Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΕΡΤ γίνεται... αντικειμενική!

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Ζούλας, που αναλαμβάνει πρόεδρος της ΕΡΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΡΤ γίνεται... αντικειμενική!

  • A-
  • A+
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατηγορούσε την κρατική τηλεόραση επί ΣΥΡΙΖΑ για κομματισμό, τοποθέτησε πρόεδρο στην ΕΡΤ τον μέχρι χθες διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Ζούλα.

Το έργο της δημιουργίας μιας ακομμάτιστης, πολυφωνικής και ανεξάρτητης ΕΡΤ αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ο μέχρι χθες διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Ζούλας, και ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της κυβέρνησης, η οποία επιβεβαίωσε τα ονόματα που είχαν ακουστεί εδώ και μέρες, «εν όψει της διαδικασίας επιλογής της νέας διοίκησης στην ΕΡΤ Α.Ε., η κυβέρνηση ανακοινώνει τους υποψηφίους που θα προτείνει για την ηγεσία του Δ.Σ.: Συγκεκριμένα για τη θέση του προέδρου προτείνεται ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο μηχανικός ανάπτυξης τηλεοπτικών μέσων, Γιώργος Γαμπρίτσος».

Το γεγονός βέβαια ότι για τη θέση του προέδρου προτείνεται ένα πρόσωπο που μέχρι χθες ήταν επιτελικό στέλεχος της Ν.Δ. δημιουργεί μάλλον αρνητικούς συνειρμούς ως προς το σκέλος της αντικειμενικότητας, της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας, αξίες που υπερασπιζόταν έντονα η κυβέρνηση όταν βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα υπενθυμίσουμε δύο περιστατικά που συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο.

-Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση κήρυξε εμπάργκο στην ΕΡΤ και απαγόρευσε στα στελέχη της να πηγαίνουν σε εκπομπές της, ενώ είχε ζητήσει να μη γίνεται καμία αναφορά από τη δημόσια τηλεόραση στις δραστηριότητες του κόμματος. Για την απόφασή της αυτή είχε ενημερώσει με σχετική επιστολή τόσο την ΕΡΤ όσο και το ΕΣΡ, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «καθημερινό εξευτελισμό» της δημόσιας τηλεόρασης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την τελευταία προειδοποίηση προς τη διοίκηση και τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.

Τέλος, καλούσε τη διοίκηση της ΕΡΤ να πράξει τα δέοντα ώστε να διασφαλίσει όσα επιτάσσει το Σύνταγμα για την αποστολή της, θυμίζοντας παράλληλα ότι «τη δημόσια τηλεόραση την πληρώνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες». Στην ανακοίνωση μάλιστα έκανε λόγο και για «γκαουλάιτερ του ΣΥΡΙΖΑ» που νομίζουν ότι μπορεί να λένε τα πάντα, «χωρίς συνέπειες». Αφορμή για όλα αυτά είχε σταθεί ένα σχόλιο του δημοσιογράφου Σωτήρη Καψώχα σε εκπομπή στο οποίο είχε πει ότι ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, νόμιζε ότι άκουγε τον θεωρητικό του φασισμού Σέρτζιο Πανούντσιο.

Το εμπάργκο

Τον Φεβρουάριο η Ν.Δ. αποφάσισε να άρει το εμπάργκο στην ΕΡΤ και λίγους μήνες αργότερα, ειδικότερα τον Απρίλιο, εξέδωσε νέα σκληρή ανακοίνωση εις βάρος της. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε ένα ρεπορτάζ που περιλάμβανε δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου και κατηγορούσε την ΕΡΤ για «διαστρέβλωση» των όσων είχε πει ο βουλευτής. «Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο.

Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Ελληνες», ανέφερε η ανακοίνωση - την οποία είχε εκδώσει το γραφείο Τύπου, άρα ο κ. Ζούλας.

Ο κ. Ζούλας, λοιπόν, προερχόμενος από τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς και με μια ενδιάμεση στάση στο Μαξίμου (διευθυντής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού θα κληθεί να κάνει πράξη την αντίληψη της κυβέρνησης περί «αντικειμενικής» ενημέρωσης. Και εννοείται πως θα κριθεί γι’ αυτό. Από την άλλη, ο κ. Γαμπρίτσος επιστρέφει στην ΕΡΤ έπειτα από 9 χρόνια, καθώς για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε αυτήν, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Το κράτος είμαι εγώ (και οι φίλοι μου)» ήταν ο τίτλος σχετικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η σημερινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον μέχρι χτες διευθυντή του γραφείου Τύπου του, επιβεβαιώνει την ουσία του περίφημου «επιτελικού κράτους»: το κράτος στην υπηρεσία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά.

Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να εκπλήξει κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης αρχικά προχώρησε στην υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της ΕΡΤ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σήμερα προχώρησε στο επόμενο βήμα. Ο διορισμός του κ. Ζούλα καταλύει κάθε δυνατότητα αντικειμενικής ενημέρωσης, ενώ παραπέμπει σε αυταρχικές αντιλήψεις για τον ευθύ έλεγχο της δημόσιας συχνότητας από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει αυτή την πρωτοφανή και αντιδεοντολογική μεθόδευση. Παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των μόνιμων συκοφαντών της ΕΡΤ που αίφνης ανακαλύπτουν στον διορισμό του κυρίου Ζούλα μια ‘‘νέα αρχή’’. Κυρίως όμως καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τους πολίτες που απαιτούν αντικειμενική ενημέρωση από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να αντιδράσουν».

Ανέστειλε το twitter του

Ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ χρησιμοποιούσε συχνά το twitter. Μέσω αυτού είχε πει ένα «εύγε» στον Ηλία Κασιδιάρη της Χ.Α. για ανάρτησή του, ενώ παράλληλα σε άλλο tweet είχε γράψει πως θα «τραβούσε την κοτσίδα» της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Επειδή είναι πιθανόν να βρίσκονταν και άλλου τέτοιου είδους αναρτήσεις, χθες βράδυ είδαμε ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός του στο twitter ήταν «ανεσταλμένος» και άνοιξε καινούργιο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαίνεται ο πόλεμος για τη Χρυσή Αυγή
Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που έδειχνε τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά υπό τον κεντρικό τίτλο «Δεν είναι αθώοι» και το οποίο παρέπεμπε στο σύνθημα που αφορούσε τους νεοναζιστές και υιοθετήθηκε από...
Μαίνεται ο πόλεμος για τη Χρυσή Αυγή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δικαιολογίες με κοντά ποδάρια
Τις δικές του εξηγήσεις -μέσω facebook και όχι twitter αυτή τη φορά- έδωσε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, χθες, για σειρά παλαιότερων tweets που φέρουν το όνομά του και τα οποία προκάλεσαν πληθώρα...
Δικαιολογίες με κοντά ποδάρια
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη
Την απόφαση να αναλάβει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το Μαξίμου.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Πρόβα νυφικού» ο Κ. Μητσοτάκης
Να λοιπόν που με πρόσχημα τον τρόπο μετάδοσης των δελτίων της δημόσιας τηλεόρασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει το όραμά του για το... μέλλον της ΕΡΤ! Αν έχει Αλαφούζο, Μαρινάκη, Βαρδινογιάννη και τα...
«Πρόβα νυφικού» ο Κ. Μητσοτάκης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Φίμωση και πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη
Τα ραγδαία αυξανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας στην ενημέρωση με κυβερνητικό «δάκτυλο» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το πιο πρόσφατο κρούσμα, αυτό της παραίτησης της Δήμητρας Κρουστάλλη από «Το Βήμα».
ΣΥΡΙΖΑ: Φίμωση και πογκρόμ κατά δημοσιογράφων με εντολή Μητσοτάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον κεντρώο, ενοχλείται όταν τον παρομοιάζουν με τον Ορμπαν»
Καθώς η κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνει ανοιχτά μέτωπα σε πληθώρα θεσμικών και πολιτικών εκτροπών, συνομιλήσαμε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, με έμφαση κυρίως στον τομέα της...
«Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον κεντρώο, ενοχλείται όταν τον παρομοιάζουν με τον Ορμπαν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας