Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες σε όλη την Ευρώπη και φαίνεται πως το κλίμα για τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Χθες, ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κ. Βέμπερ να μην είναι ο διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Είναι σαφές ότι ως χριστιανοδημοκράτης υποστηρίζω τον Μάνφρεντ Βέμπερ καθώς είναι υποψήφιος του ΕΛΚ. Τον εκτιμώ επίσης πάρα πολύ. Αλλά επίσης δεν θέλω να κρύψω το γεγονός ότι και εγώ, για παράδειγμα, τρέφω μεγάλη εκτίμηση και για τη Δανέζα επίτροπο Μάργκρετ Βέσταγκερ, με την οποία συνεργάστηκα στενά όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Δανίας».
Ο κ. Σόιμπλε όμως δεν έμεινε σε αυτό. Αντιθέτως, πρόσθεσε ότι και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, «είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ύπαρξη τόσο ισχυρών υποψηφίων είναι ένα καλό σημάδι από μόνο του».
Τα όσα είπε ο κ. Σόιμπλε περιγράφουν απλώς τη μάχη παρασκηνίου που ήδη έχει ξεκινήσει για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια μάχη στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στις ομιλίες του ανά την Ελλάδα, όσο και, ειδικότερα, στη συνέντευξη στο Star το βράδυ της Πέμπτης.
«Ανθέλληνας»
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα να επιτεθεί σε κάθε ευκαιρία στον Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτηρίζοντάς τον ανθέλληνα και τονίζοντας πως το ενδεχόμενο εκλογής του θα αποτελέσει πλήγμα για την Ελλάδα και για την κοινωνική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Γι’ αυτό άλλωστε και στην ίδια συνέντευξη άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει ήδη συνεργασία με προοδευτικούς ηγέτες της Ευρώπης (ανέφερε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα) προκειμένου να αποτρέψουν την Τρίτη -στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών- το ενδεχόμενο να γίνει ο Βέμπερ ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εναλλακτική πρόταση στην προεδρία αναμένεται να είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ, μια υποψηφιότητα που φαίνεται πως έχει τις ευλογίες του προέδρου Μακρόν. Είναι ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος.
Μάλιστα, ο ίδιος φαίνεται πως καλοβλέπει αυτήν την πρόταση, καθώς είναι γνωστό ότι αρκετοί ηγέτες στην Ευρώπη έχουν θέμα με το «σκληροπυρηνικό» προφίλ του Βέμπερ. Φαίνεται επίσης ότι ποντάρει στην ελληνική στήριξη, καθώς πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας