• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 41.2°C
  1 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.2°C / 41.0°C
  2 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 36.0°C / 40.9°C
  4 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 35.9°C / 38.6°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.6°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  39°C 34.6°C / 41.4°C
  5 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  39°C 36.8°C / 40.4°C
  3 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  38°C 32.6°C / 40.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.8°C / 37.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 35.9°C
  3 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.9°C / 37.8°C
  3 BF
  28%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 31.6°C / 35.7°C
  2 BF
  38%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  39°C 37.9°C / 38.9°C
  3 BF
  25%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 35.5°C / 38.9°C
  3 BF
  19%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  38°C 35.5°C / 38.9°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.8°C / 38.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 35.6°C / 41.5°C
  4 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.5°C / 32.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 35.3°C / 41.7°C
  3 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  41°C 37.8°C / 40.8°C
  4 BF
  14%

Ελληνικό

EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα κορυφαία Συμβούλια από το μηδέν η ΚΥΑ για το Ελληνικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για το Ελληνικό μίλησε χθες και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που ετοιμάζεται να φέρει την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προς εξέταση στα κορυφαία Συμβούλια, δηλαδή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό (ΚΑΣ) και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Ολα θα γίνουν άμεσα, αφού οι εκκρεμότητες του Ελληνικού πρέπει «να κλείσουν το συντομότερο δυνατό», όπως είπε. Πιθανότερη ημερομηνία για την πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ με τη νέα σύνθεση είναι η Τρίτη 20 Αυγούστου και από τα πρώτα θέματα που θα μπουν στην ημερήσια διάταξη είναι το Ελληνικό.

«Οι υποχρεώσεις μας ως υπουργείο Πολιτισμού μετά τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ για το Ελληνικό είναι να τροποποιήσουμε την εκδοθείσα ΚΥΑ και αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Προφανώς θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Θα γίνει επανα-εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ και θα εισαχθεί και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Διότι το Μητροπολιτικό Πάρκο δεν περιλαμβάνει αρχαιότητες, περιλαμβάνει τα 4 κτήρια που έχουν κηρυχθεί νεώτερα μνημεία, αλλά η προηγούμενη ΚΥΑ που υπεγράφη πέρασε χωρίς τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων», είπε η υπουργός, ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στον ρόλο του υπουργείο Πολιτισμού. «Δουλειά του ΥΠΠΟ είναι να προστατεύει τον πολιτιστική κληρονομιά, αλλά δεν θα δεχθεί να εργαλειοποιείται η πολιτιστική κληρονομιά», είπε με νόημα.

Να θυμίσουμε ότι η ΚΥΑ περιγράφει τους όρους πολεοδόμησης του Μητροπολιτικού Πάρκου και, ενώ συμφωνεί στα περισσότερα σημεία με το masterplan των επενδυτών, περιλαμβάνει και τον όρο όλες οι μελέτες των κατασκευών και των κτιρίων να κατατίθενται προς έγκριση στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και ιδίως όσες αφορούν τα ψηλά κτίρια.

Οι εκπρόσωποι της Lamda Development είχαν δεχθεί τον όρο όταν εξεταζόταν το θέμα στο ΚΑΣ. Ωστόσο, όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ, διατύπωσαν πολλές αντιρρήσεις. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του ΚΑΣ τον Μάιο, όπου εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για όλο τον πόλο της επένδυσης στο Ελληνικό, περιλαμβανόταν και η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ για τα τέσσερα κτίρια-νεότερα μνημεία, γι' αυτό και δεν πέρασε για έγκριση από το ΚΣΝΜ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τη διάδοχη κατάσταση
Ο κλοιός της παραίτησης γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός γύρω από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μένει να δούμε πότε θα ανακοινωθεί, αν γίνει δηλαδή σήμερα-αύριο ή τις επόμενες μέρες.
Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση, που σχεδιάζει τη διάδοχη κατάσταση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αναβάθμιση του Ν. Γιατρομανωλάκη
Στη δύσκολη εποχή της πανδημίας το υπουργείο Πολιτισμού ευτύχησε να έχει, για πρώτη φορά, γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού. Τον Νικόλαο Γιατρομανωλάκη, που από χθες αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Σύγχρονου...
Η αναβάθμιση του Ν. Γιατρομανωλάκη
ΒΟΥΛΗ
Η τσιμεντωμένη Ακρόπολη πλημμύρισε, η Μενδώνη δηλώνει «περήφανη»
Πόσο ευθύνονται τα έργα που έγιναν πρόσφατα, καθώς υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες από επιστημονικούς παράγοντες για  αυθαιρεσίες; Πόσο έντιμο και λογικά ορθό είναι να προχωράς σε κατασκευαστικά έργα και να μην...
Η τσιμεντωμένη Ακρόπολη πλημμύρισε, η Μενδώνη δηλώνει «περήφανη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ
Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προστατεύει τις ενότητες των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία, χωρίς μέριμνα για τον περιβάλλοντα χώρο και το υπέρμετρο ύψος των έξι κατασκευών.
Το ΚΣΝΜ στη γραμμή του ΚΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα
Δεν συζητήθηκαν οι μελέτες για την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και κυρίως όσες αφορούν τα υψηλά κτίρια, όμως αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα κρατήσει τον έλεγχο στις όψεις των...
«Καθάρισε» το Ελληνικό στα... 5 μέτρα
ART - ΝΕΑ
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συνθέσεις των Κεντρικών Συμβουλίων, καθώς αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη 21 Αυγούστου το ΚΑΣ και την επομένη το ΚΣΝΜ, με το Ελληνικό πρώτο στην ατζέντα.
Οποιος βιάζεται (για το Ελληνικό), σκοντάφτει...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας