• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%

Ο κ. Αγγελος Μπίνης κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νυν υπέρ πάντων των Αρχών ο κ. Α. Μπίνης

 • A-
 • A+

Με τη θετική ψήφο μόνο της Ν.Δ. και το «παρών» όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ψηφίστηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Μπίνης ως επικεφαλής της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του νέου επιτελικού κράτους.

Παρά το πλούσιο βιογραφικό του κ. Μπίνη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι όχι μόνο επελέγη προσωπικά από τον πρωθυπουργό (για τη μεταβατική θητεία δύο χρόνων) αλλά και για το γεγονός ότι και η Γενική Αρχή Διαφάνειας υπάγεται στον πρωθυπουργό, δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες για το επίπεδο ανεξαρτησίας της.

Ο κ. Μπίνης πέρασε από το σύνολο σχεδόν των ελεγκτικών μηχανισμών ως ελεγκτής και επιθεωρητής μέχρι που επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ όπου υπηρέτησε μέχρι το 2015.

Από τότε και μέχρι σήμερα εργάστηκε ως σύμβουλος-αναλυτής σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ, στη Διεύθυνση Δημόσιας Διακυβέρνησης, Μονάδα Ακεραιότητας του Δημόσιου Τομέα.

Ο ίδιος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής μίλησε για τα σχέδιά του στο μέτωπο καταπολέμησης της διαφθοράς, για τους απαρχαιωμένους νόμους, για τη δυσλειτουργικότητα της «Διαύγειας», για τον τρόπο που πρέπει να οργανωθούν οι 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί που πλέον θα υπάγονται στον ίδιο και για την κακή φήμη της Ελλάδας ως πρωταθλήτριας της διαφθοράς.

Το προφίλ του ανθρώπου που επέλεξε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τη θέση του διοικητή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Χρησιμοποιώντας στην ομιλία του μεγάλο αριθμό εντυπωσιακών τεχνικών όρων στα αγγλικά στιγμάτισε τον τρόπο που αλληλοκαλύπτονται έως τώρα οι αρμοδιότητες των ελεγκτικών μηχανισμών ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία τους με ειδικά αναφορά στον καταργημένο πλέον θεσμό του ΓΕΔΔ και των υπαγόμενων εκεί επιθεωρητών, λέγοντας ότι, παρά την πρόσληψη 30 επιπλέον επιθεωρητών, δεν έγινε σοβαρό έργο.

Προφανώς διέλαθε της προσοχής του κ. Μπίνη –ο οποίος εργαζόταν στο εξωτερικό– ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια εκδόθηκε σειρά πορισμάτων σε μεγάλες υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος από τις υπηρεσίες του ΓΕΔΔ και από το Συντονιστικό Οργανο Επιθεωρητών, ασχέτως αν η σημερινή κυβέρνηση για δικούς της λόγους τα απαξίωνε.

Πολλές δε εξ αυτών ήδη βρίσκονται στα χέρια εισαγγελέων. Υποσχέθηκε ότι θα λογοδοτεί ανά τρίμηνο η Αρχή όχι μόνο στους βουλευτές αλλά και στους πολίτες προσθέτοντας ότι, αν δεν έκανε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση, τα πράγματα θα παρέμεναν βαλτωμένα και δεν θα γινόταν ποτέ η συγχώνευση.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε το πλούσιο έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στο θέμα ελέγχου του «πόθεν έσχες» με το ξεπέρασμα των εμποδίων, στους ελέγχους από το Ελεγκτικό Συνέδριο της Αυτοδιοίκησης και της Πολεοδομίας, αλλά και στη διαφάνεια των συμβάσεων έργων, χωρίς ίχνος υπόνοιας για αδιαφάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
Ο διοικητής με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοίνωσε ότι η ΕΑΔ έχει λάβει 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, 1 εκατ. από τα ΕΣΠΑ και 2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια του μηχανισμού στήριξης.
Το φόρουμ ακεραιότητας των αρίστων - Τι δεν μας είπε στο φόρουμ η ΕΑΔ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η προσχηματική κατάργηση Αρχών έγινε για να εκδιωχθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι
Η Μαρία Παπασπύρου δίνει τις δικές της απαντήσεις για τον καταξιωμένο θεσμό του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αποφάσισε να καταργήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η προσχηματική κατάργηση Αρχών έγινε για να εκδιωχθούν συγκεκριμένοι άνθρωποι
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος
Δεν είναι τίποτε άλλο από μία απόπειρα της κυβέρνησης να εξωθήσει σε παραίτηση τον πρόεδρο της Aνεξάρτητης Αρχής, όπως πριν από τρία χρόνια είχε αποπέμψει την προκάτοχό του.
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οφείλει να εξηγήσει πώς ενέκρινε επίδομα 22.600€ για απόσπαση υπαλλήλου της πέντε μήνες προτού πραγματοποιηθεί και γιατί απομάκρυνε από τη θέση του επιθεωρητή ο οποίος δικαιώθηκε στα...
Διαρκή τα ερωτήματα για την ΕΑΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κυβέρνηση παραπλανά τον ΟΟΣΑ
Mετά το ηχηρό χαστούκι του ΟΟΣΑ (έκθεση Μαρτίου) για τη μη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι «άριστοι» επέλεξαν να πουν ψέματα στον διεθνή οργανισμό προκειμένου να...
Η κυβέρνηση παραπλανά τον ΟΟΣΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τσεκούρι» σε Ευρωπαϊκή Οδηγία
«Τοίχο» συνάντησε στο υπουργικό συμβούλιο η νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. ● Σφοδρές αντιδράσεις των Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, Πικραμμένου και Κικίλια.
«Τσεκούρι» σε Ευρωπαϊκή Οδηγία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας