• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 26.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.3°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.4°C
  0 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 25.5°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.0°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.8°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%

Αριστερά: Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου -ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί σε 10 μήνες- Ιωσήφ Τσαλαγανίδης. Δεξιά: Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας. 

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μαξίμου διαλέγει και διορίζει

 • A-
 • A+
Συνοπτικά και χωρίς πολλές εξηγήσεις το Μαξίμου προχώρησε χθες -με τη σύμφωνη γνωμη όλων των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ- στην υλοποίηση της απόφασης για άμεση αντικατάσταση νόμιμα επιλεγμένων ηγεσιών στον Άρειο Πάγο, στη νεοσύστατη Αρχή Διαφάνειας (αντί του ΓΕΔΔ) και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα ασυμβίβαστα, οι θεσμοί, το Σύνταγμα και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες είναι δευτερεύουσες λεπτομέρειες για την κυβέρνηση της αξιοκρατίας.

Το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε τελικά χθες στον διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αλλά και των πρόωρων αντικαταστατών των νομίμως επιλεγέντων επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών. Το πρώτο βήμα επιλογής άλλων προσώπων στις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είχε ήδη γίνει με την προεκλογική βεβαιότητα του νέου πρωθυπουργού για το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν επρόκειτο να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα με την επιλογή Ειρ. Καλού (ως προέδρου) και Δ. Κοκοτίνη (ως εισαγγελέως)

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισαν να θέσουν εκτός και τον εισαγγελέα Χ. Βουρλιώτη, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους από όλα σχεδόν τα κόμματα στη διάσκεψη των προέδρων που πραγματοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη (4ος στην επετηρίδα) ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Βασίλειο Πλιώτα ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο πρώτος προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου το 2018, ενώ ο δεύτερος προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2012. Οπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ιστολόγια, οι παραπάνω επιλογές θα επαναφέρουν την ηρεμία στις τάξεις των δικαστικών, χωρίς ωστόσο να προκύπτει το πώς και το γιατί η ηρεμία αυτή είχε διαρραγεί με τις προηγούμενες επιλογές εξίσου άξιων δικαστικών. Το τιμόνι του Αρείου Πάγου εν τέλει δεν πέρασε στα χέρια γυναικών, ενώ η Ν.Δ. μάλλον συνέχισε τη γνωστή παράδοση στα κριτήρια διορισμού. Οι δύο δικαστικοί έχουν παίξει ρόλο στη γνωστή υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Από τα βιογραφικά των δύο προκύπτει ότι δεν έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, διαθέτουν πτυχίο της Νομικής, ενώ ο κ. Τσαλαγανίδης γνωρίζει μία ξένη γλώσσα. Ο Β. Πλιώτας κατάγεται από «γαλάζια» οικογένεια της Τρίπολης, ενώ ο πολύ πρόωρα εκλιπών αδελφός του υπήρξε στέλεχος της Ν.Δ. (πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αρκαδίας). Ο Ιωσ. Τσαλαγανίδης, σύμφωνα με τους συναδέλφους του, είναι βαθιά θρησκευόμενος, ενώ πρόκειται να αποχωρήσει -λόγω συνταξιοδότησης- σε 10 μήνες.

Αμέσως μετά την επιλογή του υπουργικού συμβουλίου οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δήλωσαν:

Ιωσ. Τσαλαγανίδης: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της δικαιοσύνης».

Β. Πλιώτας: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Από το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Ο ορισμός στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Βασιλείου Πλιώτα, δύο προσωπικοτήτων του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία, θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο ως μια νέα αφετηρία για μια συνολική αναβάθμιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποια είναι η αντίληψή της για τον θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού” δικαστικών προσώπων.

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης».

Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

«Απόρρητες» επιστολές Ε. Καλού και Δ. Κοκοτίνη

Στο μεταξύ κι ενώ το άρωμα γυναίκας... ξεθύμανε με τις χθεσινές επιλογές της κυβέρνησης, οι δύο επιλεγμένες από τις Διασκέψεις των Προέδρων της Βουλής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ειρ. Καλού και Δ. Κοκοτίνη, οι οποίες και απείχαν από την αντίστοιχη ακρόαση στη διάσκεψη, είχαν αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής επιστολές στις οποίες εξηγούσαν τους λόγους της μη προσέλευσής τους. Ο κ. Τασούλας προχώρησε στην ανάγνωση των επιστολών κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ωστόσο δεν θέλησε να τις διαβιβάσει στους αντιπροέδρους βουλευτές. Εχει σημασία όμως να τονιστεί εδώ ότι πάγια οι επιστολές που απευθύνονται στον πρόεδρο της Βουλής δεν αποτελούν ένα είδος ιδιωτικής αλληλογραφίας και απευθύνονται πρωτίστως στο αξίωμά του ως εκπροσώπου όλων των βουλευτών. Αποτελεί κατά συνέπεια τουλάχιστον σαφές θεσμικό ατόπημα ενός τόσο έμπειρου κοινοβουλευτικού το να αποκρύπτει τελικά από τα μέλη της Βουλής, με αστήρικτα επιχειρήματα, επιστολές που σαφώς απευθύνονται δι’ αυτού σε ολόκληρο το Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της επιλεγμένης για την προεδρία του Αρείου Πάγου (με ευρεία πλειοψηφία) από την προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων Ειρήνης Καλού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη διάσκεψη εφόσον είχε ήδη γνωμοδοτήσει με απόλυτα νόμιμο και συνταγματικό τρόπο η προηγούμενη Διάσκεψη των Προέδρων τον περασμένο Ιούνιο. Το μόνο που απέμενε τότε ήταν η υπογραφή και η έκδοση του προεδρικού διατάγματος από τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, το οποίο δεν εκδόθηκε κατά παράλειψη και χωρίς καμία απολύτως νομική αιτιολογία, σύμφωνα με την Ειρ. Καλού. Το γεγονός αυτό το χαρακτηρίζει πρωτόγνωρο για τα δικαστικά χρονικά ενώ, πέρα από το πλήγμα που δέχτηκε η ίδια προσωπικά, θεωρεί ότι η πράξη αυτή προσέβαλε θεσμικά και την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Στη δική της επιστολή η Δ. Κοκοτίνη (είχε επιλεγεί για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου), σύμφωνα με πληροφορίες, εξηγεί ότι δεν παρέστη στη διάσκεψη δεδομένου ότι χωρίς καμία αιτιολογία επαναλαμβάνεται μια διαδικασία που ήδη είχε τελειώσει. Δεν της κοινοποιήθηκε απολύτως καμία αιτιολογία, καμία πράξη που να της γνωστοποιεί τους λόγους παράλειψής της. Μια τέτοια παράλειψη θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για πρόδηλους λόγους αντισυνταγματικότητας και όχι σκοπιμότητας που θεωρείται εντελώς αδιανόητη. Προφανώς ο όρος σκοπιμότητα αναφέρεται στους άγνωστους και συνεπώς αδιαφανείς λόγους ματαίωσης της προηγούμενης διαδικασίας.

Και οι δύο ανώτατες δικαστικές λειτουργοί ήταν ψηλά στην επετηρίδα, με πλούσια βιογραφικά, ενώ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού στο δικαστικό σώμα. Μετά την επιλογή τους και τις απειλές τής τότε αντιπολίτευσης της Ν.Δ. περί ακύρωσης και μη υπογραφής του Π.Δ. ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος είχε εκτιμήσει ως μεγάλη ευκαιρία, για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία, τη συναινετική πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα κόμμα η διαδικασία την οποία και χαρακτήρισε αναμφισβήτητα αξιόπιστη. Η Ν.Δ. όμως μετά και την απόλυτη αυτοδυναμία που κατέκτησε στις εκλογές είχε άλλα σχέδια τα οποία και έθεσε σε εφαρμογή με τη σύμφωνη, όπως προέκυψε, γνώμη του ΠτΔ. Τελικά αντί της προσπάθειας για στοιχειώδη συναίνεση η κυβέρνηση τοποθέτησε και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου εκείνους του δικαστικούς που με βάση τη διαδρομή τους κρίνει προφανώς ότι βρίσκονται πλησιέστερα στις θέσεις της.

Αυτό που μέλλει να αποδειχτεί είναι το πώς θα κινηθούν οι επικεφαλής και πώς θα αποδείξουν την πλήρη αποχή τους από πολιτικές σκοπιμότητες. Οσο για την ηρεμία στις τάξεις των δικαστικών είναι κάτι που επίσης θα κριθεί. Δύσκολα όμως μπορεί κανείς να δεχτεί ότι όλες οι εκπαραθυρώσεις, οι εμβόλιμες προσθήκες και οι εν γένει επιλογές της κυβέρνησης σε πρόσωπα προοιωνίζονται μια ανέφελη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις πορεία της πολύπαθης Δικαιοσύνης.

Αντί του ΓΕΔΔ η Αρχή Διαφάνειας

Επικεφαλής του καταργημένου πλέον θεσμού του ΓΕΔΔ και του νέου θεσμού Ενιαία Αρχή Διαφάνειας η κυβέρνηση τοποθέτησε τον Αγγελο Μπίνη (από τον δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο), «ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία στα θέματα της καταπολέμησης της διαφθοράς», σύμφωνα με το βιογραφικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μαξίμου. «Είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Bristol (Η.Β.).

Υπηρέτησε αρχικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, τον Μάρτιο του 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου υπηρέτησε μέχρι και τον Αύγουστο του 2015. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 εργάζεται, κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, ως σύμβουλος-αναλυτής σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον ΟΟΣΑ».

Το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε μελέτες και δημοσιεύσεις, γνωρίζει πολλές ξένες γλώσσες και είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και της Ελληνικής Ενωσης Πιστοποιημένων Ερευνητών της Απάτης.

Οι... ανυπόμονοι διορισμοί

Τέλος, όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η κυβέρνηση προχώρησε και στην αναμενόμενη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε αντικατάσταση των προσώπων που οδήγησε σε έκπτωση από τις θέσεις τους με μοναδικό επιχείρημα ότι βρίσκονται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ (!) και χωρίς καμία άλλη αιτιολογία. Εξάλλου για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ψήφισε εκ των υστέρων τα ασυμβίβαστα ειδικά και μόνο για τη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή επιλέγοντας να εκθέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης που είχε δηλώσει ότι θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια για όλες τις Αρχές. Η ανυπομονησία του Μαξίμου να απαλλαγεί κυρίως από τη Β. Θάνου αλλά και τα άλλα μέλη της Επιτροπής ήταν τόσο μεγάλη που δεν είχε το στοιχειώδες πολιτικό τακτ να περιμένει την εκδίκαση της προσφυγής τους στο ΣτΕ.

Εκτός από τον καθηγητή Ι. Λιανό ορίστηκαν μέλη της Επιτροπής η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία Ιωαννίδου και η Μαρία-Ιωάννα Ράντου (κόρη του αντιπροέδρου του ΣτΕ). Στα πλούσια βιογραφικά των νέων μελών στηρίχτηκε η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποδείξει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσηλωμένος στις αρχές της αξιοκρατίας της δημόσιας διοίκησης». Μόνο που η εκπαραθύρωση των μη αρεστών μελών και της προέδρου προφανώς δεν σχετίζεται με τα εξίσου πλούσια βιογραφικά τους, ενώ τα ασυμβίβαστα προφανώς ισχύουν μονομερώς, μια και ένας νομικός που προσέφερε σε παρελθόντα χρόνο τις υπηρεσίες του σε κάποιον υπουργό ή πρωθυπουργό είναι περισσότερο ασυμβίβαστος από τις στενές συγγένειες πρώτου βαθμού με δικαστές του ΣτΕ που καλούνται να κρίνουν όχι μόνο την προσφυγή αλλά και μελλοντικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η δε πράξη της αυτοεξαίρεσης όταν και αν γίνεται είναι περισσότερο τυπική, μια και οι ανώτατοι δικαστικοί του ΣτΕ αυτονόητα επηρεάζουν μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους. Μόνο ειρωνικά και άκρως προσβλητικά για τους διωχθέντες ηχεί, τέλος, η διαπίστωση της ίδιας της κυβέρνησης ότι «τα πρόσωπα που επέλεξε αποδεικνύουν την επιλογή της για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση αλλά και την αναβάθμισή της».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές
Ερώτηση προς τον Νίκο Παρασκευόπουλο κατέθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο με τρομοκράτες και το υπουργείο για χάραξη πολιτικής μετά από διαπραγματεύσεις μαζί τους. «Οι...
Ν. Μπακογιάννη: Όχι διάλογος στις φυλακές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Folli Follie: Η έκθεση της PWC διαψεύδει τις επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης
Το στήσιμο μιας ακόμα παρελκυστικής εκστρατείας. Ο συντάκτης της έκθεσης υπογραμμίζει πως δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς.
Folli Follie: Η έκθεση της PWC διαψεύδει τις επιλεκτικές διαρροές της κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
Δεν έχουν τελειωμό οι «άριστοι» του επιτελικού κράτους του Κ. Μητσοτάκη που έχουν βεβαρημένο παρελθόν & εξαιρετικά σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη.
Τάσος Φιλιππάκος: άλλη μία περίπτωση γαλάζιας «αριστείας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης
Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού”...
ΣΥΡΙΖΑ: Κίνδυνος διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης
ΒΟΥΛΗ
Οι προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου προκρίνονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά κατήγγειλε «πολιτικοποίηση» της διαδικασίας...
Οι προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας