Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ομιλητικά» τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται ως πρώην πρωθυπουργός στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πρώτοι στη μάχη του σταυρού ήταν ο Κώστας Γκιουλέκας και η Ελενα Ράπτη. Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης προηγούνται στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ομιλητικά» τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη

  • A-
  • A+
Ηχηρό μήνυμα δικομματισμού έστειλαν οι ψηφοφόροι της Νύμφης του Θερμαϊκού. Στην Α΄ εκλογική περιφέρεια ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δυνάμεις του στο 31% από 21,7% στις ευρωεκλογές και στη Β΄ από το 17% ανήλθε στο 25,3%. Η Ν.Δ είχε άνοδο 5,3% και 7,2% αντίστοιχα, με τα υπόλοιπα κόμματα να σημειώνουν μικρές αυξομειώσεις

Τηρουμένων των αναλογιών -και με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών- ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ και Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης χθες «αναστήθηκε».

Τα αποτελέσματα είναι δε τόσο καθαρά που δεν σηκώνουν δεύτερη ανάγνωση και είναι αρκούντως διδακτικά για το πρώην κυβερνητικό κόμμα, τα στελέχη του, τη μέχρι τώρα πολιτική του αλλά και τον τρόπο που θα πολιτευτεί στο μέλλον.

Διότι όταν στη Β΄ εκλογική περιφέρεια, στην οποία η Ν.Δ. έχει παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ από το 17% που πήρε στις ευρωεκλογές εκτοξεύεται μέσα σε έναν μήνα στο 25,3% -με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μένει στα ίδια ποσοστά (6,7% στις ευρωεκλογές, 6,03% χθες) και το ΜέΡΑ25 να ανεβάζει κατά μία μονάδα (από 3,09 σε 4%) τα δικά του- μόνο ικανοποιημένοι μπορούν να είναι.

Η Β΄ Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και για τη Ν.Δ. η οποία από το 35% των ευρωεκλογών εκτοξεύεται στο 42,6%. Ανοδος που είναι εξηγήσιμη όμως, καθώς γίνεται φανερό ότι το κυβερνών πλέον κόμμα «ρούφηξε» το σύνολο των δυνάμεων κομμάτων που δεν κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές, ενώ απορρόφησε δυνάμεις και της Χρυσής Αυγής η οποία από το 6,3% των ευρωεκλογών υποχώρησε στο 4,2%, ακόμη και από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που στις ευρωεκλογές πήρε 6% και χθες έπεσες ελαφρά στο 5,5%.

Το ΚΚΕ έμεινε στα ίδια αφού είχε πάρει 4,5% και χθες ήταν στο 4,6%.

Τα αποτελέσματα στην Α΄ Θεσσαλονίκης μπορούν να «τρελάνουν» κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 21,7% των ευρωεκλογών κέρδισε δέκα ολόκληρες μονάδες και ξεπερνά το 31%, ποσοστό που διαβάζεται ως μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς τη συντριβή των ποσοστών του στις περιφερειακές εκλογές ή στις δημοτικές.

Η Ν.Δ. έφτασε μεν το 35,9% από το 30,6% των ευρωεκλογών, αλλά και εδώ ισχύει ό,τι σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στη γειτονική δεύτερη περιφέρεια του νομού.

Η Χρυσή Αυγή έπεσε στο 3,8% από το 5,8% των ευρωεκλογών, ενώ ίδιο σχεδόν ήταν το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης, που έφτασε το 5,35% ενώ είχε λάβει 5,7%. Το ΜέΡΑ25 από το 4% έφτασε το 4,7%, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από το 5,7% έφτασε το 6%, ενώ το ΚΚΕ ήταν στα ίδια ποσοστά, αφού πριν από έναν μήνα είχε λάβει 5,2% και χθες την ώρα που σύρονταν αυτές οι γραμμές λάμβανε το 5,1%.

Οσα καταγράφονταν με καταμετρημένο το 60% των ψηφοφόρων στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τις εργατογειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος, είναι κάτι παραπάνω από «ομιλητικά» για το πώς οι ψηφοφόροι αντιλήφθηκαν το διακύβευμα των εκλογών και το μήνυμα που στέλνουν τόσο στο πρώην κυβερνητικό κόμμα όσο και στη Ν.Δ. Διότι είναι άκρως υπολογίσιμο το μήνυμα ότι στις συγκεκριμένες γειτονιές ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα.

Η σταυροδοσία

Στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει στις ευρωεκλογές το 25% -και εξελέγη για ακόμη μια φορά από την πρώτη Κυριακή δεξιός δήμαρχος-, χθες κατέγραφε 37,7% (!!!) έναντι 28,9% της Ν.Δ. που είχε λάβει το 24,7% πριν από έναν μήνα.

Από το 20,2% έφτασε το 31,5% σε Κορδελιό-Εύοσμο, από το 23,3% στο 33,1% στη Νεάπολη-Συκιές και από το 23,5% στο 34,5% στον Δήμο Παύλου Μελά.

Στη σταυροδοσία της Α΄ Θεσσαλονίκης, για τη Ν.Δ. φαίνεται ότι προηγούνταν και έδιναν τη μάχη για εκλογή οι: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Ελένη Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Ευστράτιος Σιμόπουλος, Αννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας, Νίκος Ταχιάος, Παναγιώτης Κόκκορης, Δημήτρης Βενιέρης, Δημήτρης Σταμάτης και Διαμαντής Γκολιδάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης για την Α΄ Θεσσαλονίκης τη μάχη για εκλογή έδιναν οι: Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Κυριακή Τεκτονίδου, Ελλη Χρυσίδου, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Τάσος Κουράκης και Νίκος Παρασκευόπουλος.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πρωινός... Δείπνος
Είναι η φωτογραφία του σεμνού παρόντος και του αειφόρου μέλλοντος που έρχεται με καλπασμό. Τραβήχτηκε χθες το πρωί –τη δημοσίευσε η ιστοσελίδα voria.gr– και αποτελεί ένα στιγμιότυπο από την περιοδεία του πρώην...
Πρωινός... Δείπνος
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
Οι πρώτες βολές εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη σχετικά με τον ρόλο του στις εκλογές και τις ευθύνες του για τη δεξιά στροφή στη δημαρχία ρίχθηκαν χθες από την Κατερίνα Νοτοπούλου μέσω συνέντευξης της.
«Ο δήμαρχος διά της σιωπής του πριμοδότησε δεξιές παρατάξεις»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μπάχαλο η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη
Την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα στη συμπρωτεύουσα και μάλιστα παραμονές εκλογών σημειώνει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Τάσος Σπηλιόπουλος, σε επίσημο έγγραφο που απευθύνει σε βουλευτές και...
Μπάχαλο η Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μια... ωραία ατμόσφαιρα στις κοπές πίτας της Ν.Δ.
Μια κατάσταση ιδιαίτερα άβολη εκτυλίσσεται κάθε φορά που κόβεται κάποια «γαλάζια» πίτα στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτός του «εκλεκτού» υποψήφιου δημάρχου Νίκου Ταχιάου παρευρίσκεται και ο «κομμένος» αλλά...
Μια... ωραία ατμόσφαιρα στις κοπές πίτας της Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας