυμφόρηση, για την οποία η Ελλάδα μαζεύει συνεχώς καταδίκες.

Είναι ίσως η στιγμή που ο υπουργός θα πρέπει να σπεύσει να δώσει μια διέξοδο για λόγους ανθρωπιστικούς, όπως άλλωστε είχε αναγκαστεί να κάνει και ο τέως υπουργός Χ. Αθανασίου στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού. Μπορεί ο τέως υπουργός να είναι υπεύθυνος για τις σκληρές νομοθετικές του πρωτοβουλίες, αλλά όταν κινδυνεύουν τόσοι άνθρωποι να υποστούν σοβαρή βλάβη στην υγεία τους και κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους η ανάγκη είναι επιτακτική.

Νέα αίτηση

Εδώ και τώρα λοιπόν, είτε με άμεση επανεξέταση του αιτήματος είτε με οποιονδήποτε άλλο προβλεπόμενο τρόπο, πρέπει να δοθεί μια λύση. Οι συνήγοροι της προφυλακισμένης θα καταθέσουν σήμερα νέα αίτηση αποφυλάκισης στον ανακριτή. Είναι βέβαιο ότι και μόνο η επίκληση ανθρωπιστικών λόγων είναι επαρκέστατο επιχείρημα για την υπέρβαση της χθεσινής απόφασης και θα είναι πολύ παράξενο αν σε μια τέτοια πρωτοβουλία, που θα αποτρέψει μια πορεία ανθρώπων προς τον θάνατο, θα έχει ο οποιοσδήποτε πολίτης ή πολιτικός ή και δικαστής την παραμικρή αντίρρηση.

 

Οι αντιρρήσεις της Ενωσης Εισαγγελέων

Με χθεσινή ανακοίνωσή του Δ.Σ. της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει αντιρρήσεις για τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας παράλληλα «το μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης» και «τον ανθρωπισμό που διαπνέει μείζον μέρος των προς ψήφιση διατάξεων».

Οι βασικές αντιρρήσεις αφορούν τις διατάξεις για τις αποφυλακίσεις βαριά αρρώστων και αναπήρων άσχετα από τις ποινές τους, αλλά ακόμα και για τις διατάξεις για τα ανήλικα που το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να κρατούνται πλην όσων διαπράττουν βαριά κακουργήματα. Σύμφωνα με την Ενωση Εισαγγελέων: «Στο σημείο αυτό, οι γενικές ρυθμίσεις του Σχεδίου Νόμου παραπέμπουν μάλλον σε πρόθεση συλλήβδην “αμνήστευσης” και όχι εξατομικευμένης εξέτασης της παραβατικής συμπεριφοράς (διαπιστωμένων και μη) ανηλίκων».

Επισημαίνεται ακόμα ότι: «Ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί προφανώς μείζον πρόβλημα, τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και, συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας».

Εγκαλείται τέλος ο υπουργός για τη «βραχεία προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης» αλλά εκφράζεται και η λύπη του Δ.Σ. για το ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της Ενωσης Εισαγγελέων.

Θυμίζουμε βέβαια εδώ ότι και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Νομοσχεδίου Αθανασίου που θέσπιζε την ίδρυση των φυλακών τύπου Γ΄ (στο θερινό τμήμα της περασμένης Βουλής) και άλλες διατάξεις, η εκπρόσωπος της ένωσης Βασιλική Θάνου είχε δηλώσει ότι: «θα επαναλάβω και εγώ για άλλη μια φορά το αίτημα, το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε υποβάλει, να καλούμεθα αρκετό χρονικό διάστημα πριν, ώστε να έχουμε το χρόνο να ενημερωνόμαστε. Διότι, ομολογώ ότι και σήμερα ελάχιστα είμαι ενημερωμένη». Το ίδιο είχε δηλώσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αθηνών Β. Αλεξανδρής: «Σημειώνω εισαγωγικά ότι κατά την προνομοθετική διαδικασία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και ουδείς άλλος δικηγορικός σύλλογος ενημερώθηκε περί της εξελίξεως αυτής. Η δε εντός 24 ωρών κλήση μας για υποβολή παρατηρήσεων είναι προφανώς προσχηματική, αφού αντικειμενικά είναι πλήρως αδύνατο να προβούμε με τεκμηριωμένα σχόλια και προτάσεις επί αυτών». (πρακτικά Βουλής 19/6/2014)

Τελικά η νομοθετική εξουσία είναι ομολογουμένως βιαστική είτε όταν ψηφίζει σκληρότερο καθεστώς για τα σωφρονιστικά ιδρύματα είτε όταν προκρίνει, όπως τώρα, μια πιο σύγχρονη και ανθρωπιστική νομοθεσία που ίσως μας γλιτώσει από τις πολλές καταδίκες αλλά και από την εξαθλίωση των κρατουμένων.

Η απάντηση του υπουργού

Αργά χθες το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε στην ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων αντικρούοντας τους ισχυρισμούς. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η μη επιθυμητή διάκριση μεταξύ κρατουμένων προέκυψε ακριβώς με την επιλεκτική υπαγωγή τους σε ειδικές φυλακές, ενώ η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ «ακριβώς επαναφέρει την αντιστοιχία της ποινής που επιβλήθηκε μ’ αυτήν που εκτίεται». Τονίζει ακόμη ότι η υπερποινικοποίηση οδηγεί στην υπερφόρτωση των καταστημάτων και ότι οι «μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές απηχούν ξεπερασμένες και τελικά αδιέξοδες αντιλήψεις που δεν αρμόζουν σ’ ένα κράτος ανθρωπισμού», και συμπληρώνει: «Οι ασθενείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό. Συνεπώς, η διευκόλυνση, και πάλι με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ’ ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής». Υπογραμμίζει ότι άλλο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις κι άλλο η αρμοδιότητα του νομοθέτη να επιλέγει τον τρόπο έκτισης της ποινής των καταδικασμένων και, τέλος, διαπιστώνοντας τις διαφωνίες, δηλώνει ότι το υπουργείο προσβλέπει πάντα σε εποικοδομητικό διάλογο με τους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
Ο Ν. Παρασκευόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την απόφασή του να προσφύγει πλέον στη Δικαιοσύνη και απαντάει στη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την επιλογή της να μην ανακαλέσει ευθαρσώς τα...
«Η Σοφία Νικολάου θα κληθεί να επανορθώσει δικαστικά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτική σπέκουλα πάνω σε (ακόμη) μια δολοφονία
Την ώρα που η οικογένεια του Σταματιάδη θρηνεί για τον άδικο θάνατό του η αντιπολίτευση και τα προσκείμενα σ’ αυτήν ΜΜΕ σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο για να τα... ρίξουν στον νόμο Παρασκευόπουλου. Ο...
Πολιτική σπέκουλα πάνω σε (ακόμη) μια δολοφονία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εξαιρέσεις στην αποσυμφόρηση
Kατατέθηκε χθες η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που έρχεται να θεραπεύσει αδυναμίες που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή του Νόμου 4322/2015 για την αποσυμφόρηση των φυλακών (Νόμος...
Εξαιρέσεις στην αποσυμφόρηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις
Επεκτείνεται για ακόμα ένα χρόνο η ισχύς του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, σύμφωνα με τροπολογία που διευρύνει το φάσμα των περιορισμών από τις ευεργετικές διατάξεις της υφ’ όρον...
Αποφυλακίσεις με νέες εξαιρέσεις
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παρατείνεται για ένα εξάμηνο ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών
Σκίζουν (πάλι) τα ρούχα τους βουλευτές της Ν.Δ. για την παράταση κατά ακόμη ένα εξάμηνο του νόμου που προβλέπει την αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να ρωτήσουν τον δικό τους πρώην υπουργό...
Παρατείνεται για ένα εξάμηνο ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αποθήκη - σουίτα για «εκλεκτούς»
Μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων αντιδρά (ξανά) στην προσπάθεια για ένα σύστημα ισονομίας και διαφάνειας. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, οι ίδιοι που κάποτε αντέδρασαν στον νόμο Κουβελάκη και βαρύνονται με σωρεία...
Η αποθήκη - σουίτα για «εκλεκτούς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας