• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 25.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.2°C / 26.1°C
  4 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 28.0°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  46%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.0°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 23.9°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 26.0°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 25.0°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.0°C
  2 BF
  37%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  26%
Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ

 • A-
 • A+
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προστατεύει τις ενότητες των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία, χωρίς μέριμνα για τον περιβάλλοντα χώρο και το υπέρμετρο ύψος των έξι κατασκευών.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ομόφωνη απόφαση το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε χθες την τροποποίηση του όρου 16 της προηγούμενης υπουργικής απόφασης (16/5/19), όπως είχε ζητήσει με αίτηση θεραπείας η Ελληνικό Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων (ΚΣΝΜ) σύμφωνα με την οποία πρέπει να κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές) οι οποίες αφορούν μόνο τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, και όχι το σύνολο των κατασκευών.

Πρόκειται για τρεις ενότητες κτιρίων, τα μόνα που διασώθηκαν σε όλη την έκταση (περίπου 6.000 τ.μ.), αφού ακόμα και το ιστορικό κτίριο του δυτικού αερολιμένα ή οι εγκαταστάσεις του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου θα κατεδαφιστούν:

■ Πρόκειται για το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών γνωστό ως Σααρίνεν (πήρε το όνομά του από τον διάσημο Φινλανδό αρχιτέκτονα) που χαρακτηρίστηκε νεότερο μνημείο (2006) λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του. Περιμετρικά θα έχει ζώνη προστασίας 100 μ. με κάτοψη εμβαδού 6 στρέμματα και όλο μαζί θα φτάνει τα 77 στρέμματα. Εκεί προβλέπεται εκτεταμένος χώρος πρασίνου και χώρος στάθμευσης εντός της ζώνης προστασίας, ο οποίος εγκρίθηκε με το σκεπτικό ότι είναι υπόγειος και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου. Το κτίριο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς σκοπούς.

■ Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας (χαρακτηρίστηκαν το 2009), καθώς αποτελούν ειδικές κατασκευές, για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας. Με βάση το ΦΕΚ της κήρυξης, η ζώνη προστασίας περιμετρικά είναι 15 στρέμματα και η κάτοψη μαζί με τα υπόστεγα φτάνει τα 120 στρέμματα. Εκεί θα φιλοξενηθεί το Ιστορικό Μουσείο της Αεροπορίας.

■ Η Παγόδα ή το αγγλικό υπόστεγο χαρακτηρίστηκε νεότερο (2016) διότι αποτελεί μοναδικό κτίσμα αυτής της κατασκευής για τον ελληνικό χώρο. Η Παγόδα χωροθετείται εντός του αρχαιολογικού χώρου Χασάνι, εντάσσεται σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο «πανταχόθεν ελεύθερο» όπως ειπώθηκε και είναι πλήρως προστατευμένη λόγω του αρχαιολογικού χώρου. Η Παγόδα θα φιλοξενεί αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές εκθέσεις και σύγχρονης τέχνης. Ενώ υπάρχει πρόταση να στεγάσει την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων μαζί με τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον χώρο.

Προβλέπεται επίσης να διατηρηθούν ως έχουν οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης -λόγω της μεγάλης τσιμεντοποίησης άνω των 30 μέτρων- οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις αναψυχής.

Οπως είπε ο γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Γιώργος Διδασκάλου, το υπουργείο Πολιτισμού συνολικά θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού Πόλου.

Αρμοδιότητα

Στη συνεδρία -το θέμα είχε ξαναπεράσει- τα μέλη του ΚΣΝΜ δεν τα απασχόλησε το ύψος των έξι υψηλών κτιρίων, 140-200 μέτρα, που θα ανεγερθούν. Οπως εξήγησε η νομική σύμβουλος, «με βάση τον Νόμο 1305 και την απόφαση του ΣτΕ δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα να κρίνουμε για τον περιβάλλοντα χώρο ή τη σχέση με την Ακρόπολη. Μπορούμε να έχουμε λόγο μόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα νεότερα μνημεία».

Ωστόσο σε πρόσφατο άρθρο της η πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟΑ και πρώην πρόεδρος του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη σημείωνε επ' αυτού: «Το ερώτημα επομένως είναι εύλογο, καθώς το ΣτΕ στην υπ’ αρ. 1305/2016 απόφαση της Ολομελείας του, σε κάθε περίπτωση, δεν απέρριψε το προσβληθέν Π.Δ., με το περιεχόμενο του οποίου εναρμονίζονται και οι όροι που έθεσε το ΚΑΣ και συνακολούθως η υπουργική απόφαση που τελικά ενσωμάτωσε σε μεγάλο βαθμό η ΚΥΑ. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι ο ρόλος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε διττό θετικό αποτέλεσμα: την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και των αρχαίων και νεότερων μνημείων αλλά και την εξασφάλιση της νομιμότητας της προτεινόμενης επένδυσης του Ελληνικού».

Η Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έθετε το ερώτημα: «Μήπως επιχειρείται μια απόπειρα παραπλάνησης περί του σκεπτικού της απόφασης, προκειμένου να επανεισαχθεί το θέμα στα Συμβούλια κατά παραγγελία των παραπονούμενων; Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ χειρότερο από την τροποποίηση μιας ΚΥΑ, ακόμη κι αν αφορά την "εμβληματικότερη επένδυση"» και υπενθύμιζε ότι το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο, γι' αυτό, όπως έλεγε η προηγούμενη Υ.Α., «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών».

Μετά και τη χθεσινή απόφαση του ΚΣΝΜ -προηγήθηκε την Τετάρτη του ΚΑΣ- η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ –με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο– έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας. Το υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα
Δεν συζητήθηκαν οι μελέτες για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και κυρίως όσες αφορούν τα υψηλά κτίρια, όμως αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα κρατήσει τον έλεγχο στις όψεις των...
«Καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα κορυφαία Συμβούλια από το μηδέν η ΚΥΑ για το Ελληνικό
Για το Ελληνικό μίλησε χθες και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ετοιμάζεται να φέρει την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προς εξέταση στα κορυφαία Συμβούλια, δηλαδή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό...
Στα κορυφαία Συμβούλια από το μηδέν η ΚΥΑ για το Ελληνικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην ίδια παγίδα
Στο ίδιο σφάλμα που είχε υποπέσει το 2015 ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος υπέπεσε η βουλευτής της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, αμφισβητώντας με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο την επιστημονική κατάρτιση της γ.γ. του...
Στην ίδια παγίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολύσεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ!
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων καταγγέλλει ότι οι λόγοι της απόλυσης είναι «εκδικητικοί» καθώς αφορούν 7 από τους 35 εργαζομένους που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.
Απολύσεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τη διάδοχη κατάσταση
Ο κλοιός της παραίτησης γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός γύρω από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μένει να δούμε πότε θα ανακοινωθεί, αν γίνει δηλαδή σήμερα-αύριο ή τις επόμενες μέρες.
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τη διάδοχη κατάσταση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αναβάθμιση του Ν. Γιατρομανωλάκη
Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας το υπουργείο Πολιτισμού ευτύχησε να έχει, για πρώτη φορά, γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού. Τον Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, που από χθες αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Σύγχρονου...
Η αναβάθμιση του Ν. Γιατρομανωλάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας