Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μέχρι να εφαρμοστεί υποχρεωτικά, εμείς την παραβιάζουμε»

«Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2021 η ελληνική έννομος τάξη έχει την άδεια και το περιθώριο να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία. Εως τότε καλό είναι να την επικαλείται κάποιος, αλλά δεν μας δεσμεύει σε απολύτως τίποτα», σημείωσε ο Αδ. Γεωργιάδης

Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μέχρι να εφαρμοστεί υποχρεωτικά, εμείς την παραβιάζουμε»

  • A-
  • A+
Η οδηγία απαγορεύει ρητά αναδρομική ισχύ διατάξεων και υποχρεώνει το κάθε κράτος να σέβεται σε κάθε περίπτωση τη λήξη της θητείας των μελών των Επιτροπών Ανταγωνισμού με μεταβατικές διατάξεις ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Αρχής και να εμποδίζονται οι πολιτικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν έχει... λήξει η προθεσμία ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία.

Η πρωτοφανής σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς (όχι στα φιλικά του ΜΜΕ) αλλά εντός της Βουλής τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη στην αρμόδια επιτροπή που συζήτησε χθες το επείγον νομοσχέδιο, το οποίο εκτός άλλων, μείζονος σημασίας διατάξεων, προβλέπει την εκδίωξη όχι μόνο της προέδρου αλλά και μελών όπως και διοικητικών στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής «Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού», είναι το χαρακτηριστικό δείγμα γραφής για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στους ίδιους επιθετικούς τόνους κινήθηκε και ο Κ. Τζαβάρας και ειδικά στον τρόπο αντιμετώπισης της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Ο ίδιος επιχειρώντας να δικαιολογηθεί για το επιθετικό ύφος του απέναντι στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είπε σχεδόν αυθόρμητα ότι κατανοεί τη Β. Θάνου η οποία ήρθε στην επιτροπή της Βουλής προκειμένου «να υπερασπιστεί τον εαυτό της»!

Η Βασιλική Θάνου σημείωσε ότι η αναδρομική ισχύς της διάταξης «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή»

Με δύο λόγια, τόσο ο κ. Τζαβάρας όσο φυσικά και ο Αδωνις Γεωργιάδης απέδειξαν με σαφήνεια το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού περίπου ως κατηγορούμενη και πάντως απολύτως στοχοποιημένη. Κι αυτό ενώ σε καμία φάση της θητείας της προέδρου της Αρχής δεν διατυπώθηκε -όπως τόνισε και η ίδια- η παραμικρή κατηγορία σε βάρος της ούτε και σε βάρος της Επιτροπής από οποιονδήποτε καταγγέλλοντα ή καταγγελλόμενο, του οποίου η υπόθεση διερευνήθηκε ή διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επιλέγεται από την κυβέρνηση και καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έβαλε κομματική ταμπέλα. Η τροπολογία είναι φωτογραφική και υπάρχει μια προσωπική εμπάθεια», τόνισε η Βασιλική Θάνου

Αιφνιδιασμός

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός το οποίο και σχολίασε η Β. Θάνου ότι, ενώ για όλες τις άλλες Αρχές τις οποίες αφορούν διατάξεις του νομοσχεδίου ζητήθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς η συνεργασία και η άποψή τους (π.χ. Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων), η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την οποία μάλιστα με ρητή διάταξη ο νόμος προβλέπει ότι για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί η Αρχή, παρέμεινε στο σκοτάδι μέχρι την αιφνιδιαστική μεταμεσονύκτια προσθήκη της διάταξης.

Προφανώς ο αιφνιδιασμός, όπως υπαινίχθηκε και η πρόεδρος της Επιτροπής, δεν μπορεί να είναι άσχετος με το γεγονός ότι ήδη υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται την κοινοτική οδηγία οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο να εγκρίνει την εκ προοιμίου καταστρατήγησή της. Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, όπως τόνισε και η Β. Θάνου, απορρέει από την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης «που ορίζει σαφώς ότι για τον σκοπό της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας των Ανεξάρτητων Αρχών, πρέπει για τον διορισμό των μελών τους να ισχύει ο εκ των προτέρων νόμος μέχρι τη λήξη της θητείας τους».

Το βασικότερο κυβερνητικό επιχείρημα για το άρθρο 101 που καταργεί την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ότι η κοινοτική οδηγία έχει χρονικό περιθώριο έως ότου υιοθετηθεί από την Ελλάδα.

Η οδηγία απαγορεύει ρητά αναδρομική ισχύ διατάξεων και υποχρεώνει το κάθε κράτος να σέβεται σε κάθε περίπτωση τη λήξη της θητείας των μελών των Επιτροπών Ανταγωνισμού με μεταβατικές διατάξεις ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Αρχής και να εμποδίζονται οι πολιτικές παρεμβάσεις. Εν γνώσει δηλαδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα παραβιαστεί η κοινοτική οδηγία, παρά το γεγονός ότι το Ενωσιακό Δίκαιο υπερέχει του εθνικού δικαίου κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε., προκειμένου να αποπεμφθούν από την Επιτροπή όσοι δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να καταστεί προσωρινά ανίκανη η Επιτροπή Ανταγωνισμού να εκδώσει αποφάσεις.

Σημειωτέων σε τρεις ημέρες από χθες, σύμφωνα με τη Β. Θάνου, επρόκειτο να εκδοθεί το πόρισμα για το μονοπωλιακό πρακτορείο «Αργος» και το κρίσιμο ζήτημα της ελεύθερης και απρόσκοπτης διανομής του Τύπου. Η νέα κυβέρνηση δεν προσπαθεί να κρατήσει καν τα στοιχειώδη προσχήματα μπροστά στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει ντόπια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το πρακτορείο «Αργος»

Οπως παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης, «τώρα, μην πέφτουμε από τον ουρανό. Εδώ, το ζήτημα με την κυρία Θάνου και η επίταση που μπαίνει από, θέλω να πιστεύω, ένα κομμάτι της Ν.Δ., έχει να κάνει με μια απόφαση που έβγαλε, πριν από λίγο καιρό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η οποία δεν έβγαινε τρία χρόνια. Η απόφαση έχει να κάνει με το πρακτορείο διανομής “Αργος” του κ. Μαρινάκη. Εδώ είναι το θέμα. Αυτό είναι το ζουμί της ιστορίας». Γεγονός πάντως είναι ότι αμέσως μετά την επιθετική τοποθέτηση του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη αναρτήθηκε το σύνολο της δικής του και μόνο ομιλίας σε ιστολόγια εκείνων που κατέχουν το «Αργος».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου ξεκινώντας την τοποθέτησή της επισήμανε το γεγονός ότι η νομοθετική διάταξη 101 παραβιάζει το Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο και προφανώς την πρόσφατη κοινοτική οδηγία: «Το άρ. 101 αντίκειται στο Σύνταγμα διότι προσβάλλει την ανεξαρτησία και τη συνέχεια της Ανεξάρτητης Αρχής» και η αναδρομική ισχύς της διάταξης «δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Στη συνέχεια εξήγησε το πώς είναι απολύτως φωτογραφική για το πρόσωπό της αλλά και για τα άλλα μέλη της Επιτροπής η διάταξη να παύονται από μέλη όσοι στο πρόσφατο παρελθόν (5 έτη) έχουν υπηρετήσει σε πρωθυπουργικά ή υπουργικά γραφεία. Ομόφωνα, όπως είπε, τα μέλη της Επιτροπής σημειώνουν και στην ανακοίνωσή τους ότι πρόκειται για «καθαρά φωτογραφικό, ατομικό νόμο» και εκφράζουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι αμφισβητούνται η αμεροληψία και η ακεραιότητά τους σημειώνοντας: «Είναι ιδιαίτερα προσβλητική και δυσφημιστική για τα πρόσωπά μας και εκφράζουμε προς τούτο την έντονη ενόχλησή μας».

Επισήμανε ότι τις διατάξεις περί ασυμβίβαστου και ορίων ηλικίας των μελών της Επιτροπής το 2016 η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τις έθεσε φυσικά σε ισχύ πριν λήξει η θητεία όσων δεν πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις του νόμου, ενώ παρόμοια διάταξη που αφορά τον διορισμό των γενικών γραμματέων απέσυρε προ ημερών ο κ. Γεραπετρίτης γνωρίζοντας ως καθηγητής το Συνταγματικό Δίκαιο.

Ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι ούτε ήταν ούτε είναι μέλος κάποιου κόμματος, ότι στη σαραντάχρονη δικαστική της πορεία ποτέ δεν κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε παρέκβαση στο δικαστικό της έργο και ότι το κάθε της αξίωμα το έλαβε απολύτως νόμιμα. Μίλησε ακόμα για τις σοβαρές υποθέσεις που διερευνά τώρα η Επιτροπή και για τις μεγάλες καθυστερήσεις του παρελθόντος που έφτασαν να εκδίδονται αποφάσεις ακόμα και ύστερα από 24 χρόνια. Τόνισε τον κίνδυνο ακόμα και παραγραφής υποθέσεων αν γίνει δεκτή η ρύθμιση.

Ακραίοι τόνοι

Με προσβλητικό ύφος ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι ήταν παράνομος ο διορισμός της διότι έγινε από τη Βουλή με απόφαση της πλειοψηφίας. «Είχατε ειδική σχέση με τον αρχηγό σας, του παρείχατε υπηρεσίες και μάλιστα αμισθί ως προϊσταμένη στο γραφείο πρωθυπουργού [...] Αναφέρομαι σε αυτόν τον μεγάλο σοφό τον Μαρσέλ Μος ο οποίος είχε πει ότι το δώρο είναι μια πρωτόγονη μορφή συναλλαγής, γιατί το δώρο μέσα του έχει και εμπεριέχει μια υποχρέωση, την υποχρέωση της ανταπόδοσής του».

Απαντώντας διαμαρτυρόμενη για το επιθετικό ύφος η κυρία Θάνου υπενθύμισε ότι εξελέγη νόμιμα από όσα κόμματα της Βουλής συμφωνούσαν και συμπλήρωσε: «Διερωτώμαι δικαιολογημένα γιατί αυτά που προσάπτετε για τον δικό μου διορισμό δεν τα είπατε το 2013 για την ανανέωση της θητείας του προηγούμενου προέδρου, ενώ ήσασταν πάλι κυβέρνηση».

Ακολούθησε σε ακραίους τόνους η τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη: «Ακουσα να γίνεται αναφορά από την κυρία πρόεδρο στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Ποια είναι όμως η προθεσμία ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία; Είναι η 4η Φεβρουαρίου του 2021. Μέχρι τότε η ελληνική έννομος τάξη έχει την άδεια και το περιθώριο να την ενσωματώσει. Εως τότε καλό είναι να την επικαλείται κάποιος, αλλά δεν μας δεσμεύει σε απολύτως τίποτα». Ο υπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση με την οδηγία.

Παρά ταύτα το πνεύμα της οδηγίας είναι λιτό, κανένα ίχνος πολιτικής επιρροής. Αυτή είναι η διάταξή μας και απόδειξη ότι νυν σύμβουλος υπουργού της Ν.Δ. θα χάσει τη θέση του λόγω αυτού του ασυμβιβάστου. Ο αυτοπεριορισμός που κάνει ο Κ. Μητσοτάκης είναι επαινετέος και δίνει το καλό παράδειγμα με την τροπολογία». Ο Αδ. Γεωργιάδης στη συνέχεια, υποστηρίζοντας το ασυμβίβαστο και τη «νόμιμη» αναδρομικότητα, παρατήρησε ότι το 2016 ο σύζυγος της Ν. Κεραμέως ήταν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ δεν γνώριζε ότι θα παντρευτεί στη συνέχεια τη βουλευτή της Ν.Δ. Φυσικά ο συγκεκριμένος όμως δεν παραιτήθηκε όταν παντρεύτηκε αλλά έφυγε κανονικά στη λήξη της θητείας του.

«Εσείς που μας κουνάτε το δάχτυλο ποινικοποιήσατε και τις μελλοντικές σχέσεις των ανθρώπων. Αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να το κάνει σε όλο τον πλανήτη και έχετε τα μούτρα και μιλάτε. Ολα γυρνάνε στο Σύμπαν πίσω προσωπικά σε σένα [κουνάει στο σημείο εκείνο το δάχτυλο στον Νίκο Παππά] που διόρισες τη διευθύντρια του γραφείου σου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εντάξει, τη νομική σου σύμβουλο, και σήμερα φωνάζεις γιατί φεύγει. Λογικό είναι να φωνάζεις - κι εγώ θα φώναζα. Δεν ντρέπεστε, ίχνος τσίπας δεν έχετε;

Μόνο για λόγους Ιστορίας κι εγώ δεν θέλω να υποτιμήσω την κυρία Θάνου, αλλά ουδείς αναντικατάστατος για να γίνεται τόση φασαρία [...] Δεν κατάλαβα με ποιο ηθικό δικαίωμα μιλάτε. Για να τιμήσετε τη διαδρομή σας, κ. Θάνου -εγώ την τιμώ-, φτάσατε στη θέση προέδρου του Αρείου Πάγου με επιλογή Τσίπρα, γίνατε πρωθυπουργός προφανώς με επιλογή Τσίπρα, όμως κάνατε όλη αυτή τη διαδρομή, τιμήστε την. Δεν θα ταυτίσουμε την κυρία Θάνου με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ίδια ταυτίστηκε με τη χειρότερη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό είναι δικό της θέμα. Εκπλήσσομαι που είχατε το θράσος να διορίζετε στην Αρχή τη μισή σας Κεντρική Επιτροπή (;) και αντί να κρύβεστε, να το υπερασπίζεστε».

Απαντώντας η Β. Θάνου υπενθύμισε στον υπουργό ότι «ο εκάστοτε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα. Αρα, λοιπόν, έτσι κολλάμε μια ταμπέλα κομματικού σε όλους τους προηγούμενους και σε όλους τους επόμενους προέδρους; Οχι, φυσικά. Ποτέ, καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έβαλε κομματική ταμπέλα σε οποιονδήποτε πρόεδρο επελέγετο από εκείνη. Αρα λοιπόν, να γιατί λέω ότι είναι φωτογραφική η διάταξη και υπάρχει μια προσωπική εμπάθεια».

Γ. Μυλωνάκης

Ο σημερινός γ.γ. της Βουλής Γ. Μυλωνάκης είχε διοριστεί το 2008 από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη -σε νεοσύστατη θέση- ως διευθυντής του Γραφείου Προέδρου

«Υπηρέτης δύο αφεντάδων» ο κ. Γ. Μυλωνάκης

Λάβροι εμφανίστηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. για την προηγούμενη θέση αλλά και τη σχέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως ξέχασαν ή μάλλον υποβάθμισαν το γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Κυριτσάκης είχε διορίσει το 2008 τον σημερινό γ.γ. της Βουλής Γ. Μυλωνάκη -σε νεοσύστατη μάλιστα θέση- ως διευθυντή του Γραφείου Προέδρου.

Συγκεκριμένα λοιπόν ο Γεώργιος Μυλωνάκης το 2006 αποσπάστηκε στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία και καταργήθηκε το 2008. Επί προεδρίας Ν. Ζησιμόπουλου μετατάχθηκε ως μόνιμος υπάλληλος (κατηγορίας Π.Ε.) στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το 2009 μόλις ανέλαβε πρόεδρος της Αρχής ο Δ. Κυριτσάκης, ο Γ. Μυλωνάκης ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της Επιτροπής. Το 2012, με ειδική τροποποίηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεσπίστηκε νέα οργανική θέση προϊσταμένου Γραμματείας Προέδρου & Εισηγητών, ο οποίος διοριζόταν με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής τη στιγμή που όλοι οι άλλοι προϊστάμενοι Δ/νσεων και Τμημάτων διορίζονται με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής.

Ο Γ. Μυλωνάκης αμέσως προήχθη από τον τότε πρόεδρο Δ. Κυριτσάκη και κατέλαβε τη νεοσύστατη θέση. Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής «διέθεσε» τον Γ. Μυλωνάκη, με παράλληλη άσκηση καθηκόντων, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και οι δύο θέσεις ήταν ασφαλώς αμειβόμενες. Από το 2016 ο Γ. Μυλωνάκης αποσπάστηκε στο κόμμα της Ν.Δ. και ειδικότερα στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένοντας και στο μισθολόγιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σήμερα, και εφόσον έχει ήδη διοριστεί γενικός γραμματέας της Βουλής, διατηρεί προς το παρόν και τη θέση του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κατά συνέπεια φαίνεται πλέον καθαρά ότι η αρχή της αξιοκρατίας εξαντλείται στην απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει ωμά στην Επιτροπή με στόχο να απομακρυνθούν όλα εκείνα τα μέλη και φυσικά η πρόεδρος όχι γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά απλά διότι δεν ανήκουν στη στενή «γαλάζια» οικογένεια.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αθέμιτες πρακτικές του κυρίου υπουργού
Τη στιγμή που εκκρεμεί η προσφυγή της Βασιλικής Θάνου και της Αννας Νάκου στο ΣτΕ, για την αντιθεσμική αποπομπή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι αντικαταστάτες τους και αντίδικοι, Ι. Λιανός και Καλλιόπη...
Οι αθέμιτες πρακτικές του κυρίου υπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκοπιμότητες πίσω από τα ασυμβίβαστα
Η α λα καρτ, φωτογραφική εφαρμογή του δημοσίου συμφέροντος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ η αιτιολογική έκθεση του νόμου του Αυγούστου αναφέρει πως το (νέο) ασυμβίβαστο θεσπίζεται για όλες τις...
Σκοπιμότητες πίσω από τα ασυμβίβαστα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναβολή με πολλά ερωτήματα
Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί το πώς ακριβώς θα ενσωματωθεί από την κυβέρνηση η επίμαχη Οδηγία στο ελληνικό δίκαιο, δεδομένου ότι η ίδια η ουσία και οι διατάξεις της οδηγίας απαγορεύουν...
Αναβολή με πολλά ερωτήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί η Βεστάγκερ ποιείται την νήσσαν
Πολύ εύκολα ξεπέρασε τα «εμπόδια» η επανεκλεγείσα αντιπρόεδρος και επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στην καθυστερημένη και ολιγόλογη απάντησή της προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,...
Γιατί η Βεστάγκερ ποιείται την νήσσαν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Eπιλεκτικές απαντήσεις από τη Βεστάγκερ
Με μεγάλη καθυστέρηση δόθηκε χθες η απάντηση της αντιπροέδρου και αρμόδιας επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ στον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη βίαιη αποπομπή των μελών...
Eπιλεκτικές απαντήσεις από τη Βεστάγκερ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στενές επαφές ελεγκτή και ελεγχόμενου
Σήμερα καταθέτουν στο ΣτΕ οι Βασιλική Θάνου και Αννα Νάκου αιτήσεις ακύρωσης κατά των πράξεων διορισμού (με υπουργική απόφαση Αδ. Γεωργιάδη) νέου προέδρου και αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Στενές επαφές ελεγκτή και ελεγχόμενου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας