Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα ΥΠ.ΟΙΚ. -ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας

Κόντρα ΥΠ.ΟΙΚ. -ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

  • A-
  • A+

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά για την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδα του Δημοσίου στο πρώτο επτάμηνο της χρονιάς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το θέμα αυτό εξέδωσε δύο ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και ισάριθμες το υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε μία ημέρα (Κυριακή).

Η δεύτερη ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Ξεκινώντας από την τελευταία ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αδυνατεί να αποδεχθεί αυτό που ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει: ότι χρέωσε την ελληνική οικονομία και κοινωνία με τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ κόστος. Οι πολίτες όμως το βίωσαν και αποφάσισαν να απαλλάξουν τη χώρα από την Κυβέρνησή του».

Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος, το ΥΠ.ΟΙΚ. σημείωσε ότι «αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στο δικό του πλανήτη… Να είναι βέβαιος ότι εμείς θα τον καλούμε συνεχώς να «προσγειωθεί» και να συμμετέχει σε συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με ειλικρίνεια και δημιουργική διάθεση».

Η δεύτερη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αδυνατεί να αποδεχθεί αυτό που ολόκληρος ο πλανήτης αναγνωρίζει: ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσωσε την ελληνική οικονομία από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την χρεοκοπία στην οποία την είχαν οδηγήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ» επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών για τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

«Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη Ν.Δ., η Ν.Δ. έχει αποφασίσει: τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΥΠ.ΟΙΚ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι οι πολίτες βίωσαν την οικονομική πραγματικότητα επί ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό «πρόσφατα, με την ψήφο τους, επέφεραν πολιτική αλλαγή», όπως και ότι η κυβέρνηση «με το ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιό της το οποίο άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται, θα επιτύχει υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

Το γραφείο Τύπου του ΥΠ.ΟΙΚ. σημείωσε πως η Κουμουνδούρου με την ανακοίνωσή της «επιβεβαιώνει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν τα πάει καλά με τη σωστή ανάγνωση των αριθμών και ότι συνεχίζει να κυριεύεται από αυταπάτες.

  • »Ως προς την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα Ιουνίου – δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – σημείωσαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 290 εκατ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου – δηλαδή επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – σημείωσαν αύξηση έναντι του στόχου κατά 206 εκατ. ευρώ. 
  • Ως προς την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την οικονομία με οικονομική μεγέθυνση 0,8%, την επέστρεψε στην ύφεση το 2015 και το 2016, και έκτοτε η οικονομία σέρνεται, με το ρυθμό ανάπτυξης να βρίσκεται στο 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2019, πολύ χαμηλότερα από τους στόχους.
  • Ως προς την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, η ανταγωνιστικότητα συρρικνώθηκε, το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παρέμειναν υψηλές, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελέστηκε και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, που επιβλήθηκαν το 2015, εξακολουθούν να υφίστανται».

Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Της ανακοίνωσης του ΥΠ.ΟΙΚ. είχε προηγηθεί το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν «επιβεβαιώνουν τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την οριστική έξοδο της χώρας από την εποχή της κρίσης» 

Η Κουμουνδούρου επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας ότι η «προπαγάνδα καταρρέει με πάταγο». «Είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι η προπαγάνδα της ΝΔ και του αρχηγού της, Κυρ. Μητσοτάκη, για τους "άχρηστους και ανίκανους" καταρρέει με πάταγο. Τη διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα. 

»Ό,τι και να υποστηρίζει η ΝΔ, η αλήθεια δεν αλλάζει: το παλιό πολιτικό σύστημα -η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους πολίτες στην ανασφάλεια και τη λιτότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα σε μια νέα περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών» κατέληγε η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία του προϋπολογισμού μας δικαιώνουν
Θέση για τα στοιχεία του προϋπολογισμού και την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα παίρνει η Κουμουνδούρου ασκώντας, παράλληλα, σκληρή κριτική στην στάση που κράτησε η Νέα Δμηοκρατία πριν και μετά...
ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία του προϋπολογισμού μας δικαιώνουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 1,7 δισ. ευρώ το πλεόνασμα λόγω αύξησης των εσόδων
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,779 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το επτάμηνο εφέτος, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών εσόδων, τα οποία ανήλθαν σε 28,6 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 2,15 δισ. ή 8,1%...
Στο 1,7 δισ. ευρώ το πλεόνασμα λόγω αύξησης των εσόδων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η συζήτηση στη Βουλή, το μυαλό στο... Παρίσι
Με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απούσα στο Παρίσι και το βλέμμα όλων στις συνομιλίες με την τρόικα ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015.
Η συζήτηση στη Βουλή, το μυαλό στο... Παρίσι
ΒΟΥΛΗ
Τσίπρας: Προϋπολογισμός πολιτικής απάτης από τη Ν.Δ. 
Για κυβερνητικές απάτες που γίνονται ολοένα και πιο φανερές έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και μίλησε για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας».
Τσίπρας: Προϋπολογισμός πολιτικής απάτης από τη Ν.Δ. 
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Περαιτέρω επιβάρυνση των πολλών στον προϋπολογισμό του 2020»
ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής εστιάζουν την κριτική τους στο ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων εισοδημάτων.
«Περαιτέρω επιβάρυνση των πολλών στον προϋπολογισμό του 2020»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για «δικαίωση» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, «αναιμική η ανάπτυξη» λέει το ΥΠ.ΟΙΚ.
Πολιτικές κόντρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Για «δικαίωση» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, «αναιμική η ανάπτυξη» λέει το ΥΠ.ΟΙΚ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας