Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτικά παιχνίδια με τα χαμένα όπλα

Οι εγκαταστάσεις της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο στις οποίες σημειώθηκε η απώλεια οπλισμού

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικά παιχνίδια με τα χαμένα όπλα

  • A-
  • A+
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε «πόρισμα» ότι η απώλεια του υλικού έγινε «σε χρόνο αρκετά προγενέστερο», δηλαδή επί... διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Πολιτική εκμετάλλευση της απώλειας οπλισμού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) προς όφελος της Νέας Δημοκρατίας και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες δηλώσεις, επιχειρήθηκε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, που, παρά τις συνεχιζόμενες έρευνες, εξέθεσε μέρος τους και βασιζόμενος σε «ενδείξεις» κατέληξε σε… πόρισμα.

«Οι πρώτες ενέργειες έχουν οδηγήσει σε βάσιμες ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για ένα λογιστικό λάθος στην καταγραφή, αλλά για μια απώλεια που προέρχεται από αφαίρεση, κατά πάσα πιθανότητα κλοπή. Προχωρούμε στη διαλεύκανση της υπόθεσης με χρήση και στρατιωτικού εισαγγελέα, ο οποίος διεξάγει προανάκριση» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Για όσους αναφέρονται στο θέμα με μια διάθεση πολιτικής σπέκουλας (!), θέλω να πω ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απώλεια αυτού του υλικού έγινε σε χρόνο αρκετά προγενέστερο» και για να κρατήσει τα προσχήματα πρόσθεσε: «Μένει να δούμε τα αποτελέσματα της προανάκρισης».

Στρατιώτης με ΠΑΟ (Πυροβόλο Ανευ Οπισθοδρομήσεως), σαν αυτά που λείπουν από τις αποθήκες του νησιού

Οταν, δε, το θέμα επανήλθε ανέφερε: «Το βασικό που ξέρουμε είναι ότι έγινε τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου, η παράδοση-παραλαβή και ελέγχθηκε το υλικό, οπότε βρέθηκε ότι υπάρχει απώλεια. […] Αρα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από τον Ιανουάριο του 2019 και μέχρι το καλοκαίρι του 2019, φαίνεται ότι είναι οι πιο πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να έχει υπάρξει αυτή η απώλεια του υλικού. Και μάλιστα, μάλλον δεν θα είναι μόνο μία φορά. Αλλά αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις και επιφυλάσσομαι για το αποτέλεσμα της προανάκρισης».

Λίγο αργότερα έκανε λόγο για «σταδιακή αφαίρεση» και όταν ρωτήθηκε εάν η αφαίρεση έχει σχέση με τρομοκρατία, ανέφερε: «Υπάρχουν πάρα πολλές εξηγήσεις που θα μπορούσε να δώσει κανείς. Δεν θα ήθελα να προτρέχω αυτή τη στιγμή. [...] Είναι θέματα σοβαρά και δεν θα ήθελα να κάνουμε οποιαδήποτε σπέκουλα πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Το ενδεχόμενο όμως της δράσης τρομοκρατικής ομάδας της χώρας μας έχει απομακρυνθεί πλέον. Αξιωματούχος μάλιστα της Αστυνομίας έλεγε χθες στην «Εφ.Συν.» πως ό,τι έγινε, έγινε εκ των έσω, αφού υπάρχουν συναγερμός, κάμερες και κωδικοί ασφαλείας. «Εγινε ανάμεσα στους ανθρώπους που είχαν τους κωδικούς και άλλαζαν τα pin.

Μπορεί επίσης να τα παραχώρησαν καλή τη πίστει σε έναν τρίτο, για να πάει εκείνος να ρίξει μια ματιά ή να φέρει κάτι. Με το υλικό όμως που υπήρχε στη συγκεκριμένη αποθήκη, εάν έμπαινε κάποια ομάδα δεν θα έπαιρνε τόσα λίγα. Γιατί στην ουσία δεν πήραν παρά έξι χειροβομβίδες και δυο ΠΑΟ (Πυροβόλα Ανευ Οπισθοδρομήσεως). Αν έμπαιναν μέλη ομάδας, θα έπαιρναν περισσότερα» είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε ότι οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής βοηθούν τις έρευνες του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου.

Πρωτόκολλα παραλαβής

Αποκαλυπτικές εξάλλου ήταν και οι δηλώσεις στην ιστοσελίδα «Law and Order» απόστρατου ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που είχε υπηρετήσει στην ΥΝΤΕΛ και με αυτές δικαίωσε εμμέσως τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής του κάθε είδους οπλισμού και δεν υπάρχει περίπτωση θεωρητικά να φύγει έστω και μία σφαίρα και να μην είναι καταγραμμένη. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί μέσα, σε αυτήν την αποθήκη, δεν μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε.

Μπαίνουν συγκεκριμένα άτομα και πάντα -ΠΑΝΤΑ- είναι παρών ο λεγόμενος ”πυράρχης”, ο οποίος είναι ανώτερος υπαξιωματικός του ΠΝ και υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη αποθήκη. Για να μπει κάποιος εκεί μέσα, εκτός από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που ελέγχουν τον χώρο, θα πρέπει να περάσει και τρεις διαφορετικές ”φάσεις εισόδου”, με διαφορετικούς κωδικούς. Επομένως είναι λογικά και πρακτικά αδύνατο η ”απώλεια οπλισμού” να έχει γίνει από… κλεφτρόνια που βρήκαν ανοιχτή πόρτα και μπήκαν».

Για αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι έρευνες εντοπίζονται γύρω από δέκα άτομα τα οποία είχαν τα τελευταία δύο χρόνια θέσεις ευθύνης στην ασφάλεια της αποθήκης, ενώ φέρεται να ενεπλάκησαν σε αυτές και αξιωματούχοι της ΕΥΠ προκειμένου να διερευνηθεί εάν ο οπλισμός διοχετεύτηκε στο εξωτερικό.

Αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι στην κυβερνητική προσπάθεια να αποτάξει από πάνω της το θέμα της Λέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Αλέξη Χαρίτση, όσο και διά στόματος του τομεάρχη Αμυνας Θοδωρή Δρίτσα, ζήτησε «υπευθυνότητα» και «πλήρεις απαντήσεις». «Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση από την πλευρά της κυβέρνησης» ήταν το σχόλιο του κ. Δρίτσα, ο οποίος στηλίτευσε την προσπάθεια του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου να βιαστεί να γνωμοδοτήσει για το θέμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα.

Στο πλευρό των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Αμυνας στη συνέχεια, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος, μιλώντας στον ρ/σ «News 247» επισήμανε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές» και ότι «απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί-αποθηκάριοι».

«Παρακολουθούμε με ανησυχία κυβερνητικά στελέχη να προσπαθούν να προσδώσουν πολιτικές διαστάσεις στην εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση απώλειας στρατιωτικού υλικού σε ναυτική μονάδα στη Λέρο», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Χαρίτσης και κάλεσε την κυβέρνηση «να συνδράμει τις στρατιωτικές και ανακριτικές αρχές στο έργο τους για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό του εν λόγω υλικού».

Δ. ΤΕΡΖ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνη απέναντι σε τρεις τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης
Οι Ευρωπαίοι εταίροι άφησαν ακάλυπτη τη φρεγάτα «Σπέτσαι» που διατάχθηκε να κάνει νηοψία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Irini» σε εμπορικό πλοίο ύποπτο για μεταφορά όπλων.
Μόνη απέναντι σε τρεις τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρίες για άτυπη καραντίνα σε στρατόπεδα
Φαντάροι από 64 μονάδες καταγγέλλουν «τα παράλογα και επικίνδυνα μέτρα του υπουργείου Αμυνας που μας φυλακίζει στα στρατόπεδα» • Για ειδικά μέτρα προστασίας κάνει λόγο το ΓΕΣ. Αναστάτωση ανάμεσα στους...
Διαμαρτυρίες για άτυπη καραντίνα σε στρατόπεδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεσυνομιλία της Προέδρου με γυναίκα ανθυπολοχαγό
Η τηλεσυνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τη διμοιρίτισσα του Λόχου Άμεσης Επέμβασης στις Καστανιές Έβρου, ανθυπολοχαγό Ελισάβετ Νιώτη, ήταν το στοιχείο που διαφοροποίησε την...
Τηλεσυνομιλία της Προέδρου με γυναίκα ανθυπολοχαγό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βολές με πραγματικά πυρά σε Εβρο και μικρονήσια
Εκπαιδευτικές βολές με πραγματικά πυρά με ελαφρύ οπλισμό σε επιτηρητικά φυλάκια τόσο της βόρειας όσο και της νότιας παρέβριας περιοχής αλλά και σε μικρά νησιά του Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν ώς χθες το απόγευμα...
Βολές με πραγματικά πυρά σε Εβρο και μικρονήσια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
Μια νέα απουσία, αυτή τη φορά του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα, από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του αρχηγού ΓΕΣ και το έμμεσο «καρφί» του απερχόμενου Γιώργου Καμπά, που ευχήθηκε στον διάδοχό του να...
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας