Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κόντρα Κατρούγκαλου - Κουμουτσάκου για την επιστολή Καραμανλή
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κόντρα Κατρούγκαλου - Κουμουτσάκου για την επιστολή Καραμανλή

  • A-
  • A+

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας για την επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους το 2005.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real Fm ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «ξεπεράσαμε σημαντικά εμπόδια για να επιτευχτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχθεί διπλή ονομασία, χωρίς erga omnes και χωρίς αλλαγή συντάγματος» για να καταγγείλλει τώρα «τη Νέα Δημοκρατία συνολικά και όχι μόνο τον Κ. Καραμανλή, ότι έχει σημαντική πολιτική ευθύνη για την ανακολουθία της, για την αδυναμία να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα και για την υποκρισία της».

Όταν κλήθηκε ο υπουργός να σχολιάσει το περιχόμενο του κειμένου έκανε λόγο για «υποκριτική πολεμική» της Ν.Δ. εναντίον των Πρεσπών, γιατί είχε διαπραγματευτεί θέτοντας τον πήχη πολύ χαμηλότερα απ' αυτά που πετύχαμε και παρ' όλο που είχε θέσει τον πήχη τόσο χαμηλά δεν κατάφερε να τον περάσει. Είχαμε ασκήσει κριτική στη Βουλή και εγώ και ο Νίκος Κοτζιάς, ο βασικός αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Δεν αφορά μόνο τον κ. Καραμανλή, τα ίδια έλεγε και η Ντόρα Μπακογιάννη και μάλιστα και μετά το Βουκουρέστι. Μάλιστα, γι αυτά που σας λέω, δεν χρειάζεται καν να ανατρέξει κανείς σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που προφανώς υπάρχουν. Έχουμε WikiLeaks τα οποία επιβεβαιώνουν ότι αυτή ήταν η θέση της ΝΔ και μετά το Βουκουρέστι».

«Είναι επιστολή προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, όπου τοποθετείται η ελληνική πλευρά για το σχέδιο Νίμιτς το οποίο προέβλεπε διπλή ονομασία και μάλιστα διπλή ονομασία με εκπτώσεις. Ακόμα και σε διεθνές επίπεδο μόνο στον ΟΗΕ θα λεγόταν "Μακεδονία-Σκόπια", στο εσωτερικό προφανώς, εφ όσον έχουμε λύση διπλής ονομασίας, αλλά και στις διμερείς της σχέσεις με τα άλλα κράτη απλώς "Μακεδονία" θα λεγόταν και φυσικά χωρίς αλλαγή Συντάγματος, όπως πετύχαμε εμείς» σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε «είναι χαρακτηριστικό επειδή είδα ότι λένε πως αυτά ήταν τάχα ελιγμός, δεν ήταν αποδοχή της θέσης του Νίμιτς, ότι ο κ. Καραμανλής λέει ρητά στην επιστολή ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την πρόταση Νίμιτς ως "βάση για λύση" και ένα από τα WikiLeaks που επιβεβαιώνουν αυτή τη θέση είναι η τοποθέτηση του κ. Μολυβιάτη στον πρέσβη Ρις, στις 27/10/2005, ότι αυτή είναι η τελική πρόταση της χώρας μας».

Επισήμανε δε ότι «τα ίδια ουσιαστικά είπε στον κ. Νίμιτς, το ξέρουμε από τη διαπραγμάτευση, το 2008 η κα Μπακογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, άρα μετά το Βουκουρέστι. Κι αυτό ήταν το βασικό πρόβλημα που είχαμε στη δική μας διαπραγμάτευση, ζητούσαμε erga omnes ονομασία και μας έλεγε και ο Νίμιτς, και οι Βορειομακεδόνες, τότε τους λέγαμε Σκοπιανούς, "τι ζητάτε; Αφού εδώ έχετε αποδεχθεί προ πολλού διπλή ονομασία".  

Απαντώντας από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι «όλη η επιχειρηματολογία» του συνομιλητή του «έχει μια διαλυτική αντίφαση μέσα της». Και πρόσθεσε: «Εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν σε μια, κατά την άποψή μας επιζήμια συμφωνία, και όχι μόνο κατ' άποψή μας, είναι κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, κατηγορούν εκείνους που δε συμβιβάστηκαν. Δηλαδή από μόνο του έχει έναν παραλογισμό αυτό». Σημείωσε ότι το επιχείρημα που προσπαθεί να προβάλλει συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ «απομονώνει ένα στάδιο της διαπραγμάτευσης για να πει ότι είχαμε δεχθεί μία ονομασία η οποία δεν διασφάλιζε τα εθνικά συμφέροντα. Μα, αν την είχαμε δεχθεί γιατί δεν επιτεύχθηκε η συμφωνία;».

Στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών «γιατί δεν το δέχτηκε η άλλη πλευρά» ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε  ότι «γνωρίζαμε λοιπόν στη φάση του 2005, την ώρα που η πίεση των εξωτερικών δυνάμεων ήταν απολύτως ασφυκτική για τη χώρα μας, που δε μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Γνωρίζαμε λοιπόν ότι θα έπρεπε να βγάλουμε από πάνω μας αυτή την ασφυκτική πίεση, μεταθέτοντάς τη στην άλλη πλευρά. Γνωρίζαμε επίσης ότι δεν θα δέχονταν οι Σκοπιανοί, ούτε αυτή την κίνησή μας, έτσι ώστε, η πίεση που εμείς υφιστάμεθα, να μεταφερθεί στον Γκρουέφσκι και να μπορέσουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα διαπραγμάτευσης.

»Γιατί μέχρι τότε, ήμαστε στη γωνία πιεσμένοι ως χώρος, όχι ως κυβέρνηση. Και θα έπρεπε από αυτή τη γωνία στην οποία είχαμε πει να βγούμε. Ήταν λοιπόν ένας συγκεκριμένος ελιγμός της στιγμής» ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι η ουσία ήταν ότι αυτή η θέση που «ήταν πρόταση του Νίμιτς», «υπολείπεται από αυτό που θα ικανοποιούσε την Ελλάδα, αποδεχόμαστε ως βάση εκκίνησης μιας διαπραγμάτευσης, αυτή την πρόταση».

Στην ένσταση του κ. Κατρούγκαλου ο οποίος διευκρίνισε ότι το έγγραφο «γράφει σαφώς ότι είμαστε έτοιμοι να το δεχθούμε "ως βάση για λύση"», ο κ. Καουμουτσάκος απάντησε ότι «τα δυο στοιχεία αυτής της πρότασης, προδικάζουν διπλωματικά ότι στο επόμενο στάδιο δε θα τη δεχτούμε. Τη δεχόμαστε μόνο ως βάση της διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε άλλες επιδιώξεις. Αυτό είναι μια διπλωματική διατύπωση για τη θέση που θα έρθει στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, που είναι απόρριψη. Όπως κι έγινε». Και κάλεσε όλα τα ΜΜΕ «που ακολουθούν τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ», να δημοσιεύσουν αύριο την επιστολή Καραμανλή της 31/3/2008 προς όλους τους δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπους.

Η επιστολή Καραμανλή, όπως συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος «την οποία είμαι σίγουρος ότι την έχει το υπουργείο Εξωτερικών, 31/3/2008, πέντε μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, λέει: "Επειδή εμείς βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια, σας λέμε από τώρα ότι κι εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ"».

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επιστολή ως «επιστολή γενναιότητας απέναντι σε διεθνείς πιέσεις που διασφάλισε ότι η Ελλάδα δε θα υποχωρούσε στις επιθυμίες των Σκοπίων αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων». Και συμπλήρωσε: «Γι αυτή τη στάση κρινόμαστε, που είναι στάση πατριωτική, στέρεη, επίμονη για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι η παραπάνω εξήγηση του συνομιλητή του ήταν η «ουσία της πολύ σημαντικής υποχώρησης που δέσμευσε τη χώρα και σε επόμενα βήματα διαπραγμάτευσης». «Τί είπε ο κ. Κουμουτσάκος; Ότι επειδή βρισκόμαστε σε πίεση, θέλαμε να μεταφέρουμε την πίεση στην άλλη πλευρά. Και πώς το έκαναν αυτό; αποδεχόμενοι ως βάση για λύση, το λέει ρητά η επιστολή, το θέμα της διπλής ονομασίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «κάθε φορά που σε μια φάση διαπραγμάτευσης δέχεσαι ένα άλλο σημείο ισορροπίας, χαμηλότερα από το στόχο σου, αυτό σε δεσμεύει σε επόμενες στιγμές» επισημαίνοντας ότι «ήταν το μεγαλύτερο βάρος που είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε στη διαπραγμάτευση που κάναμε εμείς, ότι η άλλη πλευρά εύλογα, και ο κ. Νίμιτς εύλογα, μας έλεγε "γιατί υπαναχωρείτε από κάτι που είχατε δεχθεί; Διπλή ονομασία είχατε δεχθεί στο παρελθόν, γιατί τώρα θέλετε erga omnes;"».

«Προφανώς, αντιφάσκει η Νέα Δημοκρατία και η υπεράσπιση που προσπαθεί να κάνει τώρα ο κ. Κουμουτσάκος, στο ότι,  ενώ παραδοσιακά και πάγια η εθνική γραμμή ήταν αυτή, του erga omnes, φαίνεται με μια επιστολή, κατ εξοχήν περίπτωση μυστικής διπλωματίας, προσπάθησε να την αναιρέσει. Άρα, νομίζω ότι, όχι απλώς σε επίπεδο που είναι το κύριο, υποχώρησε από ένα εθνικό θέμα που μάλιστα το χρεώνουν μετά στους αντιπάλους τους με κατ' εξοχήν υποκριτικό τρόπο. Μέγιστη υποκρισία υπάρχει και ως προς την κριτική που μας είχε ασκηθεί ως προς τη μυστική διπλωματία στο παρελθόν».

Ο κ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του απάντησε στον κ. Κατρούγκαλο ότι «η επιστολή πρωθυπουργού προς Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν είναι μυστική διπλωματία, είναι η επικοινωνία που έχουν οι ηγέτες μεταξύ τους». Και η συζήτηση εστιάστηκε στο αν η ελληνική δέσμευση αναφερόταν ως βάση για εκκίνηση διαπραγμάτευσης ή ως βάση για λύση με τον υπουργό Εξωτερικών να τονίζει: «Λέει ως "βάση για λύση: As a base for a solutionι  ή επιστολή. Βάση για λύση είναι αυτό» και τον κ. Κουμουτσάκο να απαντά: «Ναι, αλλά αυτό είναι βάση διαπραγμάτευσης για λύση».

«Εγώ χτυπάω πολιτικές λοιπόν και η πολιτική σας είναι μια πολιτική που οδήγησε σ' ένα συμβιβασμό που εμείς δεν κάναμε. Δεν έχετε δικαίωμα λοιπόν να κατηγορείτε εμάς για κάτι που δεν κάναμε, ενώ εσείς κάνατε». «Νομίζω ότι είναι σαφές» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος, «η δική μου θέση είναι ότι έθεσαν τον πήχη πολύ χαμηλά και παρ' όλα αυτά δεν κατάφεραν να τον περάσουν. Και μετά ασκούσαν κριτική σ' εμάς που καλύψαμε όλα αυτά τα σημεία, το erga omnes, της ονομασίας για όλες τις χώρες».

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Κοτζιάς, αλλά δεν το είχε διαβάσει ολόκληρο, στο τέλος της σελίδας όπου έλεγε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θεώρησε "non starter", δηλαδή όχι σημείο εκκίνησης οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, την πιθανότητα αναγνώρισης της μακεδονικής ταυτότητας και μακεδονικής γλώσσας. «Λέει, ο Αμερικανός πρέσβης, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι "εγώ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθώ την ύπαρξη της εθνικής ταυτότητας", κάτι που δεχτήκατε εσείς. Γι' αυτό θα παρακαλέσω, να δούμε τα πράγματα στην ουσία τους και όχι εκ των υστέρων, για ένα συμβιβασμό που κάνατε και αρνητικό μάλιστα κατά την άποψή μας, να ζητάτε λογαριασμό γιατί εμείς διαπραγματευθήκαμε. Εμείς συζητούσαμε, δεν συμφωνούσαμε. Εσείς συμφωνήσατε».

«Είναι πολύ απλό» αντέκρουσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Εφ όσον δεν είχε τεθεί ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος, των αλυτρωτικών στοιχείων που περιείχε, όλων αυτών των στοιχείων που εμείς πετύχαμε ν αλλάξουν με τη διαπραγμάτευση, αυτά τα στοιχεία της ταυτότητας τα επιθετικά προς τη χώρα μας που εμπεριείχαν αλυτρωτισμό, έμεναν ανέγγιχτα. Όποιος διαβάσει με προσοχή αυτή την επιστολή Καραμανλή, θα δείξει ότι είναι από τα πράγματα που προβάλλονται ως θετικά προς τον Πρόεδρο Μπους».

Ο κ. Κουμουτσάκος στο σημείο αυτό τόνισε ότι ως εκπρόσωπος τότε του ΥΠ.ΕΞ. σε επανειλημμένες ενημερώσεις αναφέρθηκε στο erga omnes  ως «όνομα έναντι όλων», εξηγώντας το λατινικό όρο, τότε καινούργιος στο δημόσιο διάλογο, καλώντας ΜΜΕ που αυτή τη στιγμή ασκούν αντιπολίτευση στην επερχόμενη κυβέρνηση, να δημοσιεύσουν την επιστολή Καραμανλή προς τον Τζωρτζ Μπους και όλους τους εταίρους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Αυτή η επιστολή είναι η πραγματική καταγραφή, της ιστορικής στιγμής της άρνησης της Ελλάδας να συμβιβαστεί. Αυτή την επιστολή θα παρακαλέσω πάρα πολύ να πείτε και να προτρέψετε όλους να τη δημοσιεύσουν για να δουν τη διαφορά μεταξύ του "ναι σε όλα" και του "όχι σε όλα", που ήταν η δική μας θέση» είπε χαρακτηριστικά.        

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι «όπου προκύπτει η αλήθεια από έγγραφα, δεν επιτρέπεται, ούτε καν σε μια δίκη, η απόδειξη με άλλον τρόπο» διάβασε τη φράση απ' αυτή την επιστολή που έχει δημοσιευθεί: «"Το Συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για εσωτερικούς λόγους στο εσωτερικό της FYROM", λέει η επιστολή αυτή και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη συνταγματική αλλαγή που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Συμφωνία της Αχρίδας, το 2001». Και τόνισε: «Αυτά έλεγε η επιστολή και δεν μπορεί, όσο καλός διπλωμάτης και να είναι ο κ. Κουμουτσάκος, ν' αναιρέσει την ουσία της».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον συνομιλητή του ότι επιχειρεί να μεταβάλλει και να παραμορφώσει «σε οριστική θέση της χώρας μια στιγμή μιας 5ετούς διαπραγμάτευσης» σημειώνοντας: «Κάνετε λάθος. Διότι κι εσείς προφανώς, αν ανοίξουμε τ αρχεία και αν δεν τα έχετε παραμορφώσει, διότι υπήρχε και αυτή η τακτική του προηγούμενου κατόχου της θέσης μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η εθνική υποκρισία της Ν.Δ.
Η επιστολή Καραμανλή αποδεικνύει ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ που ετοίμαζε η Ν.Δ περιελάμβανε σύνθετη ή και διπλή ονομασία, με τον όρο Μακεδονία.
Η εθνική υποκρισία της Ν.Δ.
ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αλ. Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε την επιστολή Καραμανλή
Για «μεγάλη υποκρισία» στο Μακεδονικό εγκαλεί ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό». 
Αλ. Τσίπρας: Ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε την επιστολή Καραμανλή
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα στα Σκόπια
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ αύριο θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως...
Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα στα Σκόπια
ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε το Σύνταγμα, ανταρτοπόλεμος από την αντιπολίτευση
Ο Γ. Κατρούγκαλος κατέθεσε το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, σε μία προφανή προσπάθεια να πέσουν οι υψηλοί τόνοι από την αντιπολίτευση και να προχωρήσει η διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής που...
Κατατέθηκε το Σύνταγμα, ανταρτοπόλεμος από την αντιπολίτευση
ΒΟΥΛΗ
Η «μάχη» των Πρεσπών στην Επιτροπή της Βουλής [Live]
Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής συζητείται για δεύτερη ημέρα η Συμφωνία των Πρεσπών, προτού πάρει αύριο τον δρόμο για την Ολομέλεια. Μετά τη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς...
Η «μάχη» των Πρεσπών στην Επιτροπή της Βουλής [Live]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Να ακούσουν όσοι δημαγωγούσαν στη Ν.Δ. τις δηλώσεις Δένδια στα Σκόπια»
Την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Κάλεσε τα στελέχη της Ν.Δ., που «δημαγωγούσαν για...
«Να ακούσουν όσοι δημαγωγούσαν στη Ν.Δ. τις δηλώσεις Δένδια στα Σκόπια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας