Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας μήνας... φαγούρας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας μήνας... φαγούρας

  • A-
  • A+
Με το καλημέρα… καληνύχτα για εργαζόμενους, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές, ατομικές ελευθερίες. Μέσα σε έναν μήνα από την ορκωμοσία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεθόδευσε και νομιμοποίησε αρκετές νεοφιλελεύθερες αλλαγές προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Απόλυτα συνεπής στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που πρεσβεύει και στο είδος των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που θέλει να επιφέρει, εμφανίζεται η κυβέρνηση, ένα μήνα μετά την ορκωμοσία της. Εφερε τρία νομοσχέδια στη Βουλή, τα οποία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, φορολογικά-οικονομικά θέματα, το επιτελικό κράτος, το άσυλο, τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, ενώ το κερασάκι στην... τούρτα το άφησε για το τέλος.

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής με χαρακτήρα ταξικό εις βάρος των εργαζομένων και προς όφελος της περίφημης «μεσαίας» τάξης που στην ουσία είναι το πρόσχημα, καθώς είναι εμφανές ότι εκείνοι που εξυπηρετούνται δεν είναι άλλοι από την επιχειρηματική ελίτ και τον ΣΕΒ.

Ας κάνουμε μια αναδρομή στον τελευταίο μήνα και ας δούμε και πάλι τι μεθόδευσε και νομιμοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ας δούμε δηλαδή για ποιους λόγους η πλειονότητα των ΜΜΕ που βρίσκεται στο πλευρό της πανηγυρίζει, με διθυραμβικά σχόλια, χαρακτηρίζοντάς την «σαρωτική» -με την καλή κατ’ αυτούς έννοια- και, το κυριότερο, «χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού».

1Η κυβέρνηση έκανε αισθητή την παρουσία της με το «καλημέρα», όταν αποφάσισε να μεταφέρει βασικές αρμοδιότητες που υπάγονταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Ειδικότερα, μεταφέρθηκαν η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση παρέδωσε τον έλεγχο του σωφρονισμού στην καταστολή.

Οι ανεξάρτητες Αρχές

2Κατάργησε ή υποβάθμισε όλες τις ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές (ΣΕΥΥΠ, ΣΕΠΕ κ.ά.) δημιουργώντας μια νέα Αρχή Διαφάνειας κατά τα πρότυπα του... Χονγκ Κονγκ και της Αυστραλίας, όπως διαφημίστηκε. Η κυβέρνηση, που δεν είχε καμία... ρεβανσιστική διάθεση, έπαυσε ουσιαστικά όλους τους επικεφαλής των Αρχών αυτών, με το πρόσχημα του νέου επιτελικού κράτους. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις υποθέσεις που διαχειρίζονταν αυτές οι Αρχές.

Το ίδιο έγινε και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την αντικατάσταση της προέδρου και των μισών μελών της. Η σχετική ομιλία του Αδώνιδος Γεωργιάδη στη Βουλή ήταν μνημείο ρεβανσιστικού λόγου.

3Αλλαξε τα φώτα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον «Κλεισθένη», ακυρώνοντας ουσιαστικά έναν νόμο με τον οποίο εκλέχτηκαν πρόσφατα οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -οι οποίοι δεν έχουν αναλάβει καν τις θέσεις τους- με πρόσχημα την... «κυβερνησιμότητα».

4Με τη βοήθεια της Ελληνικής Λύσης -και μόνο- κατάργησε το πανεπιστημιακό άσυλο με πρόσχημα την παραβατικότητα σε συγκεκριμένα δημόσια πανεπιστήμια. Δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο αλλά και η γενικότερη ιδεολογία της Ν.Δ. αποδεικνύουν ότι ο στόχος είναι άλλος και αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την παράλληλη υποβάθμιση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

5Εβγαλε στους δρόμους και ειδικά στο κέντρο της πόλης -αλλά και στο μετρό- πάνοπλους αστυνομικούς για να αποδείξει το δόγμα που υπηρετεί: «νόμος και τάξη». Εδωσε έτσι, εντελώς αναίτια, την εικόνα στους τουρίστες που έχουν κατακλύσει αυτή την περίοδο την Αθήνα ότι απειλούνται, την ώρα που η ελληνική πρωτεύουσα είναι γνωστή για το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο ασφαλείς προορισμού στον κόσμο.

6Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της «ασφάλειας», δημιούργησε θέση «συμβούλου εθνικής ασφαλείας» και ταυτόχρονα έκανε διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έναν άνθρωπο για την καταλληλότητα του οποίου υπήρξαν σοβαρές και βάσιμες ενστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ένοχη σιωπή (περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο δισέλιδο).

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Ταυτόχρονα διατήρησε το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη -το οποίο είχε καταγγείλει στο παρελθόν- προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και από φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο έγινε και με την τοποθέτηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας, που πριν από ένα χρόνο ζητούσε η Ν.Δ. το κεφάλι του στο πιάτο, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι.

7Εφερε τελευταία στιγμή προς ψήφιση επαίσχυντες τροπολογίες που αλλάζουν άρδην το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις εις βάρος των εργαζομένων, με κυριολεκτικά απαράδεκτα επιχειρήματα. Χαρακτηριστικό, αυτό που αναγραφόταν σε άτυπη ενημέρωση προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα: Το γεγονός ότι η αιτιολόγηση απόλυσης ενός υπαλλήλου αποτελεί αφορμή «στιγματισμού» του και δεν θα μπορεί στη συνέχεια να βρει δουλειά.

Η κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα κατάφερε κάτι που άλλες κυβερνήσεις θα ήθελαν μήνες, ίσως και χρόνια, να το καταφέρουν. Να σηκώνεται σύσσωμη η αντιπολίτευση και να αποχωρεί από την αίθουσα, καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει πλέον από το φθινόπωρο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαίνεται ο πόλεμος για τη Χρυσή Αυγή
Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που έδειχνε τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη Σαμαρά υπό τον κεντρικό τίτλο «Δεν είναι αθώοι» και το οποίο παρέπεμπε στο σύνθημα που αφορούσε τους νεοναζιστές και υιοθετήθηκε από...
Μαίνεται ο πόλεμος για τη Χρυσή Αυγή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ως «Ελληνας πολίτης» ξέχασε τους πολίτες
Η χθεσινή μέρα ήταν συγκλονιστική από πολλές απόψεις. Οχι μόνο επειδή έξω από το Εφετείο βρέθηκε σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, ούτε επειδή οι αρχηγοί των κομμάτων προέβησαν στις απαιτούμενες -λόγω της μέρας...
Ως «Ελληνας πολίτης» ξέχασε τους πολίτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία
Μεταθέτει η κυβέρνηση την κύρωση των συμφωνιών με τη Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας ● Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ονομαστική ψηφοφορία για να αποκαλυφθεί η προεκλογική εξαπάτηση από τη Ν.Δ.
Τρέμει τις «γαλάζιες» διαρροές στην ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τύμπανα πολέμου για τα εργασιακά
Κλειστά χαρτιά επέλεξε να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την πολιτική που θα ακολουθήσει στα εργασιακά, αφού δεν θέλησε να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση, μέχρι, όπως προανήγγειλε, να τεθεί από την...
Τύμπανα πολέμου για τα εργασιακά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Μόρια είναι παρελθόν»
Η εγκατάλειψη των προσφύγων και η μετατροπή των χώρων φιλοξενίας σε καμπ -φυλακές είχε οδυνηρά αποτελέσματα με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρώπη να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το αποκαΐδια της...
«Η Μόρια είναι παρελθόν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας