Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημιουργούν τετελεσμένο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 Ο 44χρονος καθηγητής Ιωάννης Λιανός προτείνεται για νέος πρόεδρος

EUROKINISSI/ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημιουργούν τετελεσμένο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση σπεύδει να διορίσει τέσσερα νέα μέλη πριν από τις 30 Αυγούστου, οπότε θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ η αίτηση που έχουν υποβάλει οι κυρίες Θάνου και Νάκου.

Η ανακοίνωση των ονομάτων των εκλεκτών της κυβέρνησης που θα στελεχώσουν τη... μισή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «είναι αδιανόητη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της επιλογής νέων μελών, η οποία συνιστά ευθεία και απροκάλυπτη παρέμβαση σε δικαστικά εκκρεμή υπόθεση».

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα, και ειδικότερα στις 30 του μήνα, θα συζητηθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει οι κ. Θάνου και Νάκου, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής μέχρι πρόσφατα.

Το γεγονός ότι η αίτηση θα συζητηθεί τόσο σύντομα εξηγεί και την απόφαση του προεδρεύοντος του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπροέδρου Μιχάλη Πικραμένου, να απορρίψει την αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει τα δύο πρώην μέλη της Επιτροπής. Αυτό βέβαια πέρασε στα ψιλά αρκετών ΜΜΕ που άρχισαν να... πανηγυρίζουν θεωρώντας ότι η απόφαση του κ. Πικραμένου τελειώνει την υπόθεση πριν καν αυτή αρχίσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ. Θάνου και Νάκου έχουν υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστήριο και αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσής τους από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ολα αυτά ουδόλως φαίνεται να απασχολούν την κυβέρνηση. Ετσι, ενώ η υπόθεση των προηγούμενων μελών εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε χθες μιλώντας στον ANT 1 να ανακοινώσει ότι την Τρίτη συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής προκειμένου να εξετάσει τους υποψηφίους που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ την Πέμπτη θα αποφασίσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο.

Την επόμενη μέρα -Παρασκευή- συνεδριάζει το ΣτΕ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δεν περιμένει να δει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά προχωρά στο δικό της σχέδιο. Αν μη τι άλλο, αυτό σημαίνει ότι επιχειρεί να προλάβει μια τυχόν αρνητική γι’ αυτήν εξέλιξη και να δημιουργήσει τετελεσμένο.

Τα νέα μέλη

Ποια είναι όμως τα νέα μέλη που προτείνει η κυβέρνηση για τις 4 κενές θέσεις; Για τη θέση του προέδρου τον Ιωάννη Λιανό, για τη θέση της αντιπροέδρου την Καλλιόπη Μπενετάτου -η οποία υπήρξε στενή συνεργάτις του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Κυριτσάκη- και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής, τη Μαρία Ιωαννίδου και τη Μαρία-Ιωάννα Ράντου.

-Ο Ιωάννης Λιανός είναι καθηγητής Δικαίου του Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), διευθύνων στο Κέντρο Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του UCL, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Δικαίου του Ανταγωνισμού και Οικονομικών Jevons του UCL και συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου.

-Η Καλλιόπη Μπενετάτου είναι πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

-Η Μαρία Ιωαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συνέχισε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Αστικό Δίκαιο. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τίτλους Magister Juris (MJur), Master of Philosophy (MPhil) και διδακτορικό τίτλο στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Εχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού στην ΑΣΟEΕ και στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας.

-Η Μαρία-Ιωάννα Ράντου είναι ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζικής Ενωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διετέλεσε συνεργάτις της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας Bird & Bird στις Βρυξέλλες, στους τομείς του Δικαίου του Ανταγωνισμού και της Ε.Ε.

Αντιδράσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προαναφέραμε, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βιασύνη και θεσμικό ατόπημα», καλώντας την να μην προχωρήσει σ’ αυτήν την επιλογή. Σημείωνε, δε, πως «την καλούμε (σ.σ. την κυβέρνηση) να συμμετάσχει στον διάλογο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εντός των ημερών κατάθεση πρότασης τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής για την ενίσχυση της διαφάνειας στην επιλογή των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σκοπός της πρότασης είναι να εναρμονιστεί ο Κανονισμός της Βουλής με τον ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, η επιλογή των μελών της εν λόγω ανεξάρτητης Αρχής να γίνεται με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως ισχύει για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Αρχές.

Η Ν.Δ. έχει την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί την πίστη της στην ανεξαρτησία των Αρχών».

Η απάντηση των κυβερνητικών πηγών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση το επίδικο ζήτημα, το γεγονός δηλαδή ότι μεθοδεύεται ο ορισμός των νέων μελών πριν από την απόφαση του ΣτΕ, αντιθέτως ήταν αόριστη και τυπική. «Για τους πολίτες που γνωρίζουν τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, συνιστά ένδειξη αμετροέπειας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να μέμφεται την κυβέρνηση της Ν.Δ. για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες είναι υπεράνω οποιασδήποτε αμφισβήτησης και εγγυώνται την αναβάθμιση και ακεραιότητα της επιτροπής, αποκαθίσταται η αμεροληψία της Αρχής που είχε πληγεί βάναυσα», ανέφεραν οι πηγές της Ν.Δ.

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ζητεί η κ. Θάνου

Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ζητά με ανακοίνωσή της η έκπτωση πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιθυμεί να τους ενημερώσει για την εσπευσμένη διαδικασία ορισμού νέας διοίκησης στην Επιτροπή που προωθεί η κυβέρνηση πριν αποφανθεί σχετικά το ΣτΕ.

«Διερωτώμεθα κατά πόσο είναι συμβατό για μια δημοκρατική κυβέρνηση κράτους δικαίου, λίγες μέρες πριν από την κρίση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, να σπεύδει ο αρμόδιος υπουργός να διορίσει εντός των επόμενων ημερών νέο πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προφανώς για να προλάβει και να προκαταλάβει την απόφαση του δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Είναι τουλάχιστον άκομψο να αποφασίσουν επί της αίτησης οι συνάδελφοι του κ. Ράντου, γνωρίζοντας πως αν δικαιώσουν την αίτηση των κ. Θάνου και Νάκου, κρίνουν και τη θέση της κόρης του αντιπροέδρου του ΣτΕ.
Σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου
Δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους οι κυβερνητικοί κύκλοι για την οριστική απόφαση του ΣτΕ μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής των 4 μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ωστόσο η ουσία της υπόθεσης θα κριθεί...
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το δεύτερο «όχι» στη Θάνου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πόρτα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον Αθ. Ράντο
Απόφαση προσωρινής ανατροπής στον διορισμό του ως γενικού εισαγγελέα μετά από προσφυγή της Βρετανίδας κατόχου της θέσης, που επικαλείται αδικαιολόγητη παρέμβαση στην ανεξαρτησία του Δικαστηρίου.
«Πόρτα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στον Αθ. Ράντο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Και «ψέμα» και «διπλός εμπαιγμός» και «κλοπή»
Οπως ήταν αναμενόμενο, τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα αναδρομικά, τα ποσά και τους δικαιούχους προκάλεσαν την αντίδραση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Και «ψέμα» και «διπλός εμπαιγμός» και «κλοπή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οσο θα στριμώχνονται, τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται για τους πολίτες, τη δημοκρατία και τoυς θεσμούς»
Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας στην «Εφ.Συν.», δίνει τη δική της εκδοχή για την υπόθεση με το ηχητικό ντοκουμέντο και καλεί τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τα πάντα.
«Οσο θα στριμώχνονται, τόσο πιο επικίνδυνοι θα γίνονται για τους πολίτες, τη δημοκρατία και τoυς θεσμούς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δικαστικά πραξικοπήματα»
Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και τις διώξεις σε δικαστές που «τόλμησαν να ερευνήσουν τα σκάνδαλά τους».
«Δικαστικά πραξικοπήματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας