Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «μπαλάκι» στο ΣτΕ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «μπαλάκι» στο ΣτΕ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

  • A-
  • A+
Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα μπορεί να εκδοθεί η απόφαση για την αίτηση προσωρινής διαταγής της Βασιλικής Θάνου με την οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η πράξη έκπτωσής της από την προεδρία ● Τα προφίλ των νέων στελεχών που σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση στην Επιτροπή ● Νέα ερώτηση Παπαδημούλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να δώσει απαντήσεις στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με την αντικατάσταση των μισών μελών της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα να αποφανθεί για την αίτηση προσωρινής διαταγής της Βασιλικής Θάνου, με την οποία ζητά να μην εφαρμοστεί η διαπιστωτική πράξη με την οποία εξέπεσε τους αξιώματός της από την προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της ιστοσελίδας Documento ανέφερε πως «ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα, πριν ακόμη λάβει το υπόμνημα της κας Θάνου αλλά και τις αιτιάσεις του Δημοσίου». Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει αφορά την αίτηση αναστολής και η διαδικασία έγινε έτσι για ευνόητους λόγους, μιας και η υπόθεση έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου.

Συζήτηση 6 Δεκεμβρίου

Σημειώνεται επίσης πως η βασική συζήτηση προσδιορίστηκε από την πρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τις 6 Δεκεμβρίου. Τότε η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα συζητήσει την κύρια αίτηση ακύρωσης των διαπιστωτικών πράξεων.

Χθες δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σημείωνε πως τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Μάλιστα ανέφερε πως τα πρόσωπα αυτά «έχουν βαριά βιογραφικά και ειδίκευση, δεν έχουν κομματικές ταυτότητες και το βασικό κριτήριο για την επιλογή τους είναι ότι είναι οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις». Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως για τη θέση του προέδρου της επιτροπής προορίζεται «καταξιωμένος Ελληνας καθηγητής στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξειδίκευση στον ανταγωνισμό, ενώ τα υπόλοιπα, «εγχώρια» μέλη έχουν επίσης ειδίκευση και εμπειρία στον τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τόσο η κ. Θάνου όσο και η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος κ. Νάκου κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας διά του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, καθηγητή Πάνου Λαζαράτου. Οι δύο γυναίκες επικαλούνται σειρά παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο και για φωτογραφική ρύθμιση της κυβέρνησης με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις της προέδρου και της αντιπροέδρου της επιτροπής.

Νέα ερώτηση

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επανήλθε στο θέμα, καταθέτοντας νέα ερώτηση στην Κομισιόν στην οποία σημειώνει πως «αρκετά μέλη Επιτροπών Ανταγωνισμού σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων. Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική εντός της Ε.Ε., που δεν φαίνεται να επηρεάζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία των Αρχών». Ταυτόχρονα θέτει το ερώτημα αν «η ρήτρα αναδρομικότητας, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, είναι συμβατή, σύμφωνα με την Επιτροπή, με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-288/12 (παρ. 54-55 και 61)».

Σε ό,τι αφορά μέλη επιτροπών που είχαν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών και κυβερνήσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά του προέδρου Andreas Mundt στη Γερμανία, της προέδρου Isabelle DeSilva στη Γαλλία αλλά και των Giovanni Pitruzsella και Filippo Arena, προέδρου και γενικού γραμματέα αντίστοιχα, στην Ιταλία. Με βάση το γεγονός λοιπόν ότι πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική εντός της Ε.Ε., που δεν φαίνεται να επηρεάζει την ανεξαρτησία των Αρχών, ο Δ. Παπαδημούλης ρωτά την Επιτροπή εάν η ρήτρα αναδρομικότητας, που επιβλήθηκε στην ΕΕΑ πριν από λίγες μέρες από την κυβέρνηση, είναι συμβατή με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς και πότε -σε συνέχεια της πρόσφατης απάντησης της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσει την κατάσταση σχετικά με τη ρύθμιση για την ΕΕΑ- εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της συμβατότητας της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης, στην περίπτωση της Ελλάδας, με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη σχετική Οδηγία 1/2019, με δεδομένο ότι η σχετική εμπλοκή προκαλεί κινδύνους καθυστέρησης ή και παραγραφής στην εξέταση κρίσιμων φακέλων παραβίασης των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν απαντά στην «Εφ.Συν.»

Δεν μας έκανε σοφότερους η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε ερώτημα του ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες, Κώστα Μοσχονά. Εν ολίγοις η Επιτροπή απάντησε πως «βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και ότι εξετάζει τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας» που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Στην ίδια απάντηση αναφέρεται πως η «Κομισόν υποστηρίζει θερμά την ανεξαρτησία των εθνικών επιτροπών ανταγωνισμού» και πως «συνεργάζεται στενά με τα κράτη-μέλη και είναι έτοιμη να τους παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη».

 

ΒΟΥΛΗ
Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου
Σκάνδαλο Novartis: Οι αυξημένες τιμολογήσεις σε τέσσερα ακριβά σκευάσματα της εταιρείας που έφεραν σημαντική επιβάρυνση στα ταμεία του Δημοσίου, όπως περιγράφονται στον φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Ζημιά εκατομμυρίων την εποχή Λοβέρδου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η αποπληρωμή είχε δρομολογηθεί
Με δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ είναι μια θετική κίνηση, η οποία όμως είχε απόλυτα...
Η αποπληρωμή είχε δρομολογηθεί
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τα πρωτογενή πλεονάσματα, όμως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να... αγνοεί τις θέσεις του Ευκλείδη...
Αντιπαράθεση επί πλεονασμάτων μετά τη ΔΕΘ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Τσίπρα
Βαριές κατηγορίες κατά του τέως πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Στέλιος Πέτσας ύστερα από τη διήμερη παρουσία του πρώτου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το νήμα των επιθέσεων πήραν στη συνέχεια το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ.
Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Απολογισμός, ανασύνταξη και αντεπίθεση
Δυναμική αντιπολίτευση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα δεσμεύτηκε να ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τριήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ, αξιοποιώντας την πρόσφατη κυβερνητική εμπειρία ως επιπλέον ωριμότητα.
Απολογισμός, ανασύνταξη και αντεπίθεση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο e-σύμβουλος με το παπιγιόν
Ποιος είναι ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες, o τεχνοκράτης-πολιτικός που θα παρέχει (αμισθί) τις υπηρεσίες του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ως πρόεδρος της Εσθονίας είχε αποκαλέσει Έλληνες, Ιταλούς και Ούγγρους...
Ο e-σύμβουλος με το παπιγιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας