Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντιμεταναστευτική πολιτική με «άρωμα» ακροδεξιάς

Αντιμεταναστευτική πολιτική με «άρωμα» ακροδεξιάς

  • A-
  • A+
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για το προσφυγικό ● Για ακροδεξιά στροφή κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ● Σκληρά μέτρα καταστολής και αποτροπής προωθεί η κυβέρνηση ● Μαζικές απελάσεις από τον Άδωνι και ακροδεξιές κορόνες από τον Βορίδη

Ένα μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς έρχεται να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα για το προσφυγικό, μετά τα σκληρά μέτρα που αποφάσισε να υιοθετήσει η κυβέρνηση. 

«Ολοένα και πιο αυταρχικοί»

Οι κινήσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Χαρίτση να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι ξεδιπλώνει κάθε μέρα το ολοένα και πιο αυταρχικό της πρόσωπο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος σημείωσε ότι υπουργοί της κυβέρνησης λειτουργούν ως κακέκτυπα του Όρμπαν και του Σαλβίνι και δίνουν ακροδεξιά γραμμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταλήγοντας, καταγγέλλει ότι τέσσερα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν διαφορετικά στοιχεία για τη σύνθεση των προσφυγικών ροών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αφού πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες πρωτοφανούς αδράνειας στη διαχείριση του προσφυγικού, σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης, λειτουργώντας ως κακέκτυπα του Ορμπαν και του Σαλβίνι, μίλησαν για “λαθρομετανάστες”, δίνοντας ουσιαστικά “γραμμή” στον κ. Μητσοτάκη.

Αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου, μιλούν για “μεταναστευτικό” και όχι για προσφυγικό, ενώ έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστούν ότι μέρος των ανθρώπων αυτών δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου!

Την ίδια στιγμή, τέσσερα στελέχη της κυβέρνησης έδωσαν σήμερα διαφορετικά στοιχεία για τη σύνθεση των προσφυγικών ροών!

Το προσφυγικό είναι ένα σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τυγχάνει διαχείρισης με ακροδεξιά, λαϊκιστικά χαρακτηριστικά.

Βαφτίζουν το προσφυγικό σε μεταναστευτικό και ετοιμάζουν καταστολή

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όπου επανέλαβε τα ακραία μέτρα αποτροπής και καταστολής των προσφύγων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση το πρόβλημα είναι, πλέον, «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό».
 
Σε ερώτηση για το πώς θα λειτουργούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Πέτσας είπε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ή προστασία θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν, είναι μέτρο αποτροπής. Κι ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν μπει παράνομα στη χώρα να έχουν το ίδιο καθεστώς με τους πρόσφυγες που δικαιούνται προστασίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αυτή δεν έχει καταρτίσει μέχρι στιγμής λίστα με τις ασφαλείς χώρες αναφορικά με την επιστροφή των προσφύγων. 

Επίσης, έκανε λόγο για διεθνοποίηση του μεταναστευτικού μέσα στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση  προσθέτοντας ότι θέλει την κατανόηση των εταίρων στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση ενός δύσκολου προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 17-18 Οκτωβρίου, κι εξήγησε ότι όπως έχει πει και ο Κ. Μητσοτάκης, η συμμετοχή στη Σέγκεν σημαίνει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, από τις συζητήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία καλύτερη κατανομή.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα κάνει κύκλο συναντήσεων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά δεν θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Άδωνις – Βορίδης έδωσαν… γραμμή

Τη σκληρή στροφή της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν από νωρίς το πρωί οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε μαζικές απελάσεις στην Τουρκία, αλλά και κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά.

Δεν παρέλειψε, φυσικά, να ρίξει τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, κλιμακώνοντας την αντιμεταναστευτική ρητορική του δήλωσε «Επειδή είναι ανοικτές οι δομές όταν κάποιος λαθρομετανάστης ξέρει ότι θα κριθεί ως λαθρομετανάστης και όχι ως πρόσφυγας λίγο πριν φτάσει η απόφαση της δεύτερης επιτροπής φεύγει από το νησί, πάει στην ενδοχώρα και μην τον είδατε».

Ακόμη πιο προκλητικός στην τοποθέτησή του υπήρξε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος, επικαλέστηκε ανάλυση των ροών για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας».

Μιλώντας στον Alpha ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε «η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί» για να προσθέσει «αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την ακροδεξιά ρητορική του ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, διεργασίες εξπρές για τα αιτήματα ασύλου, απελάσεις και κλειστά κέντρα κράτησης.

Ερωτήματα ΜέΡΑ25 προς τον πρωθυπουργό

Την ίδια στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη στάση της Ελλάδας για τον καταυλισμό στη Μόρια.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ15 τονίζει ότι καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια της Λέσβου δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες ευρωπαϊκής χώρας και καμία πολιτισμένη κοινωνία δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον πέμπτο σκληρό χειμώνα ανοχύρωτοι μπροστά στο κρύο και τη βροχή. 

Ο κ. Βαρουφάκης ζητά να ενημερωθεί μεταξύ άλλων η Βουλή:

-Αν προτίθεται η κυβέρνηση να κλείσει τη Μόρια και αν θα καταργήσει τα ιδιότυπα εσωτερικά σύνορα στη χώρα, που αφαιρούν από μετανάστες το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης εντός της χώρας και εγκλωβίζουν κατοίκους των νησιών, Έλληνες και μετανάστες.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη Μόρια της αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί
Στα αποκαΐδια της Μόριας στήνει η κυβέρνηση τη νέα κατασταλτική πολιτική του προσφυγικού ρεύματος. Μόνο που τα γεγονότα της Κυριακής δείχνουν πλέον ότι σε αυτή δεν θα διστάσει να περιλάβει και μέτρα που...
Από τη Μόρια της αλληλεγγύης στους ανθρώπους που καίγονται ζωντανοί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιά... μιντιακής ξενοφοβίας
Πριν καν διασταυρωθούν ακόμα και οι βασικές πληροφορίες για την τραγωδία στη Μόρια, πολλά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να διασπείρουν σειρά ψεμάτων με ξεκάθαρα ρατσιστικό κίνητρο.
Πυρκαγιά... μιντιακής ξενοφοβίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις πολιτικές γενικευμένης κράτησής τους, που συγκρούονται μετωπικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων ανθρώπων.
Πρακτικές Σαλβίνι για να αποτρέψουν την είσοδο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ρατσισμός και ΜΜΕ
Η είδηση για την πυρκαγιά στη Μόρια και κυρίως ο τρόπος που παρουσιάστηκε από όλα τα φιλοκυβερνητικά, τοπικά και μη, ΜΜΕ, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο...
Ρατσισμός και ΜΜΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσφυγες υπό διωγμόν
Σε κλειστά κέντρα κράτησης, σύνορα-φρούριο, αλλά και περιορισμός της διαδικασίας του ασύλου προχωρά η κυβέρνηση.
Πρόσφυγες υπό διωγμόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο περιφερειάρχης... κομπάζει για τις επαναπροωθήσεις!
Καιρό τώρα ζητούσε αποτροπή της εισόδου των προσφύγων και μεταναστών ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη...
Ο περιφερειάρχης... κομπάζει για τις επαναπροωθήσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας