Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας έβαλε την περασμένη εβδομάδα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνέδεσε τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Σουρούτς και στην Αγκυρα με την επιδίωξη πυρήνων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα μέσα από δημιουργία κλίματος χάους και ανασφάλειας.
Ο διάδοχος (από τις 28 Αυγούστου 2014 έως τις 22 Μαΐου 2016) του Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΑΚΡ, Νταβούτογλου, ο οποίος έχει αποχωρήσει από το κόμμα και σχεδιάζει την ίδρυση νέου κόμματος απέναντι στον Ερντογάν, δήλωσε σε συνέδριο στην επαρχία του Σαγγάριου για το «ματωμένο καλοκαίρι» του 2015 πως: «Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν το κοινό... Ξέρεις γιατί; Οταν η τουρκική ιστορία γραφτεί στο μέλλον, η περίοδος μεταξύ 7 Ιουνίου και 1η Νοεμβρίου θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές».
Στις 7 Ιουνίου 2015 το AKP με ηγέτη τον Νταβούτογλου έχασε για πρώτη φορά την πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ το φιλοκουρδικό HDP κατάφερε να ξεπεράσει το θηριώδες όριο του 10% και πέρασε για πρώτη φορά στη Βουλή και μάλιστα ως ρυθμιστής των εξελίξεων. Η άρνηση του HDP να στηρίξει την υποψηφιότητα Ερντογάν για την προεδρία και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία έστρεψε τον Ερντογάν σε αναζήτηση συμμάχων στους ακραίους εθνικιστές του Μπαχτσελί και η στροφή αυτή επέφερε με ευθύνη του AKP το τέλος του ειρηνευτικού διαλόγου με τους Κούρδους.
Οι διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν σε εξέλιξη, όταν στις 20 Ιουλίου του 2015 έγινε η βομβιστική επίθεση στο Σουρούτς, με θύματα 33 Κούρδους ακτιβιστές που σχεδίαζαν αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κομπάνι της Συρίας, τη μαρτυρική κουρδική πόλη που είχε δεχτεί την ανελέητη επίθεση και πολιορκία από τις ορδές του «Ισλαμικού κράτους».
Στις 24 Αυγούστου ο Ερντογάν ανακοίνωσε την προκήρυξη νέων εκλογών για την 1η Νοεμβρίου και στις 10 Οκτωβρίου, λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, δύο βομβιστές αυτοκτονίας στοχοποίησαν μαζική συγκέντρωση κουρδικών και αριστερών οργανώσεων στην Αγκυρα. Ηταν η πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε τουρκικό έδαφος, με 103 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες. Το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας και πόλωσης που δημιουργήθηκε συνέβαλε στην εκλογική νίκη του AKP στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του AKP, στενός συνεργάτης του Ερντογάν και σημερινός αντίπαλός του, ισχυρίζεται πως αυτές οι εξελίξεις μεθοδεύτηκαν από σκοτεινά κέντρα, προφανώς εν αγνοία του. Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή και όπως σωστά τον καλεί η αντιπολίτευση, πρέπει να καταθέσει τα στοιχεία που έχει και να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα, κάτι που κανείς στην Τουρκία δεν ελπίζει ότι θα συμβεί, τουλάχιστον σε αυτή την πολιτική συγκυρία.
Οπως κανείς δεν ερεύνησε την καταγγελία τού τότε συμπροέδρου του HDP, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, που σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, ο οποίος μετά τη σφαγή στην Αγκυρα κατηγόρησε την κυβέρνηση Νταβούτογλου ότι «έχει αίμα στα χέρια της».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας